Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cinquanta anys de Disneyland

Walt Disney: una figura innovadora...

...i polèmica

L'univers Disney


dijous, 14 de juliol de 2005
El 17 de juliol farà cinquanta anys de la inauguració de Disneyland, el primer parc temàtic de la història, erigit per la companyia Walt Disney, el director i productor cinematogràfic nord-americà. L'aniversari serà objecte de celebracions a tots els parcs Disney.

Emplaçat a la ciutat d'Anaheim, a migjorn de Los Angeles (Califòrnia, EUA), el parc, un antic somni de Walt Disney, basat en els personatges creats pel realitzador cinematogràfic, fou pensat com un gran espai de divertiment adreçat a la xicalla. Disneyland va esdevenir ben aviat un indret molt visitat per menuts i grans: a l'estrena hi van assistir uns trenta mil individus, i al cap de dos mesos ja s'hi havien fet un milió de visites.

El 1971, una quinzena d'anys després de la inauguració de Disneyland, va obrir les portes un nou parc temàtic, aquest a Orlando, a l'estat nord-americà de Florida. El projecte de Walt Disney World, com va anomenar-se, fou menat per Roy Disney, germà d'en Walt (aquest s'havia mort el 1966).

A la dècada següent l'univers màgic i fantàstic concebut per Walt Disney va sortir per primera vegada de les fronteres dels Estats Units, amb l'establiment, el 1983, d'un parc a Tòquio, la capital del Japó; i el 1992 va inaugurar-se Euro Disney, després rebatejat Disneyland Resort Paris, emplaçat a la capital francesa.

Walt Disney: una figura innovadora...


+ La companyia Walt Disney abasta negocis varis.
Nat el 1901 a Chicago (Illinois, EUA), Walt Disney és considerat un dels més grans creadors del gènere cinematogràfic de dibuixos animats. La fama li va arribar a partir del 1928, quan va realitzar el primer curt d'animació sonor, en què apareixia un ratolí que havia d'atènyer renom mundial: Mickey. Fundador de la companyia que duu el seu nom, el 1937 va fer el primer llarg-metratge de dibuixos animats: 'Blancaneu i els set nans'. Autor molt prolífic, la seva filmografia comprèn títols de gran popularitat, basats en personatges de creació pròpia i en obres clàssiques de la literatura infantil: 'Dumbo', 'Pinotxo', 'Alícia en terra de meravelles', 'Peter Pan', '101 dàlmates'...

...i polèmica


+ Walt Disney fou guardonat amb vint-i-sis estatuetes dels premis Oscar.
Tot amb tot, la figura de Walt Disney no ha pogut defugir la polèmica. Anticomunista visceral i acusat de sostenir idees ultraconservadores, Disney va sostenir el dit maccarthisme, nom amb què es coneix la campanya menada als Estats Units pel senador nord-americà Joseph R. McCarthy contra personalitats acusades de simpatitzar amb les idees comunistes: una cacera de bruixes dels primers anys 1950 i que va afectar, bàsicament, artistes i intel·lectuals. Hom també ha apuntat les difícils relacions entre Disney i els seus treballadors: una vaga l'any 1941, que va durar tres mesos, va resoldre's amb l'acomiadament de molts dels dibuixants eminents de la companyia.

L'univers Disney


+ Disney va crear un conjunt de personatges de renom mundial.
A banda les adaptacions literàries, Disney va crear un conjunt de personatges de renom mundial, sobretot entre la quitxalla, protagonistes de films, sèries de televisió i historietes il·lustrades. Se'n destaquen l'ànec Donald, el gossos Pluto i Goofy, l'elefant orellut Dumbo i la rateta Minnie, companya inseparable de la figura més popular de totes: en Mickey, emblema màxim de la Disney.

MATERIALS

  • Disney Online
    Format:Web
    Web oficial de la companyia fundada per Walt Disney.
  • Disneyland Resort
    Format:Web
    Pàgina de Disneyland, amb informació del cinquantè aniversari del parc californià. Consultable també en espanyol.
  • Disneyland Resort Paris
    Format:Web
    Web d'aquest complex d'entreteniment situat a París, l'únic de la companyia Disney al continent europeu.
  • JustDisney.com
    Format:Web
    Espai centrat en la vida i obra de Walt Disney.
  • L'animació
    Format:Web
    Pàgina de l'edu365 dedicada a l'animació. Comprèn un conjunt de produccions animades, fetes per escolars de centres docents diversos.
  • Història del cinema
    Format:Web
    Un recorregut per la història centenària del cinema, amb recursos didàctics inclosos.

QUE HO SABIES?

  • Walt Disney capdavanteja la llista de nominacions dels premis Oscar de Hollywood (cinquanta-nou), i el d'artista més guardonat (vint-i-sis estatuetes).
  • El 12 de setembre és previst que s'inauguri un parc Disney a Hong-Kong, regió administrativa especial del migdia de la Xina.
  • Diu una llegenda no gaire versemblant que Walt Disney va demanar de ser crionitzat per conservar-se fins que no es trobés remei de la malaltia que va dur-lo a la mort.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El parc Disneyland, en un mapa.
Repàs interactiu de mig segle d'història.
Semblança de Walt Disney.
Una introducció a 'la celebració més feliç del món'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua