Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El hip-hop

'Rap' i 'breakdance'

Els grafits

Indumentària i esports


dijous, 12 de maig de 2005
El cap de setmana del 6-8 de maig es va fer a Barcelona el primer festival Urban Funke, un aplec de la dita cultura urbana basada en la música, l'art i l'esport. Del moviment hip-hop, que és com es designa mundialment aquesta cultura, molt estesa entre el jovent de les grans ciutats del món, n'esbossarem els orígens, l'expansió i els trets que la defineixen.

D'entrada, diguem que el hip-hop va originar-se fa uns vint-i-cinc anys al Bronx de Nova York, un barri de la ciutat dels gratacels que, si després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) havia esdevingut un indret lligat als somnis de progrés de les minories afroamericana, irlandesa, italiana, jueva i porto-ricenca, a la dècada del 1960 es va anar empobrint, i com més anava, més, per la pèrdua de pes de la indústria local.

A la dècada següent la pobresa, la marginació i l'abandonament del barri es van fer més pregons. Però, d'aquesta situació extrema, en va néixer un moviment cultural capdavantejat per la comunitat negra, que hi havia esdevingut molt majoritària: el hip-hop. Aquest moviment de protesta, de denúncia del racisme i de les desigualtats socials, va atreure l'atenció d'algunes empreses discogràfiques, cosa que en va afavorir l'extensió: de Nova York va escampar-se a la resta dels Estats Units, abans d'arribar a molts indrets del planeta, bo i assimilant elements diversos.

'Rap' i 'breakdance'


+ El ball lligat a la música rap és el 'breakdance'.
El 'rap' és el vehicle de la cultura hip-hop. Originat a la darreria dels anys 1970 entre la comunitat negra de Nova York, el rap és una modalitat musical en què la lletra, acompanyada d'un ritme ràpid, és recitada cadenciosament. En aquesta música, hi té un gran paper el disc-jòquei, que, amb tècniques diverses de fer girar el disc, la dota d'un estil inconfusible. El ball lligat a la música rap és el 'breakdance', i els qui el practiquen s'anomenen 'B-boys', o 'breakers'.

Els grafits


+ Els grafits, una pràctica estrenada a la ciutat de Nova York.
De fet, el 'rap', el 'breakdance' i l'anomenat 'turntabling', que fóra la tècnica del disc-jòquei de fer música amb el tocadiscs, són tres dels quatre elements principals del hip-hop; constitueixen el quart els grafits, més coneguts pel mot italià 'graffiti'. Lligats al hip-hop, els grafits: inscripcions, dibuixos i pintures fets als espais urbans, sobretot amb arruixadors (o 'sprays'), són una pràctica estrenada també a les parets, trens, ferrocarrils metropolitans, etc., de Nova York. La valoració artística dels grafits, de colors molt vius, data dels anys 1980.

Indumentària i esports


+ Les acrobàcies amb monopatí s'associen també al hip-hop.
A banda aquests aspectes centrals, el hip-hop també es vincula a una manera de vestir concreta, amb pantalons amples per sota la cintura que deixen veure la roba interior, bambes exageradament grosses i cadenes. La pràctica d'esports com el bàsquet i les acrobàcies més inversemblants amb monopatí s'associen, així mateix, a aquest moviment d'abast global.

MATERIALS

  • R&B Hip Hop
    Format:Web
    Pàgina del portal musical català Ritmes.net sobre hip-hop: notícies, agenda, fotografies, recomanacions...
  • Music Hiphop
    Format:Web
    Una altra pàgina sobre la música hip-hop, aquesta del canal MTV.
  • Urban Music
    Format:Web
    Espai de la BBC sobre la 'música urbana'.
  • Propaganda pel Fet!
    Format:Web
    Segell discogràfic de música compromesa, que el 14 de maig propvinent celebrarà el novè aniversari en un concert a Manresa.
  • Música: la juventud marca el ritmo
    Format:Web
    Dossier de 'El Correo' de la UNESCO, centrat en el hip-hop i en la música 'dance'.

QUE HO SABIES?

  • Kool Herc: aquest és el nom del disc-jòquei considerat el pare del hip-hop i de la música rap. Herc va emigrar al Bronx el 1967, provinent de Jamaica, el seu país nadiu.
  • L'element bàsic del 'turntabling' és l'anomenat 'scratch', consistent a fer girar el disc ràpidament en sentit horari i al revés, fet que produeix un so molt singular.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Grafits i 'breakdance', dos signes distintius del hip-hop.
Orígens del hip-hop català.
Apunt sobre l'anomenada cultura de carrer.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua