Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La polèmica sobre la reforma de l'estatut del País Valencià

Les propostes...

...de Compromís per l'Estatut

Crítiques contra el projecte de reforma de l'estatut


dijous, 30 de juny de 2005
Ja fa temps que la reforma de l'estatut, la llei fonamental de l'autogovern, és objecte de debat a Galícia, al País Basc, al País Valencià i al Principat (en aquest territori els treballs de la ponència encarregada de redactar-ne un de nou van començar el setembre de l'any passat). De tots aquests territoris, és al País Valencià on l'estatut podria aprovar-se primer, malgrat l'oposició ferma de força col·lectius socials i polítics.

En efecte, el projecte de reforma estatutària és previst que s'aprovi a les Corts valencianes, o Parlament valencià, l'1 de juliol, la mateixa data en què fou promulgat l'anomenat estatut d'autonomia del País Valencià, l'any 1982.

Recordem que el text fou pactat pel Partit Popular (PP) i el Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) el 24 de maig. L'acord d'aquests dos partits majoritaris ha estat rebatut per la plataforma Compromís per l'Estatut, instituïda el 4 de març. Compromís per l'Estatut sosté que, encara que l'esborrany de reforma de l'estatut incorpori alguns avenços, és en canvi regressiu en molts aspectes, a banda haver-se pactat al marge de la societat civil. Les crítiques de la plataforma contra el projecte es van fer sentir el 22 de juny, en una mobilització tinguda a València.
  • ! Actualització el 04/07/2005 a les 17:30

Les propostes...


+ Escola Valenciana és l'entitat impulsora de Compromís per l'Estatut.
Quasi tres mesos abans del pacte PP-PSPV, Compromís per l'Estatut va dreçar un document amb una seguida de propostes estatutàries. En aquest document, que reivindica com a punts de partença la igualtat, la participació, la solidaritat i la sostenibilitat, la plataforma defensa un estatut més valencià, cosa que exigeix, per exemple, el reconeixement de la unitat de la llengua i l'oficialització del nom 'País Valencià'; també reclama un text que garanteixi els drets socials del ciutadans, que doti el País Valencià de més quotes d'autogovern i que el projecti eficaçment a Europa.

...de Compromís per l'Estatut


+ La plataforma Compromís per l'Estatut fou instituïda el passat mes de març.
Entre les entitats i partits polítics signataris d'aquest document hi ha Escola Valenciana, que n'és la impulsora, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Valencians pel Canvi, Acció Cultural del País Valencià, Intersindical Valenciana, Comissions Obreres del País Valencià, el Bloc Nacionalista Valencià, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, els Verds del País Valencià i els Verds-Esquerra Ecologista... El nombre d'organitzacions aplegades a Compromís per l'Estatut ultrapassa ara la setantena.

Crítiques contra el projecte de reforma de l'estatut


+ El projecte de reforma de l'estatut manté la dita barrera del 5%.
El projecte d'estatut pactat per PP i PSPV ha estat criticat en múltiples aspectes: participació i democràcia, llengua, símbols, sostenibilitat, finançament i drets socials. Pensem, per exemple, que el text parla de 'Comunitat Valenciana', no pas de 'País Valencià', que no reconeix de cap manera la unitat de la llengua catalana, que manté un percentatge superior al 5% com a condició per a atènyer representació parlamentària, cosa que deixa molts ciutadans sense veu política i afavoreix el bipartidisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A mitjan juny Esquerra Unida del País Valencià-l'Entesa va presentar una esmena a tot el projecte de reforma de l'estatut pactat pel Partit Popular i el Partit Socialista del País Valencià, i en va proposar un d'alternatiu que incorporava les reivindicacions de Compromís per l'Estatut. El text alternatiu fou rebutjat per les dues forces polítiques majoritàries.
  • Del territori valencià, l'article tercer del projecte de reforma estatutària en diu que comprèn els municipis integrats a les províncies d'Alacant, Castelló i València. Com el mateix article de l'estatut del 1982, tampoc no esmenta les comarques.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què en diu, el projecte de reforma de l'estatut, de la senyera tradicional del País Valencià?
Dictamen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que reconeix la unitat lingüística, emès el 9 de febrer d'enguany.
Propostes de Compromís per l'Estatut.
'D'això, en diuen reforma?': valoració negativa de la reforma estatutària proposada.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua