Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Temps de sequera

El decret de sequera

Clima mediterrani i sequera

Els aqüífers


dimarts, 7 de juny de 2005
Des del 3 de juny 890 municipis dels 946 del Principat de Catalunya (94% de la població) es troben en la fase d'excepcionalitat I prevista per l'anomenat 'decret de sequera', aprovat pel govern de la Generalitat de Catalunya el 17 de maig per a respondre a la secada d'enguany, una de les més severes d'aquests últims decennis.

En efecte, el Principat no endurava una sequera d'aquestes proporcions des de mitjan dècada del 1940. Les pluges de la segona quinzena de maig (a molts indrets, hi va ploure més en dos dies que no en tots els nou mesos anteriors) no van pas fer desdir d'aplicar el decret de restriccions.

La fase d'excepcionalitat I d'aquest decret, estès a gairebé tot el Principat després d'haver constatat el baix nivell de les reserves d'aigua dels pantans, afecta els usos agrícoles, industrials i recreatius, val a dir: la regada de conreus, parcs, jardins, carrers i camps de golf, la producció hidroelèctrica, les fonts ornamentals...

Aquesta sequera no és pas exclusiva del Principat, també abasta els altres territoris del país. Al País Valencià, per exemple, ja fa unes quantes setmanes que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va decidir, per primera vegada en quinze anys, de restringir l'aigua dels conreus; i al mateix País València i a les Illes la pluja caiguda el maig proppassat fou molt inferior a l'habitual.
  • ! Actualització el 13/06/2005 a les 13:35

El decret de sequera


+ Els ens locals no poden fer ús de l'aigua potable per a les fonts ornamentals.
El decret de sequera preveu tres fases distintes: la d'excepcionalitat I, que, com acabem de veure, afecta quasi tot el Principat; la d'excepcionalitat II, que endureix les restriccions hídriques i que podria aplicar-se aquest estiu, si perseveren les condicions climàtiques actuals; i la d'emergència, que podria obligar a limitar l'ús d'aigua domèstic a partir de l'octubre, si no plou abans. Tot amb tot, a l'Agència Catalana de l'Aigua diuen que el decret de sequera té un caràcter preventiu, que no vol pas dir que no tinguem una sequera històrica.

Clima mediterrani i sequera


+ Mapa mundial que fa veure les regions de clima mediterrani.
El nostre és un país de clima mediterrani, amb estius calorosos i secs, hiverns humits i moderadament freds, i pluges irregulars, més freqüents durant la tardor i la primavera. Per tant, els anys de sequera no hi són pas excepcionals, com tampoc les inundacions, que, contra allò que podria semblar, no pal·lien pas la sequera.

Els aqüífers


+ L'aigua continguda als aqüífers supera la que hi ha a rius i llacs.
Anomenem 'aqüífers' les formacions geològiques per on circula, i s'hi emmagatzema, aigua subterrània. De fet, l'aigua continguda als aqüífers supera la que hi ha a rius i llacs, i és per això que, acompanyat d'algunes mesures més, l'aprofitament de les aigües subterrànies apareix com una solució per als períodes de sequera. Però això obliga, és clar, a gestionar, eficientment i a llarg termini, els aqüífers.

MATERIALS

  • Gestió sequera 2005
    Format:Web
    Espai de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre la sequera d'enguany. Comprèn el text sencer del dit 'decret de sequera'.
  • Unió de Pagesos
    Format:Web
    Web del sindicat agrícola català majoritari, fundat el 1974. Accés a La Terra, que n'és l'òrgan d'informació i debat.
  • L'aigua
    Format:Web
    Selecció de recursos sobre aquest bé escàs, però imprescindible.
  • El Planeta Aigua
    Format:Web
    Una reflexió sobre el consum exagerat d'aigua, amb informació diversa: cicle de l'aigua, usos recreatius, consum domèstic i industrial, vocabulari...
  • Prevenció d'incendis forestals
    Format:Web
    Pàgina del Departament del Medi i l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya sobre prevenció d'incendis forestals.

QUE HO SABIES?

  • La sequera agreuja el perill d'incendis. Sols durant el maig proppassat, n'hi va haver seixanta-quatre a tot el Principat, el més greu dels quals va cremar 570 Ha del Priorat, les Garrigues i la Ribera d'Ebre.
  • El clima mediterrani no és exclusiu dels països banyats per la Mar Mediterrània; també és propi d'algunes altres regions del planeta, tals com les zones costaneres de Califòrnia (EUA), del centre de Xile, del migdia de l'Àfrica i d'Austràlia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mesures previstes pel decret de sequera.
Nivell dels embassaments del Principat, ara i fa un any.
Clima mediterrani: característiques i mapa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua