| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dissabte, 20 d'abril de 2024

  Etimologia empresarial.

Qui ha dit que la verbivoria no és patrimoni empresarial? Rere algunes de les empreses que pretenen fagocitar les multinacionals batega l'esperit de gent emprenedora. Per exemple, rere la marca de motos RIEJU s'hi oculten els figuerencs Riera & Juanola. Igual com rere CAPRABO hi habiten els Carbó, els Prado i els Bonet. Algunes marques són molt verbívores. Us heu fixat mai en les bombetes OSRAM? Doncs sí, el seu creador es deia RAMOS. I la famosa marca GIOR (¡un poco de pasta, basta, Gior!). Sí, GIOR és bifront de ROIG, el seu creador. Sabeu que hi ha rere marques com DERBI, EPSON o MERI? Aporteu les vostres hipòtesis o certeses etimològiques en aquest fòrum de "Etimologia empresarial". La millor aportació de la setmana rebrà un llibre recomanat. Aquesta setmana el poemari "Una estona de sal" de Darrutri. Com sempre per gentilesa de la llibreria virtual llibres.com.
----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Navarro Orravan
Per raons d'estratègia empresarial, un farmacèutic anomenat Navarro
comercialitza tant la marca Navarro com la Orravan (o potser la Navarro
és d'un altre Navarro i li vol portar la contra...); sempre m'he
preguntat si els NISSAN són INSANS...

--
Lluís de Yzaguirre i Maura (:{·
Institut de Lingüística Aplicada
Universitat Pompeu Fabra

Lluís de Yzaguirre i Maura
03/07/2002 16:47



# L'Anònima
Ja que parlem de tèxtil, un homenatge a Terrassa. Al carrer Galileu existia una gran fàbrica que donava feina a una munió de personal, majoritàriament femení (entre els quals la meva àvia), que ha estat immortalitzada recentment a "La ciutat del fum" d'en Villatoro. Ara només en queda la xemeneia. Es deia SAPHIL (Sociedad Anónima de Peinados e Hilaturas de Lana), però tothom la coneixerà sempre com "l'Anònima".
Enric Fontvila
03/07/2002 09:52



# Amb "collons" i "diners", Hilaturas Coydi
La majoria me'ls ha explicat un col·lega meu de Gandia. Per això són d'allà baix. A Cocentaina, hi ha (o hi havia) les Hilaturas Coydi, que vénen dels "collons" i els "diners" que els fundadors creien que feien falta per posar en marxa l'empresa. A València hi havia la Impremta Saygón (Sánchez i González). A Alacant hi ha la Immobiliària Masa (de Manoli -la fundadora- SA). A l'Alcúdia hi ha Istobal, empresa de rentat de cotxes fundada per Ismael Tomàs Alacreu; la 'b' diu que és per la dona d'Ismael). Pulligan (Canet de Mar) ve de 'Pull'over i Card'igan'. Panrico (BCN) ve de Panificadora Rivera Costafreda. Massimo Dutti ve d'Armanduti (renom d'Armando) Lasauca, el fundador.
Pere
03/07/2002 09:28



# MGM
L'ascensor de casa meva era (i encara no l'han canviat) de la cinematogràfica empresa MGM, que no sé si existeix actualment. Les sigles corresponen a: Mas, Goberna i Mosso.
Mercè Bruguera
03/07/2002 07:55



# URSS
Jo de petit m'havia cregut que l'acrònim en rus de la Unió Soviètica "CCCP" volia dir CuCurruCuCú Palomaaaaaaaaaaa !!
El mateix podria passar amb el CuCurruCuCú Barcelonaaaaa, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Ignasi Ripoll
03/07/2002 02:30



# Recordeu els discs BELTER?
Doncs el nom era una mena d'homenatge a les esposes dels dos socis (una mica com ara això de la Mery)que es diuen IsaBEL i TEResa, més que res per fer-se perdonar l'haver endegat un negoci amb un futur una mica negre
Llum Degàs
02/07/2002 18:54



# del tèxtil...
El món del tèxtil també està plagat d’imaginació. A Mataró i rodalies, tenen (o tenien...):
Creacions EMILBA (Emili Badia), Mitjons JORIGU (Josep Riera i Gubau), Creacions ROVI (Rosa i Victòria), Creacions VALENRI (Valenti Riera), Géneres de Punt EBERI (Emili Bernada Rigual), Gèneres de Punt COLZAR (Coll i Zaragoza), FITSA (Fontdevila i Torres) , MACLA (Maria Asunción Clavell), MAGSA (Manufacturas Antonio Gasol), AMISA (Amich i Mas) EDOMSA (Enric Domingo ) CALMASA (Calcetines del Maresme), MITASA (Manufacturas e Industrias Textiles Agrupadas)i possiblement algunes dotzenes més que ara no recordo.
Ara, n’hi ha dues que m’inspiren de veritat fins i tot tendresa, la primera Textil ROSAFLOR que per molt primaveral que sembli vol dir Rodón, Sabé i Floriach i l’altra BEFACA, de la qual em vaig passar tota la infancia pensant que volia dir Bellavista Fàbrica de Calces però després vaig saber que era Bellavista Fâbregas i Casarramona...

Llum Degàs
02/07/2002 18:51



# S&P
Els electrodomèstics S&P vénen d'una petita empresa familiar de Ripoll, els socis de la qual eren els senyors Soler i Palau. La història des del naixement del primer taller fins al que és ara me la va explicar la vídua d'un d'ells, i de veritat que et quedes gelat de tot el que van passar fins a ser el que són...
Martí Sunyol
02/07/2002 10:51



# Les neules i els neulers
L'altre dia a "El Temps" vaig assabentar-me de l'origen del nom de Rifacli, l'empresa de l'Espluga de Francolí que es dedica a fabricar neules, vanos i altra mena de galetes. Fou creada el 1917 per Ricard Farré Climent (d'aquí el nom de l'empresa). El malaguanyat fundador, però, va haver de carregar els neulers de la seva militància republicana (fou alcalde de l'Espluga entre 1931 i 1939) i va ser executat per les autoritats franquistes el 1940... El món de les neules no sempre és tan dolç com sembla.
Enric Fontvila
02/07/2002 09:36



# ADIDAS
Ve d'ADI DASSLER.
Carles
01/07/2002 21:27

« Anterior | Següents »
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.