| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | divendres, 26 d'abril de 2024

  Dubtòmetre

Rudolf Ortega, al seu interessant Tinc un dubte (el petit llibre del català correcte) (La Magrana, 2008) explica un cas com un cabàs de la seva experiència com a corrector de COM Ràdio. Un redactor li diu: "Tinc un dubte. Es pot dir vertader?". El Rudolf, com a bon corrector, fa les comprovacions pertinents i confirma que, tot i que "veritable" és la forma principal, "vertader" és correcte; és a dir, "que es pot dir". Al proper butlletí, el Rudolf escolta esparverat co el redactor parla d'un cadàver descobert "en un verteder", en referència a un abocador. L'evolució del fascinant món del barbarisme dóna molt de joc. Avui us demanem paranys que ens facin dubtar: "Es pot dir gaviota?" hauria de suscitar un no rotund, perquè s'ha de dir gavina, però aquí el repicó ens retorna a la norma, perquè seria l'existència d'una gàbia en un to pejoratiu: una gabiota. Us demanem dubtes amb sorpresa, en un sentit o en l'altre. El millor missatge rebrà un exemplar de Tinc un dubte del lingüista Rudolf Ortega, per gentilesa de La Magrana i de la llibreria virtual llibres.cat.
----------
+ Veure tots els fòrums

+ Comparteix al Facebook o Twitter




Aportacions al fòrum:

# Es pot dir canalla?
- Esos catalanes... pero cómo pueden llamar "canalla" a los niños?
Núria
25/03/2008 23:44



# La VENTANA
Recordo un professor d’informàtica, ressec això sí, que feia servir la versió en castellà del sistema operatiu Windows i deia allò de: obriu VENTANA. Potser, a casa, tenia un assecador amb VENTANA i el traïa l’inconscient. Però, ho dubto, feia fila de viure en un pis minúscul amb finestres discretes.
David
19/03/2008 11:41



# Beneït sigui el dubte
La millor benedicció és una excel·lent VENDICIÓ.
David
19/03/2008 11:38



# A buscar la SETA
Estiguem atents a la graella televisiva perquè avui torna un programa sucós: caçadors de SETES. Botànics experts en briòfits (molses i hepàtiques) ens descobriran, a ull nu i sota la lupa binocular, el món apassionant de localitzar, distingir i seccionar una SETA (el pedicle filamentós de la càpsula de les molses).
David
18/03/2008 18:01



# Puc dir...
Han trobat un DELFÍ mort a la platja! Sí, i tant. Però quedi clar que els bondadosos dofins no hi tenen res a veure.
David
18/03/2008 17:46



# M'ha manat manar aquet fax
- Ho mano ara mateix per fax.

Sí, només hauria de significar que dóna una ordre per fax (?), però fa realment mal a les orelles quan interpretes que vol dir "enviar"!
Ester
18/03/2008 12:10



# Enganxat, sens dubte, en el parany verbívor
Heus aquí, en aparença, un bàrbar lingüístic que voleia flairosament per les aules catalanes: PEGAMENT. Puc fer-lo servir? Sí, i tant. Però he de tenir en compte que PEGAMENT és un adverbi que vol dir nèciament. Mai, per tant, pot aparèixer en les llistes de material escolar.
David
17/03/2008 22:09



# LLENTILLES
El dermatòleg cauteritza LLENTILLES (llenties o papil·les lenticulars), el cuiner crema (o se li enganxen a la paella o al tou dels dits) les llenties (llentilles, llegums) i l’oftalmòleg ens recomana, primer, per anar al sopar amb vestit de lluentons, lents de contacte amb col·liri. Per tant, fora paranys, provarem les lents de contacte i tastarem les llenties.
David
17/03/2008 10:41



# En TINGLAT!
TINGLAT, en català, és un adjectiu. Podem dir: TINGLAT o TINGLADA; també EN TINGLAT. L’ús de la paraula és, a més a més, específic i restrictiu, fa referència a la disposició dels taulons, o similars, que formen la part que cobreix una embarcació. No obstant això, després de la sorpresa inicial en escoltar que “es pot dir” TINGLAT, el parany estaria servit. Així doncs, per més que vulguem desmuntar la farsa immobiliària ara que s’enfonsa a pic com una nau sense sostre, sense cobert EN TINGLAT potser, procurarem fer servir paraules genuïnes i no embullar més la troca dels substantius bàrbars.
David
17/03/2008 10:39



# Calcetí !?
El bon amic scrabblista Antonio Arcas em va fer adonar que puc anar a comprar-me uns calcetins sense incórrer en cap error lingüístic.
Daniel
16/03/2008 23:54

Següents »
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.