| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dijous, 2 de maig de 2024

  Homelesades

El fòrum d'aquesta setmana torna a venir inspirat pel llibre que rebrà a casa el millor missatge: el recull de narracions "Homeless" de l'escriptor i enigmista Pau Vidal. Els personatges de "Homeless" viuen la destrucció de la Barcelona vella com un crim de lesa humanitat i, alhora, ho expressen amb una llengua tan vivaç que el lector tendeix a aixecar-se de la cadira tot cridant visques. A la segona narració, que duu per nom "El xalet del moro", sentim la vèrbola increïble d'una meretriu que tendeix a cometre tota mena de malapropismes. Parla d'ornaments com ara "sensefes" i "barbarescos", s'espanta amb malalties com la "gorronea" o la "sílfides", vol anar a reposar a "balenaris" per submergir-se en els "llacufis" i presenta un esperit certament "sindilista" a l'hora d'enfrontar-se a aquell poema "La Paca Cega" tan lloat pels "protothoms". Si el personatge de Sheridan Mrs. Malaprop va engendrar els malapropismes, la meretriu de Vidal mereix inaugurar una mena d'homelesisme. Us demanem malapropismes homelesístics, reals o inventats. La millor aportació s'endurà un exemplar del llibre que inspira aquest fòrum: "Home les" de Pau Vidal. El guanyador el rebrà a casa per gentilesa d'Edicions Empúries i de la libreria virtual llibres.com.
----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# A l'estràmpol isard
Per a recordar-li que, uns versos més enllà de "A la pàtria", Carol Bishop també recitava: "així d'àlber migrat a terres apartades, son gust perden les olives i son perfum les roses." Segur que l'isard ho recorda.
agapimú
29/03/2003 21:04



# Car Dant...
I què me'n dieu d'aquell vers d'en Gabriel Ferrater que fa: "Que lent, el món!" i que, recitat per un rapsode poc avisat, es converteix en: "Calent, el món!"? Un cas només comparable amb aquell paràgraf d'un treball del Pare Batllori que comença: "Car Dant..." i que, llegit a l'aula magna el dia de la investidura de doctor honoris causa, provocà una incontenible riallada general.
Estràmpolisard
29/03/2003 20:04



# La meva mare
La meva mare es un pou de "homelesades". Per exemple, un dia que anava per l'autopista la va adelantar un "IBM" que anava a 200 per hora. Una vegada me la vaig trobar davant la tele i em va dir: " Aquest que s'ha mort deu ser un personatge molt important, per que li han fet una missa de "corpore ensupunto". i com aquestes un munt...
Marga
29/03/2003 19:58



# Adéu-siau, torrons
O com la famosa poetessa Carol Bishop d'Humperdink, que quan recitava l'oda "La Pàtria" d'Aribau deia: "Adéu-siau, torrons, per sempre adéu-siau, / oh neules desiguals que allí en la taula mia..."
Estràmpol isard
29/03/2003 19:57



# Sisa de mis
Van anar a "sisa de mis", van oferir a la Verge un "flam d'arròs" i després van anar a dinar un plat de "llumetes amb mongillo".
Estràmpol isard
29/03/2003 19:53



# Sant Josep passa bugada
Potser us agradarà saber com va degenerar, a la Barcelona vella, una cançó que es cantava a llaor de Sant Josep el dia de la seva festa. La cançó feia: "San José, nuestro abogado, líbranos de todo mal". Les ànimes pies cantaven: "Seco Seco está bogado, y en esta vida mortal". Però la meva àvia anava més enllà, i deia ben convençuda: "Sant Josep passa bugada, 'neu, poseu's el davantal". La mateixa àvia que del "pronòstic" del temps en deia el "parenòstric".
Estràmpol isard
29/03/2003 19:52



# unes quantes més:
"l'allarga vells" (aquell lloc on van a acabar de passar els dies la gent gran)
"l'antibiàtic" (un antibiòtic per evitar que necessitis el biàtic)
"les salxitxes de Franco" (que van aparèixer després de la guerra, per diferenciar-les de les de tota la vida que ja existien abans de'n Franco i tot)
Eric Mn. Bani
29/03/2003 18:35



# unes quantes més:
"l'allarga vells" (aquell lloc on van a acabar de passar els dies la gent gran)
"l'antibiàtic" (un antibiòtic per evitar que necessitis el biàtic)
"les salxitxes de Franco" (que van aparèixer després de la guerra)
Eric Mn. Bani
29/03/2003 18:29



# llepafilòlegs
Potser enlloc d'una homelesada es tracta d'un neologisme: tenia un company que quan li corregiem algun barbarisme ens deia que no fossim "llepafilòlegs" (òbviament de llepafils + filòleg).
Eric Mn. Bani
29/03/2003 18:24



# Homesexuals al m'arremango
La meva àvia (que per cert es deia Narcisa, "l'àvia Ciseta" per a nosaltres) deia que "ara a la tele tot són homesexuals" també deia que havien anat a Barcelona a veure el "m'arremango", allà al final de les Rambles.
Eric Mn. Bani
29/03/2003 18:21

« Anterior | Següents »
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.