Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Messengers': comunicació instantània

Un munt de possibilitats

Programes

Un 'messenger' segur


dilluns, 18 de juliol de 2005
La dita missatgeria instantània ha esdevingut aquests darrers temps un ver fenomen internàutic, que atreu particulars i empreses, joves i grans. Cada vegada són més els usuaris que fan servir els 'messengers' (missatgers), com s'anomenen popularment els programes que fan possible la comunicació en temps real, instantània, a través d'internet.

Als Estats Units, per exemple, país capdavanter en l'ús de les noves tecnologies, un estudi del Pew Internet and American Life Project, fet el setembre del 2004, concloïa que més de cinquanta-tres milions d'adults usaven la missatgeria instantània, val a dir, el 42% dels internautes; d'aquests cinquanta-tres milions, un 24% utilitzava més el 'messenger' que no pas el correu electrònic.

La missatgeria instantània permet la comunicació entre dos usuaris o més, que, amb antelació, han acordat d'intercanviar-se missatges, per més que aquesta no sigui pas l'única forma de comunicació possible. Per tant, és l'usuari qui decideix amb qui es comunica: amics, familiars, companys de feina. Com que el programa ens indica en tot moment qui hi ha connectat, podem establir-hi una comunicació immediata.

La missatgeria instantània s'ha definit com un servei a mig camí entre el correu electrònic i la telefonia via internet, que permet d'usar la xarxa per telefonar. Cal assenyalar, nogensmenys, que ja hi ha algun programa de missatgeria que incorpora aquesta darrer servei; és el cas de la versió preliminar 7.0 de Yahoo! Messenger, que inclou la comunicació telefònica entre ordinadors.
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Internet.

Un munt de possibilitats


+ El 'messenger' Gaim es basa en el programari de codi lliure.
A banda trametre i rebre missatges, els 'messengers' ofereixen moltes altres opcions, i com més va, més: vincular arxius, garlar per escrit ('chat'), escoltar música, compartir jocs, enraonar, fer videoconferències... Quant a la comunicació escrita, pot anar acompanyada de 'emoticones' ('smileys'), símbols gràfics que indiquen emocions o sentiments, un tipus de llenguatge visual també usat al correu electrònic.

Programes


+ Logotips d'alguns dels programes de missatgeria instantània més utilitzats.
Entre els programes de missatgeria instantània més utilitzats hi ha l'MSN Messenger, el Yahoo! Messenger i l'AOL Instant Messenger, de Microsoft, Yahoo! i America Online, respectivament, a més de l'ICQ, pioner avui integrat a America Online. Ara, llevat dels dos últims, aquests programes no són compatibles, de manera que un usuari de MSN Messenger, per exemple, no pot comunicar-se amb un de Yahoo! Messenger. Tot amb tot, hi ha 'messengers' que es destaquen per la compatibilitat: Gaim, Jabber, Miranda..., que es basen en l'anomenat programari de codi lliure.

Un 'messenger' segur


+ Del missatge no sol·licitat que arriba via 'messenger' se'n diu 'spim'.
Les possibilitats que ofereix la missatgeria instantània no haurien de fer oblidar les recomanacions encaminades a fer un ús segur d'aquest servei, igualment vàlides, en la majoria de casos, per al correu electrònic. Per exemple, hom aconsella de no establir comunicació amb desconeguts, ni d'obrir arxius sospitosos, ni d'enviar missatges amb dades personals o confidencials; a l'hora d'enregistrar-se, més val servir-se d'un identificatiu que no doni pistes de la identitat pròpia; i, naturalment, és molt recomanable de mantenir l'ordinador actualitzat i amb un bon programa antivirus.

MATERIALS

  • Servei de missatgeria instantània
    Format:Web
    Servei de missatgeria instantània adreçat als centres docents del Principat i als usuaris de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC). Comprèn una guia d'ús.
  • 'Messengers', comunicació a l'instant
    Format:Web
    Reportatge sobre la missatgeria instantània, des de la web del programa juvenil de la Televisió de Catalunya 3xl.net.
  • How do I instant message?
    Format:Web
    Espai de la BBC, que explica aquest fenomen.
  • Sizone
    Format:Web
    Pàgina, adreçada als menuts, que toca aspectes diversos d'internet, bo i insistint en les qüestions de seguretat.
  • Softcatalà
    Format:Web
    Associació sense afany de lucre, que té per fi de fomentar l'ús del català en les noves tecnologies, inclosa la informàtica, i a internet.
  • Programari lliure
    Format:Web
    Selecció de programes de codi lliure per a emprar a l'aula. Des del projecte educatiu auladetecnologia.com.

QUE HO SABIES?

  • En anglès, la sigla ICQ, corresponent al programa més primerenc de la missatgeria instantània, sona, si fa no fa, 'I seek you', que es pot traduir per 'Et cerco'.
  • Del missatge no sol·licitat que arriba via correu electrònic se'n diu 'spam', i del que arriba via missatgeria instantània, 'spim'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Interoperabilitat', o compatibilitat, dels principals programes de missatgeria instantània.
Breu descripció del client de missatgeria Gaim.
Preguntes i respostes sobre el Jabber, programa de codi lliure.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua