Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Líban

La Suïssa del Pròxim Orient

La guerra: 1975-1990

Mosaic religiós


dimarts, 31 de maig de 2005
El Líban és un país de dimensions reduïdes, però densament poblat, que frontereja, a ponent, amb la Mediterrània, a llevant i a septentrió, amb Síria, i a migjorn, amb Israel. Situat al Pròxim Orient, ha estat durant tres decennis el centre de les disputes de la regió i, aquests darrers mesos, a les envistes de les eleccions parlamentàries, que van tenir la primera tanda el 29 de maig, encara ha hagut d'endurar una convulsió sociopolítica.

Els fets es remunten al 14 de febrer d'enguany, quan l'ex-primer ministre libanès, Rafic Hariri, fou víctima d'un atemptat a Beirut, capital del Líban. Hariri havia dimitit l'octubre del 2004, i des d'aleshores s'havia acostat al sector que demanava la retirada de les tropes sirianes apostades al Líban (Síria hi tenia tropes des del 1976).

La mort de Hariri, considerat l'artífex de la reconstrucció social i econòmica del Líban després d'una guerra sagnant i llarguíssima (1975-1990), va acréixer el desplaer per la tutela siriana del país. Això i una pressió internacional creixent van obligar Síria a retirar les tropes del Líban, a la darreria d'abril.

Les eleccions, començades, com apuntàvem, el 29 de maig, s'allargaran fins el 19 de juny, puix que és tradicional que es facin durant quatre diumenges consecutius.
  • ! Actualització el 06/06/2005 a les 08:00

La Suïssa del Pròxim Orient


+ Vista de Beirut, capital del Líban.
El 1920, poc després de la fi de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), el Líban va esdevenir un protectorat francès, estatut que es va aguantar fins el 1943, quan va atènyer la independència. Durant dècades el país va gaudir d'una gran prosperitat, mercès a la tradició comercial i cultural dels libanesos, al fet de comptar amb una plaça financera important, Beirut, als ingressos del turisme... Tot plegat li valgué d'ésser anomenada la 'Suïssa del Pròxim Orient'.

La guerra: 1975-1990


+ La guerra del 1975-1990 va devastar el país.
Tota aquesta prosperitat, emperò, se'n va anar a mal borràs el 1975, el primer any d'una guerra devastadora. El Líban va esdevenir el camp de batalla dels grups religiosos i socials que poblaven el país i l'escenari de l'enfrontament secular israelo-àrab, més concretament, de la lluita d'Israel amb l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP) i amb Síria. La fi de la guerra va consolidar la influència de Síria al Líban, que hi va apostar un contingent important de tropes fins l'abril passat.

Mosaic religiós


+ Distribució religiosa del Líban.
El Líban és un ver mosaic religiós, una cruïlla de confessions cristianes i musulmanes diverses. Els maronites, catòlics, formen la comunitat cristiana majoritària, però també hi ha melquites, armenis i ortodoxos. Quant a l'islam, que hi predomina, compta amb fidels de les dues branques majoritàries: la sunnita i la xiïta. Cal destacar també la comunitat drusa, molt unida, que professa una doctrina d'arrel islàmica, però amb trets diferencials.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Líban actual comprèn, si fa no fa, l'antiga regió de Fenícia. Inventors de l'alfabet, els fenicis, grans navegants i mercaders, s'expandiren per la Mediterrània a base de fundar-hi emporis i colònies, entre les quals Eivissa, el segle VII aC.
  • El cedre fou un dels grans productes propis exportats pels fenicis. I és aquest arbre, símbol del Líban, el que figura a la bandera actual del país.
  • De conformitat amb una convinença no escrita, al Líban, el president de la República ha d'ésser maronita, el primer ministre, sunnita, i el president del Parlament, xiïta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Distribució religiosa del Líban l'any 1983.
Cronologia històrica d'aquest país, del 1920 ençà.
Hezbol·là, el 'Partit d'Al·là'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua