Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Jocs dels Petits Estats d'Europa Andorra 2005

Estats participants

Esports

Una mascota de nom Bagaleu


dilluns, 30 de maig de 2005
Avui comencen els Jocs dels Petits Estats d'Europa, una mena de jocs olímpics dels estats menys poblats del continent europeu, que s'allargaran fins el 4 de juny. Andorra, que ja va organitzar els del 1991, acull aquests jocs bianuals que es fan per onzena vegada.

Als Jocs dels Petits Estats d'Europa Andorra 2005, organitzats pel Comitè Olímpic Andorrà i pel govern del país, hi concorren uns vuit-cents esportistes (xifra rècord que es correspon amb l'interès creixent per aquest esdeveniment) que competiran a les cinc seus andorranes designades per a l'ocasió: Andorra la Vella, les Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria i la Massana.

La idea de fer uns jocs per als estats més petits d'Europa va començar a cristal·litzar el 1981, bé que la proposta formal no es va fer fins el 1984, als Jocs Olímpics de Los Angeles; l'any següent, el 1985, amb el vist-i-plau del Comitè Olímpic Internacional (COI), es disputaven a San Marino els primers Jocs dels Petits Estats d'Europa.

Patrocinat pels comitès olímpics europeus, aquest esdeveniment esportiu s'inspira, doncs, en els mateixos valors i ideals de l'olimpisme: noblesa en la competició, modèstia en el triomf, acceptació de la derrota, igualtat, ètica de l'esforç, agermanament dels pobles, foment de la pau...
  • ! Actualització el 31/05/2005 a les 12:30
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme.

Estats participants


+ Mapa d'Andorra per parròquies.
Als Jocs dels Petits Estats d'Europa, hi prenen part els vuit estats més petits d'Europa en nombre d'habitants, el Vaticà a banda (de més població a menys): Xipre, Luxemburg, Malta, Islàndia, Andorra, Liechtenstein, Mònegue (més conegut per Mònaco) i San Marino. Tots aquests estats són membres del Comitè Olímpic Internacional, tenen comitè olímpic propi i no arriben al milió d'habitants, condicions indispensables per a poder participar en els Jocs.

Esports


+ El programa d'Andorra 2005 enclou deu esports.
Els esportistes dels XI Jocs dels Petits Estats d'Europa competiran en deu esports, tots inclosos en el programa esportiu olímpic d'estiu: atletisme, bàsquet, ciclisme, judo, natació, taekwondo, tennis, tennis de taula, tir i voleibol. Ara, de disciplines esportives, n'hi ha força més, unes cent vint; de fet, nombrosos esportistes maldaran per atènyer el punt més alt del podi en algunes d'aquestes disciplines, sobretot els atletes i els nedadors. (La natació i l'atletisme són dos dels esports més representatius i seguits dels jocs olímpics.)

Una mascota de nom Bagaleu


+ En Bagaleu, la mascota dels Jocs.
En una competició esportiva d'encuny olímpic, no hi pot mancar pas la mascota. Als Jocs Andorra 2005 la mascota és en Bagaleu, un mussol producte de l'enginy de l'Eva Tadeo, una estudiant de quinze anys. Quant al logotip, un esportista amb la flama olímpica, respon a la idea de combinar tradició i modernitat, dos elements del present d'Andorra, un territori d'arrels històriques molt pregones que el 1993 va dotar-se d'una constitució moderna.

MATERIALS

  • Andorra 2005
    Format:Web
    Web dels Jocs dels Petits Estats d'Europa Andorra 2005: seus, programa esportiu, història dels Jocs, notícies, voluntariat...
  • Govern d'Andorra
    Format:Web
    Pàgina del govern d'Andorra, coorganitzador de la competició esportiva.
  • The European Olympic Committees
    Format:Web
    Associació protectora dels Jocs dels Petits Estats d'Europa, que aplega els comitès olímpics europeus reconeguts pel COI.
  • Olympic Movement
    Format:Web
    Web de l'anomenat Moviment Olímpic, amb informació sobre els jocs olímpics.

QUE HO SABIES?

  • El músic Pep Sala és l'autor de la cançó 'La flama a les mans', que serà interpretada a la cerimònia inaugural dels Jocs Andorra 2005 per la cantant andorrana Estefania Alimbau. El propòsit és que la peça esdevingui l'himne dels Jocs.
  • Als darrers Jocs dels Petits Estats d'Europa, disputats a Malta, els tres estats que més medalles d'or van aconseguir foren Xipre, Luxemburg i Islàndia: trenta-quatre, vint-i-una i vint, respectivament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La flama a les mans', la composició musical dels Jocs.
Presentació de la cerimònia inaugural.
Mapa europeu que assenyala els estats participants, amb les dades bàsiques de cadascun.
Medalles dels darrers Jocs dels Petits Estats d'Europa, tinguts a Malta el 2003.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua