| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | diumenge, 19 de maig de 2024

  Dubtòmetre

Rudolf Ortega, al seu interessant Tinc un dubte (el petit llibre del català correcte) (La Magrana, 2008) explica un cas com un cabàs de la seva experiència com a corrector de COM Ràdio. Un redactor li diu: "Tinc un dubte. Es pot dir vertader?". El Rudolf, com a bon corrector, fa les comprovacions pertinents i confirma que, tot i que "veritable" és la forma principal, "vertader" és correcte; és a dir, "que es pot dir". Al proper butlletí, el Rudolf escolta esparverat co el redactor parla d'un cadàver descobert "en un verteder", en referència a un abocador. L'evolució del fascinant món del barbarisme dóna molt de joc. Avui us demanem paranys que ens facin dubtar: "Es pot dir gaviota?" hauria de suscitar un no rotund, perquè s'ha de dir gavina, però aquí el repicó ens retorna a la norma, perquè seria l'existència d'una gàbia en un to pejoratiu: una gabiota. Us demanem dubtes amb sorpresa, en un sentit o en l'altre. El millor missatge rebrà un exemplar de Tinc un dubte del lingüista Rudolf Ortega, per gentilesa de La Magrana i de la llibreria virtual llibres.cat.
----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Puc dir MACETA?
En català fem servir la paraula MACETA per a designar eines i peces diverses: una maça petita, un martellet o fins i tot el pal de fer puntes de coixí. Però no hem de caure en el parany i dubtar. Així, per exemple, en un dia de vendaval hem de vigilar que no ens caigui a sobre un test, una torreta amb geranis, i prenguem mal. Fer servir la paraula MACETA, seria un sorpresa majúscula i un nou senyal de rendició a la influència, a la contundència i al pes de l’altiplà, la planura resseca, “La Meseta” hispànica que reparteix a alguns mesades i a tots maçades.
David
16/03/2008 22:24



# testic?
T'ESTIC LEtalment agraït, testimoni.
gundisalvus
16/03/2008 01:21



# abono?
Sóc tan bon client que la floristeria m'ha regalat un abonament especial que en català es diu adob.
gundisalvus
16/03/2008 01:08



# sombra?
s'ombra només a les Balears.
gundisalvus
16/03/2008 00:48



# telaranya?
quina teranyina té l'aranya!
gundisalvus
16/03/2008 00:46



# QUITI, QUITI que em vol QUITAR!
Truqui a QUITI-QUITI; li prometem que Li QUITAREM els seus deutes. Ara bé, si té problemes amb les taques a la camisa, ho sentim, però això no li podrem treure. Ja ho sap, solucionem (i dissolem) qüestions pecuniàries (però no culinàries): QUITI-QUITI, liquidació total.
David
15/03/2008 20:09



# Puc dir QUEMA i QÜERN?
1-La QUEMA era un impost que afectava el tràfic de mercaderies entre la Corona catalanoaragonesa i Castella. Aquesta imposició tenia excepcions curioses, una d’elles és que els ciutadans de l’actual País Valencià que tenien més de dotze fills en quedaven exempts; en altres paraules, no els cremaven.

2- El QÜERN és un quadern. Un grup de quatre. És a dir, hi ha duos, trios i QÜERNS.
David
15/03/2008 19:28



# Cau un EGUASSER
La literatura ofereix descripcions magnífiques sobre els efectes, la força, l’ímpetu i el pes indòmit del pas de la pluja. Salvador Espriu, per exemple, a “La pluja”, escriu: “galopen en silenci, cavallers en sementals d’aigua” i també hi apareixen poltres i genets; recomanable i aspriu. Però, en el món de les xafegades (la meteorologia) un EUGASSER no ens pot caure al damunt per més homofonies malèvoles que hi hagi entre: egua, euga, aigua; aqua. Excepte si posem la pota en el camp eqüestre i de l’equitació. Llavors sí que, aquí, tenim un problema equí.

[Per cert, deixo d’una vegada d’ARREAR el text, que és tard i vol ploure. Arri!]
David
15/03/2008 17:45



# Puc dir SENEGAL? i SÈRIES?
Al 2008, els organitzadors del ral·li París-Dakar, no es van voler enfonsar definitivament en el SENEGAL [“cenagal”] i per això el van cancel·lar. Ara es diu Dakar SÈRIES, una mena de successió d’etapes, en principi, serioses.
David
14/03/2008 22:49



# Puc dir ARROPAR?
El van arropar amb amor i dolçor –va destil·lar l’enòleg.
David
14/03/2008 22:47

« Anterior | Següents »
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.