Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La telefonia via internet

La tecnologia

Telefonades gratuïtes?

Un fenomen creixent


dijous, 31 de març de 2005
En l'àmbit de les telecomunicacions, una de les possibilitats, encara incipient, que més s'espera que es desenvolupi en un futur immediat és la de la telefonia per internet, que permet de fer telefonades i rebre'n a través de la xarxa. Aquesta possibilitat es basa en la tecnologia dita Veu per IP, o VOIP (sigla de Voice Over Internet Protocol).

Hi ha qui creu que aquesta nova tecnologia farà molta competència a les companyies de telefonia tradicionals. I, de fet, les dades n'avalen tant la creixença com les possibilitats de desenvolupament, oimés si tenim en compte el nombre d'internautes, cada vegada més gran, i l'extensió progressiva de la connexió de banda ampla.

Per exemple, segons la companyia d'estudis de mercat Infonetics, durant el 2004 la venda d'aparells específicament pensats per a transmetre veu a través de la xarxa va augmentar un 36%; i un estudi recent de la Fundació Auna indica que la Veu per IP instaurarà un canvi de gran abast a les telecomunicacions, vist l'avenç que representa fer servir una sola xarxa per transmetre dades i veu.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Internet

La tecnologia


+ La telefonia a través de la xarxa funciona amb el Protocol d'Internet.
La telefonia via internet funciona amb l'anomenat Protocol d'Internet (IP, segons la sigla anglesa), que fa possible la transmissió de dades entre ordinadors i que, per exemple, es puguin enviar correus electrònics i rebre'n. Doncs bé, si la veu es pot digitalitzar, es pot transformar en dades i, per tant, es pot parlar telefònicament via internet.

Telefonades gratuïtes?


+ La comunicació telefònica pot fer-se també entre un telèfon i un ordinador.
Com que internet és la base de la tecnologia Veu per IP, ens trobem que la comunicació telefònica pot fer-se entre ordinadors, entre telèfons, i entre un telèfon i un ordinador, cosa que, naturalment, afavoreix les possibilitats d'expansió de la telefonia a través de la xarxa. Un dels avantatges més remarcables d'aquesta mena de telefonia, que necessita aparells dotats de targeta de so i de micròfon, és el preu, més reduït que no pas el de la telefonia tradicional, puix que sols es paga el preu de la connexió a internet.

Un fenomen creixent


+ El programa Skype pot descarregar-se gratuïtament.
La tecnologia Veu per IP ha estat un dels grans atractius de la fira CeBIT 2005, l'exposició tecnològica més gran del món, tinguda aquest mes de març a Hannover (Alemanya). El CeBIT ha confirmat, entre més coses, l'èxit del programa Skype, amb més de noranta milions de descàrregues, considerat un dels que ofereix més qualitat de so en les telefonades a través de la xarxa. Aquest programa ofereix la possibilitat de fer telefonades gratuïtes entre ordinadors, o molt barates entre un ordinador i un telèfon fix o mòbil.

MATERIALS

  • VOIP, una revolució de la telefonia
    Format:PDF
    Número de la revista IQUA, l'Agència de Qualitat d'Internet, centrat en la Veu per IP i en la telefonia via xarxa.
  • Telefonía IP
    Format:Web
    Monogràfic en espanyol dedicat a la telefonia IP.
  • Tecnologia de la Informació
    Format:Web
    Selecció de materials didàctics relatius a l'anomenada tecnologia de la informació.
  • TICcionari
    Format:Web
    Diccionari de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

QUE HO SABIES?

  • El sector empresarial ha estat un dels primers a adonar-se de les possibilitats de la tecnologia Veu per IP. Un sondatge de la consultora IDATE estima que, el 2009, el 40% de les empreses europees en farà ús.
  • A la primeria del mes de març el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç espanyol va presentar un esborrany de regulació de la telefonia per internet, que proposa que els serveis de Veu per IP tinguin una numeració específica, amb prefix 51.
  • Els fundadors de la companyia Skype, que han desenvolupat el programa homònim per a parlar telefònicament via internet, són els mateixos que van crear una de les aplicacions d'intercanvi d'arxius més famoses de la xarxa: Kazaa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Veu per IP: anàlisi i prospectiva.
Preguntes freqüents sobre aquesta tecnologia.
Qui beneficia més, la telefonia per internet?
Diccionari d'internet, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua