Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dinosaures: els rèptils més mítics

L'exposició

Els dinosaures

L'extinció: una qüestió molt debatuda


dilluns, 11 de juliol de 2005
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, emplaçat al parc de la Ciutadella, ofereix l'exposició 'Mitologia dels dinosaures' fins el 21 d'abril de l'any vinent. La finalitat és de donar compte de com aquests rèptils prehistòrics han esdevingut una vera icona sociocultural, en un procés incoat el segle XIX i molt perceptible als llibres, al cinema i a les historietes il·lustrades ('còmics').

En efecte, 'Mitologia dels dinosaures', també inscrita a l'Any del Llibre i la Lectura, toca la naixença i el desenvolupament de la mitologia lligada als dinosaures a partir d'exemples varis de la literatura de ciència-ficció, dels 'còmics' i l'art cinematogràfic, com indiquen clarament els títols dels quatre àmbits en què s'estructura l'exposició: 'Dinosaures i literatura', 'Gènesi del mite', 'Galeria de mites' i 'Dinomania'.

A l'exposició, s'hi poden veure maquetes de dinosaures o de monstres cinematogràfics (Rhedosaurus, Velociraptor, Godzilla, Baby...), seqüències de films centrats en aquesta mena de rèptils, llibres especialitzats, fotogrames, dibuixos..., a banda els 'dinoforms', val a dir: objectes quotidians amb aparença de dinosaure, símbols de l'arrelament del mite; tot això, sense oblidar les sis reproduccions d'esquelets de dinosaures, de dimensions reals, entre les quals una de sis metres d'alçària per vuit de llargària.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciències.

L'exposició


+ L'exposició situa el naixement de la mitologia entorn dels dinosaures devers mitjan segle XIX.
L'exposició situa el naixement de la mitologia entorn d'aquests animals devers mitjan segle XIX, a la Gran Bretanya: el paleontòleg anglès Richard Owen va encunyar el mot 'dinosaure' el 1842. Quant a l'aparició del mite a la literatura de ciència-ficció, la mostra destaca la novel·la 'El món perdut' (1912), obra de l'escriptor escocès Arthur Conan Doyle, creador d'un dels detectius més famosos de la literatura: Sherlock Holmes. També hi abunden les referències al cinema, des de l'adaptació de 'El món perdut', el 1925, fins a 'Parc juràssic', dirigit per Steven Spielberg el 1993.

Els dinosaures


+ Els dinosaures van poblar la Terra durant l'era mesozoica.
Anomenem 'dinosaures' els rèptils que van poblar la Terra fa molts milions d'anys, durant l'era mesozoica, o secundària, que enclou tres períodes diferents: triàsic, juràssic i cretaci. Apareguts fa uns dos-cents vint milions d'anys, els dinosaures, d'una gran diversitat, foren els animals terrestres dominants. N'hi havia de bípedes i quadrúpedes, d'herbívors i carnívors, i de mida i pes variables: el diplodoc, per exemple, feia de vint-i-cinc a trenta metres de llargada, i el tiranosaure, el carnívor més gros de tots els temps, fins a quinze; en canvi, el 'compsognathus' no arribava al metre de llargària.

L'extinció: una qüestió molt debatuda


+ La teoria de l'impacte d'un meteorit és, tal vegada, la que ha fet més fortuna.
Els dinosaures van extingir-se a la darreria del període cretaci, fa uns seixanta-cinc milions d'anys. Sobre les causes de l'extinció, se n'han apuntat de distintes: canvi climàtic, dificultats d'adaptació al medi, competència dels mamífers, grans erupcions volcàniques..., sense oblidar, és clar, l'impacte d'un meteorit, potser la que ha fet més fortuna i, en tot cas, la més popular. De totes maneres, cap de les teories no ha resolt del tot un interrogant gens fútil: com és que hi va haver animals que van extingir-se, si n'hi va haver que van sobreviure?

MATERIALS

  • 'Mitologia dels dinosaures'
    Format:Web
    Informació d'aquesta exposició allotjada al Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella, que integra el Museu de Geologia i el Museu de Zoologia.
  • I els dinosaures?
    Format:Web
    Webquest, o activitat orientada a la investigació en línia, sobre dinosaures. Adreçada als cicles mitjà i superior d'educació primària.
  • Dinosaurs
    Format:Web
    Espai de la BBC, íntegrament dedicat als dinosaures.
  • Dinosaurios
    Format:Web
    Un altre espai sobre dinosaures; n'inclou una tipologia disposada alfabèticament.
  • Dinorama
    Format:Web
    Pàgina de la National Geographic Society, que toca uns quants aspectes dels dinosaures. Accés a notícies relatives a aquests rèptils extints.

QUE HO SABIES?

  • El terme 'dinosaure' deriva dels mots grecs 'deinós', que es pot traduir per 'terrible', i 'sauros', que significa 'llangardaix'.
  • Hom divideix els dinosaures en dos ordres: saurisquis i ornitisquis; el primer d'aquests ordres inclou els carnívors més grossos que mai hagin existit.
  • L'exposició 'Mitologia dels dinosaures' no oblida un dels títols de més renom de l'escriptor Jules Verne (ara fa cent anys que ens va deixar): 'Viatge al centre de la Terra' (1864), en què apareixen aquests mítics rèptils.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu apunt sobre els quatre àmbits de l'exposició 'Mitologia dels dinosaures'.
De la denominació dels dinosaures.
Cronologia d'aquests rèptils del temps mesozoic.
Taula dels temps geològics, breument explicats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua