Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Seixantè aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa

La guerra més tràgica

De la desunió...

...a la unió d'Europa


dijous, 5 de maig de 2005
El 7 de maig de 1945, ara fa seixanta anys, Europa, amb la capitulació incondicional del règim nazi, posava fi a la Segona Guerra Mundial (1939-1945), la més cruenta i tràgica de totes. L'aniversari serà objecte d'actes commemoratius els dies i mesos vinents.

Un dels actes principals s'escaurà el 9 de maig a Moscou, capital de Rússia, on s'aplegaran desenes de caps d'estats i de govern per recordar la fi d'aquesta guerra i retre homenatge a tots els qui hi van perdre la vida. (Més de vint milions a la Unió Soviètica).

De commemoracions, emperò, se'n faran a tot Europa, i d'una manera més sentida i significativa als estats que més van sofrir el conflicte. A la Gran Bretanya, per exemple, que durant tot un any, del juny del 1940 al juny del 1941, va resistir en solitari els embats nazis, el 8 de maig es commemorarà l'anomenat Dia de la Victòria a Europa, si bé els actes principals seran el 10 de juliol.

Cal fer notar, de totes maneres, que la fi dels combats a Europa no va pas significar la fi de la Segona Guerra Mundial, que no es va acabar fins a la rendició del Japó, el 2 de setembre de 1945, poques setmanes després dels bombardeigs atòmics de les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, amb més de dos-cents mil morts. La guerra es va acabar tal com havia començat: tràgicament.
  • ! Actualització el 10/05/2005 a les 18:20

La guerra més tràgica


+ Fotografia del camp d'extermini d'Auschwitz, presa el 1944.
La Segona Guerra Mundial va confrontar, de l'una banda, les democràcies occidentals i la Unió Soviètica i, de l'altra, els feixismes, amb el règim nazi al davant. Començada l'1 de setembre de 1939 amb la invasió nazi de Polònia, la guerra, d'abast internacional, va causar uns cinquanta milions de morts, molts de civils, víctimes de bombardeigs i de persecucions sistemàtiques. Als camps d'extermini nazis, símbol de la barbàrie humana, hi foren assassinats sis milions de jueus, centenars de milers de gitanos, i molts homosexuals, discapacitats, presoners de nacionalitats diverses (sobretot eslaus), dissidents polítics...

De la desunió...


+ La Guerra Freda va dividir Europa en dos blocs oposats.
Derrotat el feixisme, el 1945 van emergir les diferències entre els aliats, val a dir: els estats que l'havien combatut. A l'Europa de l'est van formar-se règims comunistes sotmesos a la Unió Soviètica, alhora que les democràcies de l'Europa occidental es recuperaven de la desfeta amb l'ajut dels Estats Units. Europa i una bona part del món van dividir-se en dos blocs oposats, un de capitalista i un altre de comunista, representats per les dues grans potències del moment: els EUA i l'URSS. Començava així el període de la Guerra Freda, marcat per tensions i amenaces mútues.

...a la unió d'Europa


+ Mapa de la Unió Europea.
Tot amb tot, conscients que el daltabaix immens de la Segona Guerra Mundial (originada, com la primera, en territori europeu) no havia de repetir-se, els estats democràtics de l'Europa occidental, capitanejats per França i l'Alemanya Federal, van estrènyer progressivament els lligams fins a la constitució, el 1957, de la Comunitat Econòmica Europea, germen de l'actual Unió Europea. D'una altra banda, la reconciliació d'Europa va segellar-se l'1 de maig de 2004, amb la incorporació a la Unió Europea d'una bona part dels estats de l'Europa de l'est, que, entre la fi dels anys 80 i la primeria dels 90, s'havien tret del damunt el jou soviètic.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 27 de gener passat el món va commemorar l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz, situat prop de Cracòvia (Polònia), on es va perpetrar el genocidi més mortífer del règim nazi: un milió cent mil morts, pel cap baix, la gran majoria jueus, a més de polonesos, gitanos, soldats soviètics...
  • La devastació causada per la Segona Guerra Mundial va fer veure a les grans potències mundials que havien d'instituir un organisme supranacional que vetllés per la pau i la seguretat mundials. Amb aquest propòsit, i sota l'impuls del president nord-americà Franklin Delano Roosevelt, el 1945 va néixer l'Organització de les Nacions Unides (ONU).
  • La situació en què es van trobar Europa i el món després de la fi del conflicte bèl·lic, amb l'oposició radical entre els blocs capitalista i comunista, va afavorir la pervivència de règims totalitaris com el de Franco a Espanya, que va allargar-se fins a la mort del dictador, el 1975.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vocabulari de conceptes relacionats amb la Segona Guerra Mundial.
Mapa de la guerra a Europa, que il·lustra l'expansió nazi entre el 1939 i el 1942.
Tres discursos de Winston Churchill, guia de la Gran Bretanya durant la Segona Guerra Mundial.
Causes d'aquesta guerra.
I també...
  • Vídeo que fa veure l'evolució del continent europeu, des del 1945 a l'ensulsiada del comunisme.
  • Imatges de la commemoració del seixantè aniversari de l'alliberament d'Auschwitz.
  • Cronologia de la integració europea.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua