Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Manuel de Pedrolo, quinze anys després

Escriptor polifacètic

L'obra narrativa

Compromís social i cívic


dijous, 23 de juny de 2005
El 26 de juny farà quinze anys de la mort de Manuel de Pedrolo i Molina, un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània. Per aquest motiu, el 18 de juny, a Tàrrega (Urgell), ciutat molt lligada a l'autor de 'Mecanoscrit del segon origen', hom li va retre un homenatge i es van presentar les bases de la fundació que durà el seu nom, destinada a difondre el seu llegat ideològic i literari.

Nat el 1918 a l'Aranyó, poble situat a tocar de Cervera (Segarra), al si d'una família de tradició liberal, Manuel de Pedrolo va començar el batxillerat a Tàrrega (son pare era president del moviment polític catalanista Acció Catalana en aquest municipi), que va continuar a Barcelona, amb vista a fer la carrera de medicina. La guerra del 1936-1939 va estroncar-ho tot, nogensmenys, i Pedrolo, després d'una temporada fent de mestre a Fígols Vell, o Fígols de les Mines (Berguedà), fou mobilitzat i ingressà al cos d'artilleria de l'exèrcit republicà.

Després de la guerra i indecís sobre el camí a emprendre, Pedrolo va sojornar temporades a Tàrrega, temporades a Barcelona, ciutat on va instal·lar-se definitivament a mitjan dècada del 1940, ja casat. A Barcelona va dedicar-se a feines vàries, alhora que s'afermava la seva activitat literària.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Escriptors.

Escriptor polifacètic


+ Coberta de 'Totes les bèsties de càrrega', novel·la publicada el 1967.
De fet, a partir d'aquell moment Pedrolo ja no va parar d'escriure, fins a engruixir la seva obra amb un centenar llarg de títols. Va conrear tota mena de gèneres: poesia, teatre (les seves peces dramàtiques s'han inscrit en l'anomenat teatre de l'absurd), assaig, narrativa, dietari..., a banda col·laborar en moltes revistes del país. La llibertat, la solitud, la incomunicació, el compromís amb el país... són alguns dels temes recurrents de la seva vastíssima producció literària.

L'obra narrativa


+ 'Mecanoscrit del segon origen' és l'obra més popular de l'escriptor segarrenc.
Ara, a parer de la crítica, l'obra de Pedrolo va excel·lir, sobretot, en el camp de la narrativa, que va conrear en rondalles i novel·les. Suara hem apuntat l'obra de ciència-ficció 'Mecanoscrit del segon origen', d'una popularitat que encara dura. També se n'han destacat títols com 'Domicili provisional', 'Cendra per Martina', 'Totes les bèsties de càrrega'... i, d'una manera especial, la sèrie narrativa 'Temps obert'. Aquesta sèrie parteix d'un fet concret: un bombardeig durant la guerra condiciona l'avenir del protagonista, en Daniel Bastida; segons les repercussions d'aquest fet sobre la família, la vida d'en Bastida emprendrà viaranys diferents, relatats en onze novel·les.

Compromís social i cívic


+ Molts llibres de Pedrolo foren censurats per la dictadura franquista.
L'obra de Pedrolo, íntegrament en català, no es pot deslligar del temps en què fou escrita: l'autor hi va projectar les seves idees socials i polítiques, el seu compromís amb la gent i amb el país. Molts dels seus llibres foren censurats per la dictadura franquista, cosa que explica el desfasament entre el moment en què foren escrits i l'any de publicació. L'escriptor era partidari de la independència, de la sobirania plena del país, posició clarament expressada, per exemple, en el seu dietari.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Manuel de Pedrolo, que també va escriure novel·les policíaques, va dirigir la col·lecció 'La Cua de Palla', d'Edicions 62, que va aplegar, traduïts al català, els autors més destacats d'aquest gènere literari.
  • Entre les feines diverses que van ocupar Pedrolo trobem la d'investigador privat. Segons l'escriptor, aquesta ocupació diguem-ne detectivesca no tenia res novel·lesc, i de cap manera no va nodrir els arguments de les seves obres policíaques.
  • Pedrolo va néixer al castell de l'Aranyó, bastit el segle XVI, on havien residit unes quantes generacions de la família del nostre protagonista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Manuel de Pedrolo.
Notes prèvies a la lectura de 'Mecanoscrit del segon origen'.
Cinc exercicis, que podeu fer, si heu llegit aquesta obra.
Un recull lèxic del 'Mecanoscrit'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua