| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dimecres, 24 d'abril de 2024

  Etimologia empresarial.

Qui ha dit que la verbivoria no és patrimoni empresarial? Rere algunes de les empreses que pretenen fagocitar les multinacionals batega l'esperit de gent emprenedora. Per exemple, rere la marca de motos RIEJU s'hi oculten els figuerencs Riera & Juanola. Igual com rere CAPRABO hi habiten els Carbó, els Prado i els Bonet. Algunes marques són molt verbívores. Us heu fixat mai en les bombetes OSRAM? Doncs sí, el seu creador es deia RAMOS. I la famosa marca GIOR (¡un poco de pasta, basta, Gior!). Sí, GIOR és bifront de ROIG, el seu creador. Sabeu que hi ha rere marques com DERBI, EPSON o MERI? Aporteu les vostres hipòtesis o certeses etimològiques en aquest fòrum de "Etimologia empresarial". La millor aportació de la setmana rebrà un llibre recomanat. Aquesta setmana el poemari "Una estona de sal" de Darrutri. Com sempre per gentilesa de la llibreria virtual llibres.com.
----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Menorquina
La silueta de Menorca és el logo dels gelats de la Menorquina. Òbviament, l'empresa és originària de Menorca, i fou fundada el 1940 com a negoci familiar ("Helados y Especialidades la Menorquina"). L'àmbit del negoci era tot l'arxipèlag, i no devia ser cosa fàcil car Menorca havia estat l'ovella vermella de les Illes. El 1974, però, l'empresa deixà de ser familiar i menorquina, i la seu es mogué a Mallorca (la fàbrica de Palma). Llavors el seu mercat s'expandí també al continent, on la competència era més forta. El 1983 absorví l'empresa barcelonina "Marisa" (un etereiouxorònim), i així posà un peu al continent (la fàbrica de Palau de Plegamans). Més tard l'absorviren i donà lloc a l'actual Grupo Kalise Menorquina S.A. Fins la propera absorció, és clar.
Dídac
29/06/2002 15:53



# Majòrica
Els romans nomenaren Majorica a la gran de les Gimnèsies, i Minorica, a la petita. Una empresa barcelonina aplicà el 1900 un mètode alemany de generació de perles artificials, a Manacor. Més tard, s'adoptà la marca "Majòrica", que perdé el monopoli de la patent el 1948. Cal que expressem la nostra solidaritat amb la lluita de les treballadores i treballadors de Majòrica a Manacor (producció de perles), a Barcelona (oficines) i a Vic (fabricació de les capses).
Dídac
29/06/2002 15:42



# Les nines de Famosa
L'empresa joguinera Famosa, és un acrònim de Fàbrica de Munyeques d'Onil SA. Amb tot, la Nancy es va fer prou famosa.
Dídac
29/06/2002 15:33



# Les Pastilles Juanola
Les Pastilles Juanola reberen aquest nom del farmacèutic gracienc Manuel Juanola i Reixac, propietari de la farmàcia on es crearen i es vengueren a partir del 1906. El 1940, el fill Manuel Juanola i Cervera, transformà la farmàcia en el Laboratori Juanola.
Dídac
29/06/2002 15:27



# Cosmetics i gallines
Això de posar el nom de la senyora a una empresa o producte (cas de la Meri), no us sembla una mena de calc empresarial del costum dels pescadors a l'hora de batejar les seves barques?
En la mateixa linia, hi ha una marca de cosmètics que s'anomena ARUAL.
Deixant de banda els homenatges mes o menys dissimulats a les conjuges dels empresaris, vull recordar la feliç troballa d'aquell que va burlar la repressió lingüística del franquisme batejant la seva empresa amb el nom de GALLINA BLANCA.
Jaume Fígols
29/06/2002 00:11



# PRYCA
Sempre m'ha quedat grabat un anunci que sentia de petit per la radio i que deia "PRYCA: precio y calidad". Suposo que no s'ho van inventar els guionistes de l'anunci i que realment PRYCA vol dir PRecio Y CAlidad. Ara ja sabem d'on surt aquesta Y en posició impossible i sense so semivocalic.
(aleshores en català Pryca s'hauria de dir Priqua, no?:-)

En quant a lo de la RENFE jo havia sentit la versió "Retards Enormes, Necessitem Força, Empenyin!"
Salvador Cases
29/06/2002 00:04



# Meyba
Recordeu aquell Meyba històric que lluïa don Manuel Fraga quan es va banyar a Palomares per demostrar que no passava res? Doncs bé, els banyadors i altres peces esportives Meyba es diuen així per culpa dels noms dels seus catalaníssims fundadors: MEYBA: Por sus fundadores, MEstre i BAllvé.
Gemma Grande
28/06/2002 19:23



# TWA
Els nord-americans, malfiats d'una de les companyies aèries que ha patit més accidents, la defineixen així: The Worst Airline (TWA)
Josep Azemà
28/06/2002 19:22



# La SEAT
L'aportació de la RENFE m'ha evocat el significat que es donava a la SEAT: Siempre Estamos Apretando Tornillos. Explicació que reflectia la baixa autoestima relacionada amb els productes fets a casa nostra.
Jordi Alins
28/06/2002 18:44



# Rubilabor
L'empresa de subministraments de laboratori de Rubí (Vallès Occidental) es diu precisament Rubilabor (Rubí+Laboratoris). L'empresa d'electrodomèstics de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat) es diu, desde luego, Corberó. Són només dos exemples de etereiotopònims barcelonins.
Dídac
28/06/2002 16:58

« Anterior | Següents »
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.