Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els refugiats al món

Refugiats i desplaçats interns

L'empara de l'ACNUR

Vint-i-cinc milions de desplaçats


dilluns, 20 de juny de 2005
El 20 de juny és el Dia Mundial del Refugiat, per resolució de l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), aprovada per unanimitat el 2000. Enguany, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) ha volgut destacar el coratge dels refugiats, obligats a deixar-ho tot i a encarar un destí incert.

L'ACNUR fou instituït el 1950 perquè reassentés el milió llarg de refugiats europeus que encara hi havia, un lustre després de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). De bell antuvi, el mandat de l'ACNUR era de tres anys, però el cas és que encara dura, pels conflictes que d'aleshores ençà s'han succeït al planeta.

Aquesta institució, lligada a l'ONU, actua de conformitat amb la convenció de Ginebra del 1951, relativa a l'estatut dels refugiats, ampliada amb un protocol del 1967. La missió primordial que té encomanada és de vetllar per la protecció i els drets dels refugiats; una missió que ocupa moltes altres institucions humanitàries, puix que hi ha milions de refugiats.

Refugiats i desplaçats interns


+ El Dia Mundial del Refugiat 2005 destaca el coratge dels refugiats.
Atenint-nos a la convenció de Ginebra del 1951, el mot 'refugiat' designa qui, per temor fundat d'ésser perseguit per motius d'ètnia, religió, nacionalitat, opinions polítiques o pertinença a un grup social, es troba fora del país d'origen o de residència, i no hi vol tornar o no pot, precisament per aquesta raó. Diferent és la condició dels desplaçats interns, que, per causes semblants (o per catàstrofes naturals), s'han vist forçats a abandonar la llar pròpia i a emigrar, sense sortir de l'estat, cosa que pot fer que llur situació sigui encara pitjor que no la dels refugiats.

L'empara de l'ACNUR


+ L'ACNUR fou instituït el 1950.
Segons les últimes dades de l'ACNUR, publicades el 17 de juny, durant el 2004 aquesta organització humanitària va tenir cura d'uns dinou milions dos-cents mil individus, per disset milions de l'any passat, comptant-hi sobretot refugiats, desplaçats interns, apàtrides (gent que no té reconeguda la ciutadania de cap estat), demandants d'asil i retornats. Aquest increment contrasta amb la disminució del nombre de refugiats, uns nou milions dos-cents mil, la xifra més baixa des del 1980; endemés, segons l'ACNUR, durant el 2004 el nombre de peticions d'asil als països desenvolupats fou el més baix des del 1988.

Vint-i-cinc milions de desplaçats


+ Al món hi ha uns vint-i-cinc milions de desplaçats interns.
Quant al nombre total de desplaçats interns, el Projecte Mundial sobre Desplaçats Interns, o Global IDP Project, parla, per al 2004, d'uns vint-i-cinc milions, la meitat dels quals a l'Àfrica; un continent, l'africà, molt copejat i que, a sobre, del 2003 ençà ha sofert una tragèdia de grans proporcions a la regió sudanesa de Darfur, fronterera amb el Txad, que ja s'ha saldat amb desenes de milers de morts i uns dos milions de desplaçats. Segons el mateix projecte, l'altra meitat de desplaçats interns es concentra a l'Amèrica Llatina, l'Orient Mitjà, a l'Àsia meridional i oriental, i a l'Europa oriental. Al vell continent, a la darreria de l'any passat hi havia uns tres milions de desplaçats interns, amb onze estats implicats.

MATERIALS

  • The UN Refugee Agency
    Format:Web
    Web de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, consultable també en espanyol.
  • Dia Mundial del Refugiat
    Format:Web
    Pàgina d'aquest organisme mateix, centrat en el Dia Mundial del Refugiat 2005.
  • Global IDP Project
    Format:Web
    ONG lligada al Consell Noruec dels Refugiats que treballa per millorar la protecció i l'assistència dels desplaçats interns. Disposa d'un banc de dades que analitza la situació dels desplaçats, estat per estat.
  • Recull de recursos
    Format:Web
    Sobre la qüestió dels refugiats. Des de la web de Canal Solidari-OneWorld.

QUE HO SABIES?

  • L'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats ha estat dues vegades guardonat amb el premi Nobel de la Pau, els anys 1954 i 1981.
  • L'any 2004, els cinc estats desenvolupats que més peticions d'asil van rebre foren, per aquest ordre, França, els Estats Units, la Gran Bretanya, Alemanya i el Canadà.
  • L'ACNUR atorga anualment el premi Nansen, en recordança de l'explorador, científic i filantrop noruec Fridtjof Nansen, que fou comissionat de la Societat de Nacions (antecedent de l'ONU) després de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). El premi Nansen distingeix individus o organitzacions que treballen en favor dels refugiats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El coratge dels refugiats a través de cinc rostres.
Els desplaçats interns del 2004, en un mapa.
Marguerite Barankitse, 'l'Àngel de Burundi', premi Nansen 2005.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua