Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Fer memòria de la batalla de l'Ebre

Context de la batalla

Objectiu inicial...

...i conseqüències


dimarts, 29 de març de 2005
El 18 de març va inaugurar-se la primera fase dels anomenats Espais de la Batalla de l'Ebre, dissenyats per a fer memòria del més cruent dels episodis bèl·lics de la guerra del 1936-1939.

El projecte va sortir del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), instituït el 2001 i integrat per la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Terra Alta i sis ajuntaments d'aquesta comarca, els de Corbera d'Ebre, Batea, Caseres, la Fatarella, el Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs.

Aquestes poblacions allotjaran els 'centres d'interpretació', que donaran compte d'aspectes concrets de la batalla de l'Ebre. El del Pinell de Brai, que és el que s'acaba d'inaugurar, porta el nom de 'Les veus del front', i se centra en el paper de la premsa i de la propaganda de l'un bàndol i l'altre durant la batalla, tant al front com a la rereguarda. La vida diària dels combatents, l'operació que va fer possible de passar a la riba dreta de l'Ebre, una mirada global de la batalla..., de tot això i de més coses, se n'ocuparan els altres centres d'interpretació.

A banda, els Espais de la Batalla de l'Ebre enclouran un conjunt d'àrees, situades a l'aire lliure i base d'itineraris varis, on la petja de la batalla és encara ben perceptible: trinxeres, refugis, fortificacions, cases enrunades per combats i bombardeigs, pobles abandonats (poble vell de Corbera d'Ebre)...

Context de la batalla


+ Guerra del 1936-1939: bombardeig sobre Barcelona.
La batalla de l'Ebre forma part de la guerra del 1936-1939, encesa el 18 juliol de 1936, amb la insurrecció militar contra el govern republicà legalment constituït (la Segona República s'havia proclamat el 14 d'abril de 1931, després del triomf electoral de les forces polítiques republicanes). Durant una bona part del 1937 i els primers mesos del 1938 la posició de l'exèrcit insurgent, capitanejat per Franco i ajudat pels governs feixistes d'Alemanya i d'Itàlia, va anar consolidant-se al camp de batalla, i el 15 l'abril del 1938 va arribar a Vinaròs (Baix Maestrat), amb la consegüent divisió en dos de la zona republicana. Poc després les tropes de Franco van començar l'atac sobre València. En aquest context, l'exèrcit republicà va decidir de contraatacar.

Objectiu inicial...


+ L'exèrcit republicà travessant l'Ebre, el 25 d'abril de 1938.
En efecte, en una maniobra de desviament, pensada per a alleugerir l'atac de les tropes franquistes sobre el País Valencià, el 25 d'abril, a les 00.15, l'exèrcit republicà va travessar l'Ebre a punts diversos, entre Mequinensa (Baix Cinca) i Amposta (Montsià). Inicialment, l'operació va reeixir, i els sollevats, que no se l'esperaven, van haver d'aturar l'ofensiva sobre València. La batalla de l'Ebre, emperò, tot just acabava de començar.

...i conseqüències


+ La batalla de l'Ebre va causar gairebé cent trenta mil baixes.
Tot i els avenços inicials de l'exèrcit republicà, el front de la batalla aviat va estancar-se, cosa que va donar pas a un seguit de combats aferrissats, en què, lentament, les tropes fidels a la Segona República, amb menys combatents i mitjans, van anar perdent terreny, fins a replegar-se definitivament el 16 de novembre de 1938. El resultat de prop de quatre mesos de combats, cent quinze dies concretament, fou tràgic: gairebé cent trenta mil baixes, entre l'un bàndol i l'altre. La batalla de l'Ebre va aplanar el camí a l'ocupació franquista de Catalunya i va accelerar la derrota republicana, consumada l'1 d'abril de 1939, data inicial d'una dictadura ferotge que va durar una quarantena d'anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El projecte Espais de la Batalla de l'Ebre inclou l'anomenat memorial de les Camposines, al terme municipal de la Fatarella, encara no inaugurat. Es tracta d'un monument-ossera erigit amb una doble intenció: la de perpetuar el record de tots els qui van participar en la batalla i la d'aplegar les restes dels combatents que hi van perdre la vida i que, encara avui, es poden trobar on van efectuar-se els combats.
  • Hem dit que l'exèrcit franquista va rebre un ajut molt important de l'Alemanya nazi i de l'Itàlia feixista, tant de tropes com d'armament. Quant a la República, abandonada per les potències democràtiques europees, sols va poder comptar amb armament i experts militars de la Unió Soviètica, i amb el compromís de milers de voluntaris d'ideologia antifeixista, vinguts d'una cinquantena llarga de països i aplegats a les dites Brigades Internacionals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo explicatiu d'aquesta batalla atroç.
Un altre vídeo, de les fases de la guerra del 1936-1939.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua