Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els estats més petits d'Europa

El Vaticà i San Marino

Mònegue i Liechtenstein

Més enllà d'Europa


dilluns, 11 d'abril de 2005
A Europa hi ha uns pocs territoris de petites dimensions que són estats independents. D'aquests estats europeus, ens n'ocuparem tot seguit, i després n'esmentarem alguns més, de fora del continent europeu, però amb la mateixa característica.

Naturalment, la poca extensió d'aquests estats fa que no siguin gaire poblats tampoc en termes absoluts, que no vol dir que la densitat de població, val a dir, el nombre d'habitants per unitat de superfície, sigui baixa. Tenim, per exemple, que el segon estat més petit del món, Mònegue, és alhora el més densament poblat, puix que conté una població de 32.000 habitants en una àrea inferior als dos quilòmetres quadrats.

Si ens cenyim a Europa, una bona part dels estats més petits tenen una història que ve de molt lluny, de vegades de l'edat mitjana, i, en algun cas, d'abans i tot. El fet que alguns siguin principats, ja indica alguna cosa, quant a l'antigor.

En tenim un exemple a casa nostra mateix: Andorra (468 km2, 70.000 hab.), situada al Pirineu, amb una història que es remunta molts segles enrere (la llegenda n'atribueix la fundació a Carlemany, a la primeria del segle IX). L'estat andorrà, que el 1993 va dotar-se d'una constitució i que té el català per llengua oficial, és un coprincipat parlamentari, i els coprínceps són el bisbe d'Urgell i el president de la República Francesa.

Però d'estats europeus, n'hi ha de força més petits; és el cas del Vaticà, San Marino, Mònegue (més conegut per Mònaco) i Liechtenstein, objecte de les ratlles següents.

El Vaticà i San Marino


+ Basílica de Sant Pere del Vaticà.
El Vaticà és l'estat més petit del món, un enclavament dins la ciutat de Roma, la capital d'Itàlia, que no arriba ni al mig quilòmetre quadrat ni als mil habitants. Ara, les dimensions de la Ciutat del Vaticà, com també se'n diu, contrasten amb la influència que té: hi resideix el papa, cap de l'Església Catòlica (i al món hi ha més de mil milions de catòlics). També a la península italiana trobem un dels estats europeus més petits: San Marino (61 km2, 28.500 hab.), la república més antiga d'Europa, situat a prop de la costa adriàtica i de la ciutat de Rímini. Presidida pel mont Titano, la tradició diu que fou fundada per Marino, un picapedrer i cristià fervent del segle IV.

Mònegue i Liechtenstein


+ Castell dels prínceps, a Vaduz, la capital de Liechtenstein.
Mònegue és un estat de la riba mediterrània, enclavat en terra occitana (s'hi parla el monegasc, un dialecte lígur profundament occitanitzat, per més que la llengua oficial sigui la francesa). En poder dels Grimaldi, un llinatge originari de Gènova (Ligúria, Itàlia) des del 1297, hom diu que és la monarquia més antiga del món. Un dels nuclis urbans de Mònegue, molt turístic, és Montecarlo, on hi ha un casino de joc de fama mundial. Liechtenstein, força més gran que no pas Mònegue, però amb un nombre semblant d'habitants (160 km2, 33.500), és un estat enclavat entre Àustria i Suïssa, i té l'alemany per llengua oficial. Principat des del 1719, Liechtenstein va atènyer la plena sobirania el 1866.

Més enllà d'Europa


+ Vista de la ciutat de Singapur, capital de l'estat homònim.
D'estats de dimensions minúscules, també en trobem fora del continent europeu. Són, sobretot, estats insulars, com els de Nauru i Tuvalu, els dos més petits, banyats per les aigües de l'Oceà Pacífic. Al continent americà, es destaca per les petites dimensions Saint Christopher i Nevis, que forma part de les anomenades Petites Antilles, i, a l'Àfrica, l'arxipèlag de les Seychelles, a l'Oceà Índic. Al continent asiàtic són també molt petits els estats de les Maldives i de Singapur. Aquest darrer, amb més de quatre milions d'habitants, és molt densament poblat.

MATERIALS

  • Country Profiles
    Format:Web
    Espai de la BBC, amb el perfil de tots els estats del món i de territoris varis.
  • Guía del Mundo
    Format:Web
    Guia del món, classificada per estats, temes i indicadors diversos.
  • The World Factbook
    Format:Web
    Dades bàsiques dels estats: apunt introductori, geografia, població, sistema de govern..., proporcionades per la CIA.
  • Geografia
    Format:Web
    Recull, força extens, de recursos sobre geografia.

QUE HO SABIES?

  • La guàrdia suïssa, cos militar al servei del papa, d'efectius simbòlics, és integrada per homes suïssos, de no pas menys de 1,74 metres d'alçada, catòlics, solters i d'edat compresa entre els dinou anys i els trenta. L'uniforme que duen, de colors llampants, fou dissenyat pel gran artista del Renaixement, Miquel Àngel.
  • Els imposts reduïts i els avantatges per als negocis són característiques comunes d'alguns estats europeus petits, tals com Liechtenstein i Mònegue. Aquest darrer és un important centre banquer, i s'hi manté l'anomenat secret bancari.
  • A San Marino, emplaçament turístic, els segells, cobejats pels col·leccionistes, constitueixen una font d'ingressos molt important.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tomb virtual pels museus vaticans.
Perfil de Mònegue.
Vistes panoràmiques de Liechtenstein.
El Gran Premi de Mònegue, cita anual de la Fórmula 1.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua