Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions al País Basc

Els partits polítics

La incertesa dels resultats

La proposta de nou estatut basc


dijous, 14 d'abril de 2005
El 17 d'abril es faran eleccions al País Basc, en un ambient molt marcat pels esdeveniments i les declaracions d'aquests darrers mesos, començant per la convocatòria de la jornada electoral mateix, anunciada pel president basc Juan José Ibarretxe el 2 de febrer, l'endemà de la negativa del Congrés dels Diputats espanyol de debatre la proposta de nou estatut basc. (Inicialment, les eleccions havien d'ésser el mes de maig.)

Recordem que el nou text estatutari, aprovat pel Parlament basc a la darreria del 2004, amb trenta-nou vots a favor i trenta-cinc contra, reivindica una modificació de les relacions polítiques entre el País Basc i Espanya, partint del dret dels bascos de decidir llur futur polític.

També hi ha que la setmana passada Batasuna, formació de l'esquerra independentista, va demanar el vot per al Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB). Recordem, així mateix, en aquest punt, que Batasuna fou posada fora de la llei el març del 2003 pel Tribunal Suprem espanyol, amb l'argument que vulnerava l'anomenada llei de partits, aprovada el 2002 pel govern espanyol.

A tot això, s'hi ha d'afegir l'anunci fet per ETA fa una quinzena de dies, que es declarava disposada a negociar amb el govern espanyol la fi de la violència.
  • ! Actualització el 18/04/2005 a les 08:15

Els partits polítics


+ Edifici del Parlament basc, a Vitòria.
Les forces polítiques que van obtenir representació parlamentària a les eleccions anteriors (2001) i que ara es tornen a presentar són quatre: la coalició del Partit Nacionalista Basc (PNB) i Eusko Alkartasuna (EA), el Partit Popular (PP), el Partit Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra (PSE-EE) i Ezker Batua- Esquerra Unida (EB-IU). El 2001, Euskal Herritarrok, antecedent de Batasuna, va aconseguir set diputats, però ja hem apuntat que aquesta darrera força, com que és fora de la llei, ha demanat el vot per al Partit Comunista de les Terres Basques. Cal subratllar també que a les eleccions hi concorre, per primera vegada, el partit Aralar, que es declara independentista i d'esquerres.

La incertesa dels resultats


+ El fet que Batasuna hagi demanat el vot per al PCTB acreix la incertesa dels resultats.
Aquests últims quatre anys el Partit Nacionalista Basc i Eusko Alkartasuna, coalició que va guanyar àmpliament les eleccions del 2001, han governat el País Basc juntament amb Ezker Batua-Esquerra Unida. Doncs bé, els sondatges apunten una nova victòria de la coalició nacionalista, una disminució del suport electoral del Partit Popular i un augment de vots del Partit Socialista. Ara, segons un sondatge recent del govern basc, el Partit Comunista de les Terres Basques aconseguiria sis escons, de manera que el Partit Nacionalista Basc i Ezker Batua-Esquerra Unida no tindrien majoria absoluta.

La proposta de nou estatut basc


+ Mapa de les terres basques (Euskal Herria).
Aquests darrers anys la proposta de nou estatut basc ha tingut molt de protagonisme, tant en la política basca com en la política espanyola. Aquest nou text estatutari proposa per al País Basc més quota de sobirania política, partint del reconeixement de la identitat nacional del poble basc, del dret que té de decidir el seu futur polític i del respecte a la voluntat dels ciutadans que en formen part. Rebutjat, com dèiem, pel Congrés espanyol, el text reivindica els drets humans i les llibertats; la llibertat de relacions amb la resta de les terres basques (Euskal Herria): Navarra i els territoris d'Iparralde, aquests darrers sota domini francès; una justícia autònoma; i disposar de veu pròpia a Europa i a tot el món.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Des del 1980, les eleccions al Parlament basc, les ha guanyades sempre el Partit Nacionalista Basc, llevat del 1986, després de l'escissió que va donar origen a Eusko Alkartasuna, quan fou superat pel Partit Socialista d'Euskadi. Tanmateix, també aleshores la presidència va recaure en un polític del PNB, mercès a un acord de govern entre nacionalistes i socialistes.
  • La 'ikurriña', o bandera basca, fou dissenyada el 1894 pels germans Luis i Sabino de Arana Goiri, inspirant-se en la bandera de Biscaia. El darrer és considerat el fundador del nacionalisme basc.
  • L'èuscar, la llengua basca, data de temps antiquíssims. Es diu si ja no es parlava al segon mil·lenni aC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Candidatures de les eleccions basques del 2005.
Llista de totes les eleccions fetes al País Basc del 1977 ençà, amb resultats inclosos.
Cronologia de l'èuscar.
Tonada de l'himne del País Basc.
I també...
  • Els furs, origen de les llibertats del poble basc.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua