Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Festa del Renaixement

Tortosa al segle XVI

L'home, mesura de totes les coses

Figures del Renaixement


dijous, 21 de juliol de 2005
Del 21 al 24 de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement: la ciutat s'engalana tota i els tortosins es vesteixen d'època per reviure aquest període històric, de gran importància per a la ciutat en els terrenys artístic i cultural, especialment durant el segle XVI (la Festa duu el subtítol 'L'esplendor d'una ciutat al segle XVI').

La Festa del Renaixement té enguany dos motius addicionals de celebració: el desè aniversari d'una festa centrada en una època que, el 1996, no se celebrava enlloc del Principat; i el fet que hagi estat declarada Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya.

El cas és que la Festa del Renaixement presenta un programa clafert d'actes: exposicions, entre les quals una de recordança dels deu anys i una altra que reprodueix alguns dels invents de Leonardo da Vinci; cursos o tallers sobre aspectes varis del Renaixement: cuina, dansa i música; visites guiades al patrimoni artístic renaixentista de la ciutat; mostres d'antics oficis...

Finalment, un mercat de productes típics de l'època rememorada i un ventall d'espectacles de carrer, aconduïts per artistes de la Toscana, bressol del Renaixement, acaben de donar color a la festa.

Tortosa al segle XVI


+ Vista de Tortosa, amb la catedral a primer terme.
Tortosa, ciutat travessada per l'Ebre, amb una història medieval enriquida per la presència de les tradicions religioses musulmana, jueva i cristiana, i amb una posició estratègica que li permetia de senyorejar l'embocadura del riu, va viure durant el segle XVI una època artística i cultural molt florent, sostinguda, segons que indiquen els documents històrics, per una activitat econòmica i comercial que ja havia atès una gran puixança el segle XIV. La ciutat, que serva una mostra renaixentista preclara: el conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis, fou pàtria de l'humanista Cristòfor Despuig, autor de 'Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa', obra cabdal de la prosa catalana del segle XVI.

L'home, mesura de totes les coses


+ Florença, capital de la Toscana, bressol del Renaixement.
Anomenem 'Renaixement' el període de la història d'Europa que abasta els segles XV i XVI i que entronca amb el dit Humanisme, corrent nat el segle XIV a la península italiana i caracteritzat pel reviscolament de l'estudi dels autors clàssics greco-romans. El Renaixement, que clou l'edat mitjana i obre l'edat moderna, representa el triomf d'una nova visió del món, basada en les grans possibilitats de la humanitat, que, en aquell temps, va assolir fites cabdals en tots els camps: artístic, literari, científic... Per tot plegat, bé escau al Renaixement la famosa màxima del filòsof grec Protàgores (segle V aC): 'L'home, mesura de totes les coses'.

Figures del Renaixement


+ Autoretrat de Leonardo da Vinci.
Bé que l'home del Renaixement no era gens especialitzat, ans s'interessava per tots els camps del saber, el cas és que hi va haver una plèiade de personalitats que avui associem a un àmbit concret: Nicolau Copèrnic i Galileu, al camp científic; Miquel Àngel, Raffaello, Sandro Botticelli, al camp artístic; Erasme de Rotterdam, Maquiavel, Thomas More, Joan Lluís Vives (humanista valencià d'origen jueu), al camp del pensament. Ara, cap figura no és tan representativa del Renaixement com la del toscà Leonardo da Vinci, pintor, dibuixant, escultor, arquitecte, inventor, enginyer, músic i filòsof.

MATERIALS

  • Festa del Renaixement
    Format:Web
    Web oficial de la Festa del Renaixement, amb molta informació.
  • Tortosa
    Format:Web
    Pàgina de l'Ajuntament de Tortosa, organitzador de la Festa del Renaixement.
  • Consell comarcal del Baix Ebre
    Format:Web
    Web d'aquest organisme, que informa del Baix Ebre.
  • Renaissance
    Format:Web
    Pàgina enterament dedicada al Renaixement.
  • Recursos
    Format:Web
    Vincles sobre l'art del Renaixement i del Barroc.
  • Escola d'Atenes Moderna
    Format:Web
    Pàgina interactiva sobre els pensadors de l'edat moderna, inclosos els del Renaixement. Adreçada al jovent.

QUE HO SABIES?

  • Durant el segle XVI hi va haver, pel cap baix, sis presidents de la Generalitat de Catalunya molt lligats a Tortosa, ço que referma la importància de la ciutat de llavors.
  • L'expressió 'edat mitjana' fou encunyada pels humanistes del segle XV per designar el temps comprès entre l'antiguitat i l'època llur, detall indicatiu de l'admiració que sentien pel passat greco-romà.
  • Tortosa forma part de l'associació Euro XVI, un conjunt de sis ciutats europees que, una vegada l'any, rememoren el passat renaixentista propi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una introducció a la Festa del Renaixement.
Notes sobre la Festa d'enguany.
Els llegats musulmà, jueu i cristià de Tortosa, a través de tres rutes per la ciutat.
Imatges del cap de comarca del Baix Ebre.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua