Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El pontificat de Joan Pau II

Doctrina moral…

...i doctrina social

L'elecció papal


diumenge, 3 d'abril de 2005
El papa Joan Pau II es va morir dissabte al vespre, dia 2 d'abril, al Vaticà, a conseqüència d'una infecció urinària que li féu pujar la febre i que li deteriorà greument la salut a partir del 31 de març. Amb la mort de Joan Pau II, anunciada per Joaquín Navarro Valls, es consuma el tercer pontificat més llarg de la història, després del de Sant Pere i de Pius IX.

Nat el 1920 a Wadowice, prop de la ciutat polonesa de Cracòvia, Karol Wojtyła, que de jove va afeccionar-se a l'esport i al teatre, fou ordenat sacerdot el 1946, després d'haver estudiat teologia, d'amagat, durant l'ocupació nazi de Polònia.

El 1964 Wojtyła fou nomenat arquebisbe de Cracòvia, i, tres anys més tard, el 1967, cardenal. El 1978, a cinquanta-vuit anys i després del curtíssim pontificat de Joan Pau I, fou elegit cap de l'Església Catòlica: era el primer papa polonès de la història.

Començava així un pontificat que es pot dir que no ha deixat indiferent ningú. Criticat pels uns i elogiat pels altres, Joan Pau II ha estat un papa amb grans dots de comunicador, i la seva dimensió mediàtica es va afermar amb molts viatges pastorals i amb la revolució de les telecomunicacions d'aquests últims temps.
  • ! Actualització el 08/04/2005 a les 15:50

Doctrina moral…


+ En matèria moral, el pontificat de Joan Pau II ha mogut molta polèmica.
Un dels aspectes més controvertits del pontificat de Joan Pau II té a veure amb la moral. L'oposició contundent al divorci, a l'avortament, a la contracepció, al sacerdoci femení i als drets dels homosexuals ha mogut molta polèmica, tant entre catòlics com entre no catòlics. Pels uns, el papa havia defraudat les esperances suscitades pel Concili Vaticà II (1962-1965), que va representar una obertura del l'Església Catòlica al món; pels altres, Joan Pau II no va fer sinó proclamar sense embuts els principis que l'Església Catòlica mateix ha sostingut, en el terreny moral, durant segles.

...i doctrina social


+ Joan Pau II amb Lech Walesa, l'històric dirigent de Solidaritat.
Encara que els experts considerin que l'ensulsiada del comunisme fou deguda a factors interns, també hi ha qui assenyala que l'actitud de Joan Pau II va facilitar i precipitar la fi de l'anomenat bloc soviètic, mercès al suport que va prestar a l'oposició democràtica polonesa, agrupada al sindicat Solidaritat. Així mateix, les seves proclames en favor de mesures per a combatre la pobresa s'han considerat una crítica del capitalisme actual. Quant a l'ecumenisme i al diàleg interreligiós, es destaquen les reunions amb els representants de les altres branques del cristianisme, la petició de perdó pels pecats comesos pels catòlics, el viatge a Israel l'any 2000 (amb pregària al Mur de les Lamentacions inclosa) i la recerca de vies d'entesa amb l'islam (ha estat el primer papa a visitar una mesquita).

L'elecció papal


+ El conclau es reuneix a la Capella Sixtina.
L'elecció d'un nou papa pertoca a l'anomenat Col·legi Cardenalici, que agrupa els cardenals reunits en conclau. Passats entre quinze i vint dies del traspàs del pontífex, els cardenals que no hagin fet els vuitanta anys s'han de reunir a la Capella Sixtina per elegir successor, sota votació individual i secreta. Perquè hi hagi nou papa es necessiten dos terços dels vots del conclau; si ningú no els obté, les paperetes de la votació es cremen amb un producte químic que fa un fum negre, l'anomenada 'fumata nera', visible des de la plaça de Sant Pere del Vaticà. Contràriament, quan ja hi ha papa electe, i aquest ha acceptat el càrrec, el fum ja no és negre, sinó blanc.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 13 de maig de 1981, mentre saludava els fidels congregats a la plaça de Sant Pere del Vaticà, Joan Pau II fou víctima d'un atemptat perpetrat per Mehmet Ali Agca.
  • Amb l'elecció de Joan Pau II, el 1978, es va interrompre la successió de papes italians, sostinguda des del 1523, després del pontificat d'Adrià VI, dit també Adrià d'Utrecht, natural d'aquesta ciutat dels Països Baixos.
  • Joan Pau II ha fet més de mil tres-centes beatificacions i més de quatre-centes vuitanta canonitzacions, moltes més que no cap altre papa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua