Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions a Galícia

Partits polítics i candidats

Expectativa de canvi

Llengua i país


dijous, 16 de juny de 2005
El 19 de juny, amb quatre mesos d'anticipació, hi haurà eleccions a Galícia, de les quals ha d'eixir el nou Parlament gallec i el govern (Xunta de Galicia) dels quatre anys vinents. El resultat és molt incert, molt més que no en les eleccions precedents.

Manuel Fraga, que aspira a la reelecció per última vegada, va avançar les eleccions el mes d'abril, amb l'argument que el govern espanyol, de signe socialista, marginava Galícia. Ara, a la raó apuntada pel dirigent del Partit Popular, se n'hi han afegit més: la salut fràgil i l'edat avançada de Fraga (vuitanta-dos anys), que farien necessari de preparar el relleu al si del Partit Popular de Galícia; i, sobretot, una conjuntura política favorable en el moment de convocar les eleccions.

Sigui com sigui, els sondatges, com veurem més endavant, no donen pas per feta la reelecció de Fraga. I això podria acréixer la participació electoral, que hom ja preveu força elevada: algun sondatge recent la situa a més del 77%. Les sol·licituds per a poder votar per correu gairebé s'han doblat respecte de les eleccions del 2001, cosa que referma l'expectativa d'una participació alta.
  • ! Actualització el 20/06/2005 a les 08:30

Partits polítics i candidats


+ Logotip dels partits polítics amb representació al Parlament gallec.
Els partits polítics amb representació al Parlament gallec són tres: el Partit Popular (PP), dirigit, com dèiem, per Manuel Fraga, president del govern des del 1989 i amb una trajectòria política que ve del franquisme (fou ministre del govern espanyol del 1962 al 1969); el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), comandat per Anxo Quintana, en substitució de Xosé Manuel Beiras, cap històric de la formació, que va dimitir; i el Partit Socialista de Galícia (PSdeG-PSOE), capitanejat, igual que a les eleccions del 2001, per Emilio Pérez Touriño. Però encara hi concorren uns quants partits més, entre aquests Esquerda-Unida (EU-IU).

Expectativa de canvi


+ Seu del govern gallec, a Sant Jaume de Galícia.
A les eleccions del 2001 el Partit Popular va aconseguir la majoria absoluta, amb quaranta-un diputats, set més que no els que van sumar el Bloc Nacionalista Gallec i el Partit Socialista, amb disset cadascun. Doncs bé, els sondatges de les eleccions del 19 de juny indiquen una disminució important del suport electoral al Partit Popular, un augment igualment important de vots del Partit Socialista i un lleu retrocés del Bloc Nacionalista Gallec. Quasi tots els pronòstics d'aquests darrers dies insinuen la pèrdua de la majoria absoluta del Partit Popular, ço que obriria la porta a un pacte PSdeG-BNG.

Llengua i país


+ Vista de Sant Jaume de Galícia.
Galícia té una població d'uns dos milions set-cents mil habitants, distribuïts entre nuclis de població petits i ciutats relativament poblades, com la Corunya, Sant Jaume de Galícia, Vigo... El gallec, llengua pròpia de Galícia i element cabdal de la identitat del país, deriva del galaico-portuguès, parlat a Galícia i a Portugal fins el segle XV, quan va perfilar-se un cert distanciament idiomàtic entre tots dos territoris. Tot amb tot, hom considera el gallec i el portuguès dues modalitats d'una mateixa llengua.

MATERIALS

  • Xunta de Galicia
    Format:Web
    Web de la Xunta, l'òrgan de govern de Galícia.
  • Eleccións ó Parlamento de Galicia
    Format:Web
    Pàgina del govern de Galícia, dedicada a les eleccions gallegues.
  • Eleccións Galiza
    Format:Web
    Especial del diari gallec Vieiros sobre les eleccions del 19 de juny: país, govern, partits, candidats, programes electorals, notícies...
  • Galícia 2005
    Format:Web
    Una altre especial sobre les eleccions, aquest del Telenotícies de Televisió de Catalunya.
  • História da Galiza
    Format:Web
    Un recorregut per la història de Galícia.

QUE HO SABIES?

  • En una bona part, si el vot per correu ha augmentat tant, és perquè molts universitaris, preveient que el 19 de juny és temps d’exàmens, no han volgut perdre l'ocasió de participar en el procés electoral.
  • Galícia és un país de tradició migratòria, cosa reflectida al cens electoral, amb un 12% de gallecs que no resideixen ni en terra pròpia ni enlloc de l'estat espanyol.
  • El gallec també es parla a les zones més aponentades d'Astúries, Lleó i Zamora.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Governs de Galícia, del 1981 ençà.
Comparança dels programes electorals de les tres forces polítiques majoritàries.
El dietari en línia del candidat del Bloc Nacionalista Gallec, Anxo Quintana.
Apunt biogràfic del candidat a la reelecció, Manuel Fraga.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua