Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Luxemburg: l'estat continental més petit de la Unió Europea

Una mica d'història

Membre fundador de la Unió Europea

El luxemburguès, llengua nacional


dilluns, 4 de juliol de 2005
El Luxemburg és, després de l'arxipèlag de Malta, l'estat més petit i menys poblat de la Unió Europea, amb poc més de dos mil cinc-cents quilòmetres quadrats i encara no mig milió d'habitants. Situat a l'Europa occidental, frontereja, a ponent i a septentrió, amb Bèlgica, a llevant, amb Alemanya, i a migjorn, amb França.

El Luxemburg, altrament dit el Gran Ducat de Luxemburg, és una monarquia constitucional i té per capital la ciutat homònima, amb un centre fortificat declarat patrimoni mundial per la UNESCO el 1994. El país, molt florent, és un important centre banquer, i s'hi manté l'anomenat secret bancari: el 2003, el nombre de bancs vorejava els cent setanta.

Tot i les reduïdes dimensions, el fet de tenir estat propi i de formar part de la Unió confereix al Luxemburg un cert protagonisme en els afers europeus, acrescut aquests últims mesos, en què ha ocupat la presidència del Consell de la UE.

En efecte, el Luxemburg ha exercit la presidència de la Unió Europea, que és rotatòria, el primer semestre d'enguany; una presidència molt marcada per la negativa de França i dels Països Baixos a assumir la 'constitució' europea proposada (els ciutadans, via referèndum, s'hi van manifestar majoritàriament contraris), i pel fracàs subsegüent dels estats membres de la Unió a posar-se d'acord sobre el pressupost del període 2007-2013.

La crisi oberta a la Unió Europea ha mogut alguns estats a ajornar la ratificació de la constitució europea, però no pas el Luxemburg, que farà la consulta popular el 10 de juliol.
  • ! Actualització el 10/07/2005 a les 18:00

Una mica d'història


+ El centre fortificat de la ciutat de Luxemburg fou declarat patrimoni mundial el 1994.
Les primeres referències escrites del Luxemburg daten de l'any 963, quan va esdevenir un comtat sota Sigfrid I, senyor del castell emplaçat a l'actual ciutat de Luxemburg. Integrat al Sacre Imperi Romano-germànic, a partir de mitjan segle XV el ducat (des del 1354) de Luxemburg fou ocupat successivament per potències foranes: borgonyons, espanyols, francesos i austríacs; dividit entre Bèlgica i els Països Baixos el 1839, el territori sota control neerlandès va atènyer la sobirania el 1867, sobirania que fou ratificada el 1890. El 1867 mateix el Luxemburg es declarà territori neutral a perpetuïtat, estatut que no el va pas salvar d'ésser ocupat per Alemanya durant les dues guerres mundials: 1914-1918 i 1939-1945.

Membre fundador de la Unió Europea


+ El Luxemburg és membre fundador de la Unió Europea.
Acabada la Segona Guerra Mundial, la tradicional neutralitat luxemburguesa va virar vers el compromís amb l'ideal d'una Europa unida. El 1951 fou un dels estats signataris de la Comunitat Econòmica del Carbó i de l'Acer (CECA), la primera institució d'abast europeu, amb seu a la capital luxemburguesa. Sis anys després, el 1957, fou un dels sis estats fundadors de la Comunitat Econòmica Europea, embrió de l'actual Unió Europea. D'aleshores ençà el Luxemburg ha contribuït a edificar l'anomenat projecte de construcció europea.

El luxemburguès, llengua nacional


+ Mapa del Luxemburg.
Al Luxemburg, hi predominen tres llengües: el francès, molt present a l'administració, l'alemany, majoritari a la premsa, i el luxemburguès. Aquesta darrera llengua, pròpia del país i la més parlada pels luxemburguesos, és un símbol d'identitat nacional. El luxemburguès, que, poc o molt, també es parla a les àrees de França, Alemanya i Bèlgica frontereres amb el Luxemburg, és una llengua germànica, enriquida amb elements de la parla francesa.

MATERIALS

  • Luxemburg
    Format:Web
    Pàgina de la Gran Enciclopèdia Catalana dedicada al Luxemburg: geografia, societat, història...
  • Govern del Luxemburg
    Format:Web
    Web del govern luxemburguès.
  • About Luxembourg
    Format:Web
    Informació sobre el Luxemburg, des de la pàgina de la presidència luxemburguesa del Consell de la Unió Europea, presidència finida el 30 de juny.
  • ONT Luxembourg
    Format:Web
    Web de l'Oficina Nacional de Turisme del Luxemburg, amb informació vària sobre aquest país.
  • Country Profile: Luxembourg
    Format:Web
    Perfil de la BBC sobre aquest estat de l'Europa occidental.

QUE HO SABIES?

  • El Luxemburg integra, juntament amb Bèlgica i els Països Baixos, l'anomenat Benelux, una unió econòmica d'aquests tres estats que, nada el 1948, es pot considerar, en certa manera, un antecedent de la Unió Europea.
  • La ciutat de Luxemburg és un centre europeu de primer ordre, no debades és la seu del Tribunal de Justícia, del Tribunal de Comptes, de la Secretaria General del Parlament Europeu i del Banc Europeu d'Inversions; endemés, és a la capital luxemburguesa que es fan no poques sessions del Consell de la Unió Europea.
  • Quasi el 39% de la població luxemburguesa és d'origen forà, percentatge que, a la capital, ultrapassa el 50%. En són les comunitats més nombroses la portuguesa, la francesa, la italiana, la belga i l'alemanya.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu apunt històric del Luxemburg.
El Gran Ducat, del 1914 ençà.
Galeria fotogràfica del Luxemburg.
Imatges de la capital luxemburguesa.
I també...
  • Curiositats de l'estat continental més petit de la Unió Europea.
  • Luxemburg, en dades.
  • Mapa interactiu d'aquest país mil·lenari.
  • El procés de ratificació de la constitució europea, el 21 de juny de 2005.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua