Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Einstein i l'Any de la Física

Dels grecs a Newton

1905: 'l'any miraculós' d'Einstein

La teoria de la relativitat


dilluns, 18 d'abril de 2005
A proposta de la UNESCO, l'any passat l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 2005 Any Mundial de la Física, en reconeixement de la importància de la física per a comprendre la natura. Aquest esdeveniment s'ha fet coincidir amb el centenari de la publicació dels primers i importantíssims treballs del gran físic Albert Einstein, que justament avui fa cinquanta anys que ens va deixar.

L'Any de la Física voldria acréixer la consciència social sobre aquesta ciència i la importància que té. A tal fi, entitats i organitzacions lligades a la física i a l'àmbit educatiu s'han afegit a la commemoració, i a internet, s'hi poden trobar pàgines diverses relatives a l'esdeveniment, amb un fum d'informació sobre la física i sobre Einstein, el científic que la va renovar de dalt a baix.

Tot seguit farem un breu repàs de l'evolució de la física i esmentarem els descobriments fets per Einstein el 1905, centrant-nos en els postulats de la teoria de la relativitat. Però abans convé que fem una breu definició de la física.

La física és aquella branca de la ciència que estudia els fenòmens i els cossos de la natura, i mira de cercar les lleis que els regeixen, vàlides tant per a la matèria viva com per a la matèria inanimada. Ara, com que aquesta definició és molt àmplia, la física enclou disciplines científiques que s'ocupen d'àmbits més concrets: astronomia, química, geologia…
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciència

Dels grecs a Newton


+ Retrat del físic anglès Isaac Newton.
Els grecs foren els primers a observar la natura d'una manera científica, mercès a Empèdocles, Aristòtil, Arquimedes, Eratòstenes, Ptolemeu… La influència d'aquest darrer, i d'Aristòtil, fou immensa durant l'edat mitjana i fins a la revolució científica dels segles XVI i XVII, marcada per grans avenços de la física i de la ciència, amb noms il·lustres com Copèrnic, Galileu, Kepler i Newton. De fet, les lleis físiques formulades per Isaac Newton (1642-1727) van romandre vigents fins al segle XX.

1905: 'l'any miraculós' d'Einstein


+ Albert Einstein va formular la teoria especial de la relativitat a vint-i-sis anys.
Les coses van canviar al tombant dels segles XIX-XX. I en aquest canvi, hi va tenir un paper cabdal el físic alemany d'origen jueu Albert Einstein, que, el 1905, amb vint-i-sis anys, va publicar un conjunt de treballs d'una importància extraordinària. En un d'aquest treballs, titulat 'Sobre l'electrodinàmica dels cossos en moviment', hi va exposar la teoria especial o restringida de la relativitat, que va capgirar els fonaments de la física de Newton ('Perdona'm, Newton', va deixar escrit). A partir d'aquell moment, la figura d'Einstein, home tolerant i dotat d'un gran sentit de l'humor, va adquirir una fama creixent, fins a esdevenir un símbol del segle XX.

La teoria de la relativitat


+ L'equació E=mc² expressa la relació entre massa i energia.
La teoria de la relativitat (la relativitat general, Einstein la va desenvolupar el 1916) parteix del principi de la velocitat constant de la llum al buit, i sosté que l'espai i el temps no són pas valors absoluts, sinó relatius, puix que depenen de la velocitat de qui els observa. Endemés, segons la mateixa teoria, l'energia i la massa són, de fet, una mateixa cosa, intercanviables. D'aquí neix la cèlebre equació E=mc², en què E és l'energia, m és la massa i c és la velocitat de la llum al buit, que ja hem dit que era invariable.

MATERIALS

  • Any Mundial de la Física 2005
    Format:Web
    Web oficial d'aquest esdeveniment al Principat, amb informació de les activitats programades.
  • World Year of Physics 2005
    Format:Web
    Pàgina internacional sobre l'Any Mundial de la Física.
  • Recursos
    Format:Web
    Recull de recursos didàctics sobre física. Des de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • Aquest any, física
    Format:Web
    Pàgina d'edu365, que enclou experiments relacionats amb la física. Se n'hi publica un de nou quinzenalment.
  • Albert Einstein
    Format:Web
    Espai de l'Institut Americà de Física, centrat en el físic Albert Einstein. Consultable, en bona part, en espanyol.

QUE HO SABIES?

  • La teoria de la relativitat d'Einstein va semblar, de bell antuvi, estranya i difícil d'entendre. Al matemàtic i astrofísic britànic Arthur Stanley Eddington, un dels primers a reconèixer-ne la importància, li van demanar una vegada si era veritat que sols la comprenien tres individus. Eddington va respondre: 'I qui és el tercer?'
  • El 1999 la prestigiosa revista Time va elegir Albert Einstein 'Personatge del segle XX', en qualitat de científic preeminent d'una època dominada per la ciència.
  • L'astrònom polonès Nicolau Copèrnic (1473-1543), pioner de la revolució científica començada el segle XVI, va formular la teoria heliocèntrica, segons la qual el Sol era el centre de l'Univers i tots els planetes hi orbitaven, la Terra inclosa; aquesta teoria contradeia la creença general de l'època, basada en la teoria geocèntrica formulada pel grec Claudi Ptolemeu (segle II dC), que sostenia que era la Terra, que ocupava el centre de l'Univers.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una explicació, força pedagògica, de la teoria de la relativitat.
'El guant que no es trenca': un experiment.
Experiments virtuals que fan viure tota mena d'aventures científiques.
Manuscrit d'Einstein que conté la famosa fórmula E=mc².
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua