Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El conflicte entre Taiwan i la Xina

Punt de partença...

...i evolució de la contesa

Relacions econòmiques


dimarts, 5 d'abril de 2005
Des del 14 de març ençà les relacions entre la Xina i Taiwan han tornat al primer pla de l'actualitat, perquè en tal dia el parlament xinès va aprovar l'anomenada llei d'antisecessió, una llei que preveu l'ús de la força militar ('de mitjans no pacífics') en cas que Taiwan declari formalment la independència.

Taiwan és una república formada per l'illa dita també Formosa, i grups d'illes, algunes a tocar mateix de la Xina, que aquests últims dos decennis ha seguit un procés democratitzador. Ajudat tradicionalment pels Estats Units, Taiwan actua, de fet, com un estat independent des de fa més de cinquanta anys, però la Xina, país formalment comunista, el considera una simple província xinesa rebel.

Així les coses, l'any 2000, a les segones eleccions presidencials per sufragi universal, els taiwanesos van elegir president Chen Shui-bian, del Partit Demòcrata Progressista, el primer mandatari en mig segle pertanyent a una força política obertament independentista. Això va atiar els temors del règim xinès que Taiwan no es declarés independent, com demostra la recent llei d'antisecessió, d'un altra banda molt contestada pels taiwanesos.

Punt de partença...


+ Chiang Kai-shek i els seus partidaris van exiliar-se a Taiwan el 1949.
Per treure l'entrellat del conflicte entre la Xina i Taiwan ens hem de remuntar a la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Poc després d'aquest conflicte, la Xina va reprendre la guerra civil, que oposava els nacionalistes dirigits per Chiang Kai-shek, agrupats al moviment Guomindang, i els comunistes capitanejats per Mao Zedong. Aquests van assolir el poder el 1949, i Chiang Kai-shek i els seus partidaris van exiliar-se a Taiwan.

...i evolució de la contesa


+ Chen Shui-bian, president de Taiwan.
Per més que eren minoritaris (avui representen el 14% de la població taiwanesa) els nouvinguts, amb Chiang Kai-shek al davant, van prendre el poder de l'illa. A partir d'aquell moment el Guomindang hi va manar amb mà de ferro, fins a la darreria dels anys 1980, quan va començar el procés democratitzador. Aquest moviment no pretenia pas la independència de Taiwan, sinó l'ocupació de la Xina, pretensió que es va esvair amb el pas del temps. En aquest punt, el Guomindang, ara a l'oposició, difereix del partit governant, que és independentista.

Relacions econòmiques


+ El territori insular de Taiwan és situat a tocar de la Xina.
Tot amb tot, cal dir que l'economia segueix viaranys diferents dels de la política. Malgrat ésser un país formalment comunista, ja fa una vintena llarga d'anys que la Xina va obrir-se a l'economia de mercat, sense que això hagi implicat la més mínima democratització del país. Les relacions comercials entre la Xina, vista com una potència econòmica (i política) emergent, i Taiwan, que aquestes últimes dècades ha experimentat un creixement econòmic espectacular, són molt importants.

MATERIALS

  • Taiwan: guía rápida
    Format:Web
    Especial de BBC Mundo sobre Taiwan i el conflicte que sosté amb la Xina.
  • Taiwan
    Format:Web
    Perfil d'aquest territori insular de l'Àsia oriental. Des de la BBC.
  • Govern de Taiwan
    Format:Web
    Web del govern de Taiwan.
  • Govern de la Xina
    Format:Web
    Web del govern de la República Popular de la Xina.

QUE HO SABIES?

  • Segons sondatges diversos, a Taiwan, aquests darrers anys, el sentiment de pertinença taiwanès s'ha doblat percentualment (del 20% a més del 40%), i el xinès, s'ha reduït més de la meitat, fins al 10%; la proporció de gent que es considera taiwanesa i xinesa s'ha mantingut estable (més del 40%).
  • A partir del 1950 el govern de Chiang Kai-shek fou reconegut per un bon nombre d'estats occidentals com a representant legítim xinès, i, fins al 1971, Taiwan fou membre de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) en representació de la Xina. Avui el reconeixement internacional del govern de Taiwan es limita a una trentena d'estats.
  • La denominació oficial de Taiwan és 'República de la Xina', mentre que la de la Xina és 'República Popular de la Xina'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu apunt històric de Taiwan.
L'edifici més alt del món, a Taipei, capital de Taiwan.
El paper dels Estats Units en el conflicte entre la Xina i Taiwan.
L'estret de Taiwan, que separa l'illa de Formosa de la Xina.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua