Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Any de la Física 2005: Copèrnic i Galileu

L'Univers de Copèrnic

Galileu: 'Eppur si muove'

Experimentant des de la torre de Pisa


dilluns, 25 d'abril de 2005
La celebració de l'Any Mundial de la Física ens dóna peu a ocupar-nos de dos grans científics de l'edat moderna, exponents de l'anomenada revolució científica dels segles XVI i XVII i lligats per una mateixa concepció de l'Univers: Nicolau Copèrnic i Galileu.

L'un i l'altre van soscavar els fonaments de la visió de l'Univers vigent durant l'edat mitjana, hereva de la física de l'antiguitat grega, que havia donat noms de gran relleu, com Aristòtil i Ptolemeu. Ara, com veurem més endavant, deslligar-se de la cosmologia de l'època i proclamar-ne una de nova no fou cosa fàcil, com il·lustra la biografia de Galileu.

El polonès Nicolau Copèrnic (1473-1543) va fer estudis al seu país, a la Universitat de Cracòvia concretament, abans de sojornar en alguns dels centres universitaris italians de més renom, tals com Bolonya, Pàdua i Ferrara, on va estudiar dret, medicina, grec, filosofia i astronomia. Fou en aquest darrer camp que Copèrnic va passar a la posteritat, per haver concebut un model del Cosmos que s'oposava de mig a mig al que aleshores era vigent.

Després de Copèrnic, aquest model, dit heliocèntric, fou assumit i confirmat per Galileu (1564-1642), a partir dels seus descobriments i experiments, que en fan un dels científics més importants de tots els temps.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciència

L'Univers de Copèrnic


+ Copèrnic va concebre un Univers que tenia per centre el Sol.
Copèrnic va concebre un Univers que tenia per centre el Sol, ço que contradeia la creença general de l'època, basada en la teoria geocèntrica exposada pel grec Claudi Ptolemeu (segle II dC), que sostenia que era la Terra, que ocupava el centre de l'Univers. Copèrnic creia, encertadament, que els planetes orbitaven el Sol i que la percepció que era aquest astre el que es movia era deguda al fet que la Terra girava sobre si mateixa. L'astrònom polonès va llegar a la humanitat el seu model heliocèntric al llibre 'De Revolutionibus Orbium Coelestium', escrit en l'espai d'un quart de segle i publicat el 1543, l'any de la seva mort.

Galileu: 'Eppur si muove'


+ Retrat de Galileu.
Una vintena d'anys després, el 1564, naixia a Pisa Galileu, considerat el fundador de la ciència moderna. Perfeccionador del telescopi, patentat per primera vegada als Països Baixos, Galileu, amb les seves descobertes i experiments, va reblar la teoria heliocèntrica de Copèrnic. El físic i astrònom pisà va formular les lleis de la inèrcia i del pèndol, va descobrir els cràters lunars, els quatre satèl·lits principals de Júpiter, les fases de Venus... Ara, per la seva defensa d'un cosmos que tenia el centre al Sol, fou acusat d'heretgia pel tribunal eclesiàstic de la Inquisició, que l'obligà a retractar-se. Diu la llegenda que, en el mateix moment d'abjurar les seves idees sobre l'Univers, va clavar un fort cop de peu a terra, tot pronunciant, en veu baixa, els mots 'Eppur si muove' ('I, tanmateix, es mou'), referint-se, és clar, a la Terra.

Experimentant des de la torre de Pisa


+ La catedral i la torre inclinada de Pisa.
En temps de Galileu hom creia, seguint l'ensenyança d'Aristòtil, que la velocitat de caiguda d'un objecte era proporcional al pes que tenia. Doncs bé, Galileu va refutar aquesta idea bimil·lenària que ningú abans no s'havia deturat a demostrar. Es diu que, des del capdamunt de la cèlebre torre inclinada de Pisa i en presència d'una colla d'estudiants, el científic va deixar anar dues bales de canó de pesos diferents que van arribar a terra alhora. Amb aquest experiment, Galileu va obrir les portes a la llei de la gravetat, formulada dècades després pel físic anglès Isaac Newton.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per Copèrnic els planetes giraven al voltant del Sol en una òrbita circular. Fou l'astrònom alemany Johannes Kepler (1571-1630) qui va descobrir l'òrbita el·líptica que descrivien.
  • Així mateix, la idea copernicana que el Sol ocupa el centre de l'Univers és incorrecta. El Sol és un estel orbitat pels planetes del Sistema Solar, que, de fet, és sols una part minúscula d'una de les moltíssimes galàxies existents.
  • Amb el telescopi ideat per ell mateix, Galileu va observar les anomenades taques solars; com que eren canviants, aquestes taques, en va inferir que el Sol també girava entorn de si mateix, cosa certa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic d'aquest astrònom polonès.
I de Galileu, que va corroborar la teoria heliocèntrica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua