Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions a Andorra

Els partits polítics

La divisió administrativa

El sistema electoral


dimarts, 19 d'abril de 2005
El 24 d'abril es faran unes eleccions a Andorra de les quals eixirà la nova composició del Consell General, nom que rep el Parlament andorrà, i el govern que haurà de guiar el país els quatre anys vinents.

Andorra, estat del Pirineu, té una superfície que no arriba als cinc-cents quilòmetres quadrats i poc més de setanta-dos mil habitants. El nombre d'electors, emperò, és força més reduït, d'uns setze mil, que són els ciutadans andorrans majors d'edat. Pensem que el percentatge de població amb nacionalitat andorrana se situa per sota del 40%, i la resta es distribueix, sobretot, entre residents de nacionalitat espanyola, portuguesa i francesa.

Quant a les eleccions del 24 d'abril, una cosa és segura: hi haurà nou cap de govern, que substituirà Marc Forné, del Partit Liberal d'Andorra, en el càrrec des del 1994. Recordem que la constitució andorrana, aprovada el 1993, estableix que un mateix cap de govern no pot exercir el càrrec més de dos mandats consecutius. Aquesta constitució consagra, també, l'oficialitat de la llengua catalana i el coprincipat parlamentari com a règim polític (els coprínceps són el bisbe d'Urgell i el president de la República Francesa).
  • ! Actualització el 25/04/2005 a les 08:10

Els partits polítics


+ A les eleccions andorranes hi concorren cinc candidatures nacionals.
A banda el Partit Liberal d'Andorra (PLA), vencedor de les eleccions del 1997 i del 2001, entre les candidatures nacionals de les eleccions del 24 d'abril trobem el Partit Socialdemòcrata (PS), nat el 2000, que el 2001 va convertir-se en la segona força política del Consell General; la coalició integrada pel Centre Demòcrata Andorrà (CDA) i Segle 21, que malda per ocupar l'espai polític de centre; i dues formacions noves: Renovació Democràtica (RD) i els Verds d'Andorra.

La divisió administrativa


+ Mapa d'Andorra per parròquies.
Abans d'ocupar-nos del sistema electoral andorrà, convé, de primer, fer esment de la divisió administrativa de l'estat, consistent en les parròquies, que són set: Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i les Escaldes-Engordany. El govern de cadascuna d'aquestes parròquies recau en un consell anomenat comú, i Andorra la Vella és, a sobre, la capital de l'estat andorrà.

El sistema electoral


+ El Consell General és el nom que rep el Parlament andorrà.
A les eleccions al Consell General, hi ha dues menes de circumscripcions electorals: la nacional, amb un sistema proporcional, que té en compte el nombre total de vots obtinguts, i la parroquial, integrada per les set parròquies andorranes. Doncs bé, la meitat dels membres del Consell General s'elegeixen per circumscripció nacional i l'altra meitat, per circumscripció parroquial, amb un nombre igual de diputats per cada parròquia. Tenim, doncs, que el sistema electoral andorrà combina la proporcionalitat i la territorialitat, és a dir, individus i territori, ço que permet a totes les parròquies de tenir representació al parlament.

MATERIALS

  • Especial eleccions. Xats
    Format:Web
    Especial del diari Bondia sobre les eleccions del 24 d'abril. Accés als xats amb els candidats, organitzats per aquest diari andorrà i per VilaWeb Andorra.
  • Govern d'Andorra
    Format:Web
    Pàgina del govern d'Andorra, que inclou informació vària sobre aquest estat pirinenc.
  • Eleccions Generals 2005
    Format:Web
    Pàgina enterament dedicada a les eleccions andorranes: candidatures, normativa electoral, resultats de conteses electorals anteriors...
  • Consell General
    Format:Web
    Pàgina del Consell General, la cambra parlamentària andorrana.
  • Constitució del Principat d'Andorra
    Format:Web
    Text íntegre de la constitució andorrana, aprovada per referèndum el 14 de març de 1993.

QUE HO SABIES?

  • Un sondatge fet públic a la darreria de març, quan encara no eren oficials les candidatures, apuntava que el 62% dels electors andorrans no havia decidit què votaria.
  • L'origen de l'actual sistema polític de coprincipat es remunta a les acaballes del segle XIII, concretament als pariatges dels anys 1278 i 1288. Quant al Consell General, és hereu del Consell de la Terra, instituït el 1419, que aplegava els representants de les parròquies i que tractava dels afers de les Valls.
  • Al peu de l'escut d'Andorra hi ha la divisa llatina 'Virtus unita fortior', que es tradueix per 'La unió fa el valor més fort'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Distribució d'escons resultants de les eleccions del 2001 al Consell General.
Evolució del nombre d'electors del 1993 ençà, total i per parròquies.
Estadístiques relatives a la realitat socioeconòmica andorrana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua