Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El conflicte del Sàhara Occidental

Orígens del conflicte

Blocar el dret d'autodeterminació

La riquesa d'un desert


dilluns, 13 de juny de 2005
El conflicte del Sàhara Occidental ha tornat a ocupar el primer pla de l'actualitat aquestes darreres setmanes, després de la seguida de protestes del poble saharià i de la repressió consegüent duta a terme pel Marroc, que ocupa la part occidental del desert més gran del món des de fa una trentena d'anys.

En efecte, el Polisario, o Front Polisario, moviment saharià fundat el 1973 amb el propòsit d'independitzar el Sàhara Occidental, ha acusat el Marroc de reprimir feroçment les protestes, alhora que feia una crida a la comunitat internacional perquè protegís la població. I l'Organització de les Nacions Unides (ONU), que des del 1991 hi té apostada una missió (MINURSO), s'ha fet ressò de l'agreujament de la tensió social.

Les protestes i manifestacions a la capital del Sàhara Occidental, al-Aiun, i també en alguns altres punts del Sàhara Occidental i àdhuc del Marroc, han evidenciat el malcontentament social i polític del poble saharià, que no pot exercir el dret d'autodeterminació, perquè les autoritats del Marroc no paren d'impedir-ho.

A més, la setmana passada el govern marroquí va impedir l'entrada al Sàhara Occidental d'un grup de diputats catalans, que volien observar la situació sobre el terreny. Igual havia passat uns pocs dies abans amb una delegació espanyola, integrada per polítics, periodistes i membres d'ONG.

Orígens del conflicte


+ Mapa del Sàhara Occidental.
El conflicte actual del Sàhara Occidental es remunta al 1975, quan Espanya, que havia colonitzat aquest territori des del 1884, va cedir-lo al Marroc i a Mauritània, que se'l van repartir. Aquest repartiment, contrari a la posició de l'ONU i del Tribunal Internacional de l'Haia, partidaris d'un referèndum d'autodeterminació, va menar el Polisario a proclamar la República Àrab Sahariana Democràtica i a combatre, amb el suport d'Algèria, l'ocupació del territori. El 1979 Mauritània va renunciar a la part del territori fixada en el repartiment, que és ocupada des d'aleshores pel Marroc.

Blocar el dret d'autodeterminació


+ El Sàhara Occidental és una de les zones menys densament poblades del món.
La guerra entre el Polisario i el Marroc va durar més de quinze anys, fins l'alto el foc del 1991, propiciat per l'ONU, que va establir una missió que havia de possibilitar un referèndum d'autodeterminació per al 1992. Doncs bé, tretze anys després, el referèndum encara no s'ha fet, i les successives propostes de l'ONU han estat blocades pel Marroc, que, escudant-se en el cens electoral (aquests últims anys molts marroquins s'han instal·lat al Sàhara Occidental), s'ha oposat repetidament a una consulta popular que podria fer-li perdre un territori que considera seu.

La riquesa d'un desert


+ Al Sàhara Occidental hi ha els jaciments de fosfats més rics del món.
La resolució del conflicte es complica encara més perquè, contra allò que podria semblar d'entrada, el Sàhara Occidental és un territori ric en recursos naturals. A septentrió, hi ha els jaciments de fosfats més rics del món, i a les costes de migjorn, hi són molt importants les reserves pesqueres; això, sense comptar els possibles jaciments de petroli i de gas. De fet, el règim marroquí ha dreçat murs amb l'objectiu de protegir les zones més riques (una part del territori, molt menys ric, és sota control del Polisario).

MATERIALS

  • Sàhara Occidental
    Format:Web
    Pàgina de l'Observatori Solidaritat de la Universitat de Barcelona, dedicada al Sàhara Occidental: dades, anàlisi, documents, temes relacionats, vincles...
  • Associació Catalana d'Amics del Poble Saharià
    Format:Web
    Web d'aquesta ONG de suport al poble saharià. Inclou informació dels saharians i del conflicte que els oposa al Marroc.
  • Museo Nacional del Pueblo Saharaui
    Format:Web
    Museu en línia sobre el poble saharià: història, cultura i medi del Sàhara Occidental.
  • Missió de l'ONU
    Format:Web
    Web de la Missió de l'Organització de les Nacions Unides pel Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO).
  • Western Sahara
    Format:Web
    Notícies, documents i vincles relatius al Sàhara Occidental. En anglès i en espanyol.

QUE HO SABIES?

  • L'ocupació del Marroc i de Mauritània va fer fugir molts saharians del país, que s'establiren a la regió de Tindouf, ciutat algeriana a prop de la frontera amb el Sàhara Occidental. Als quatre campaments de Tindouf hi sojornen, en condicions molt dures, uns 175.000 saharians.
  • Amb una superfície de 266.000 quilòmetres quadrats i una població d'uns 270.000 habitants, el Sàhara Occidental és una de les zones menys densament poblades del món, tan sols una mica més que Grenlàndia, les illes Malvines i Alaska.
  • Tradicionalment nòmades, els saharians van afermar llur identitat amb el desenvolupament de la urbanització i del sistema educatiu, els anys 1950.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia del conflicte del Sàhara Occidental.
Gràfic de la contesa.
El pla Baker II, l'última oportunitat frustrada de resoldre una disputa que fa trenta anys que dura.
Mapa del Sàhara Occidental.
I també...
  • Fitxa sobre aquest territori del nord-oest de l'Àfrica.
  • Perfil del Marroc.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua