Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Referèndum sobre la constitució europea a França

El debat: model socioeconòmic...

...i europeisme

Partidaris i adversaris


dijous, 26 de maig de 2005
El 29 de maig es farà a França el referèndum sobre el 'Tractat pel qual s'estableix una constitució per a Europa', correntment anomenat constitució europea, que cadascun dels estats membres de la Unió Europea ha de sotmetre a ratificació. Europa mira amb molta atenció aquesta consulta popular, de resultat incert.

En efecte, a diferència d'allò que va passar a Espanya, on la victòria del sí era previsible, a França hi ha una gran divisió social, reflectida des de fa temps als sondatges. Segons els últims, el no a la constitució voreja el 52-53%, el sí, el 47-48%, i més d'una cinquena part dels ciutadans es mostren indecisos, cosa que acreix encara més la incertesa del resultat.

A banda l'empat dels sondatges, el pes de França dins la Unió Europea explica l'interès europeu pel referèndum. Recordem que França i Alemanya són els dos pilars de l'anomenat procés de construcció europea, incoat fa més de mig segle.

Per tot això, el debat sobre el referèndum ha ultrapassat les fronteres de l'estat francès, i polítics, partits i organitzacions socials de tot Europa s'hi han implicat, defensant el sí o el no.

Quant a Catalunya Nord, sota administració francesa, als punts principals que han centrat el debat sobre la constitució, que veurem tot seguit, s'hi ha d'afegir el del reconeixement del país i de la llengua catalana, tal com ja va passar, a les terres catalanes de l'altra banda de l'Albera, els mesos anteriors al referèndum espanyol.
  • ! Actualització el 31/05/2005 a les 12:30

El debat: model socioeconòmic...


+ La constitució europea ha mobilitzat partidaris i detractors.
A França s'ha discutit molt si el text constitucional s'adiu amb l'anomenat model social europeu, val a dir: si té prou en compte els interessos dels treballadors i de les classes més desafavorides. N'hi ha molts que creuen que sí, que la constitució europea s'allunya del sistema econòmic liberal (vigent, per exemple, als Estats Units), però molts altres opinen que no fa sinó apuntalar el liberalisme econòmic, considerat contrari a la tradició europeista.

...i europeisme


+ Cadascun dels estats membres de la Unió Europea ha de sotmetre el tractat a ratificació.
Lligat al debat socioeconòmic, hi trobem el debat sobre l'europeisme de la constitució. Entre els sectors europeistes, que són els partidaris d'una Europa unida, hi ha divisió d'opinions: pels uns, el tractat significa una passa molt important en la línia d'atènyer una Europa políticament unida; pels altres, se centra massa en els aspectes socioeconòmics i massa poc en els polítics. A banda, hi ha, és clar, el sectors antieuropeistes, que fan bandera del nacionalisme francès i s'oposen sense manies a l'ideal europeu.

Partidaris i adversaris


+ La divisió al si del socialisme és molt pregona.
Això dit, ens trobem que el sí a la constitució és defensat pel president de la República Francesa, Jacques Chirac; per la UMP, la formació política conservadora que governa l'estat; per la UDF, de centredreta; pel sector empresarial; i, oficialment, pel Partit Socialista Francès, si bé hi ha dirigents socialistes de molt de pes oposats al tractat, igual com passa entre les bases i la militància, molt dividides entre partidaris i detractors, igual que les dels Verds. Clarament contraris al text europeu hi ha el Partit Comunista, el moviment antimundialització capitanejat per l'organització ATTAC, la Confederació Pagesa i l'ultradreta nacionalista.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'1 de juny, tres dies després del referèndum francès, els ciutadans neerlandesos es manifestaran també sobre la constitució europea. Un sondatge recent indica que, als Països Baixos, el no supera àmpliament el sí: 54% contra 27%.
  • De moment la constitució europea ha estat ratificada per vuit estats, i sols un d'aquests ho ha fet per via de referèndum: Espanya. A Alemanya, la cambra baixa del Parlament (Bundestag) va aprovar el tractat el 12 de maig, i la cambra alta (Bundesrat) el sotmetrà a votació el 27 de maig, dos dies abans del referèndum francès.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La ratificació del tractat europeu, a 20 de maig de 2005.
Els partidaris del sí i del no a França.
Un sondatge sobre la intenció de vot.
Posició de cadascun dels estats de la Unió sobre el Tractat pel qual s'estableix una constitució per a Europa.
I també...
  • Dossier sobre constitució europea i immigració.
  • Localitzeu al mapa cadascuna de les comarques dels Països Catalans.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua