| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de novembre de 2024


dijous, 28 de febrer de 2008
>

Duran es decanta ara per influir «des de la barrera» i no per pactar amb el PSOE

El candidat de CiU admet a Tortosa l'error del suport inicial al PHN i avisa que el PSOE «vol posar fi al catalanisme»

EMILI AGULLÓ. Tortosa
L'idil·li preelectoral de Zapatero amb els nacionalistes de CiU i el PNB es va trencar dimarts al vespre quan el candidat socialista José Luis Rodríguez Zapatero va dir que, si després del 9-M ha d'arribar a pactes, ara preferiria sumar majoria amb IU i ICV. El cap de llista de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va acusar Zapatero d'actuar segons el que li diuen les enquestes, més per interès de partit que no pas pels de l'Estat: «Els nacionalistes som els dimonis i fem por a tothom», va dir. Duran va avisar que Zapatero s'allunya del centre i que el context de crisi econòmica pot forçar que CiU es limiti a influir «des de la barrera» sense una entesa estable amb el PSOE. Al vespre, a Tortosa, va demanar perdó pel suport inicial de CiU al transvasament de l'Ebre.


+ Imma Juan, Duran i Lleida, i Jordi Jané, ahir al teatre auditori Felip Pedrell de Tortosa. Foto: J.F.

Duran va celebrar ahir al matí que Zapatero hagi desvelat la seva preferència «clara i descarada» per IU com a soci preferent per arribar a un pacte, perquè creu que aquest anunci allunya el PSOE d'un centre polític que tampoc representa el PP. El cap de llista de CiU al Congrés va enquadrar la federació en aquest espai com a «decisiva». I va fer seves les tesis de destacats dirigents de Convergència –amb l'expresident Jordi Pujol al capdavant– reticents a una hipotètica entrada al govern estatal.

En aquest sentit, Duran va reconèixer que l'actual context de crisi econòmica i el panorama polític estatal poden fer que CiU acabi optant per donar suports «des de la barrera», implicant-se «de la manera menys costosa per als seus interessos». El candidat de la federació es va queixar que «tothom promet i reparteix, però no es demanen sacrificis ni es parla de reformar el mercat laboral» o altres mesures que trobaria inviables si s'han de pactar amb IU. Ara bé, Duran va refermar el convenciment que CiU acabarà sent «decisiva» i que, quan el PSOE els «piqui a la porta», decidiran si l'obren o no. O «potser només a mitges». D'aquí que descartés que ni ell ni CiU es juguin «el futur» polític en aquests comicis, un risc que va traslladar al partit estatal que no tingui majoria al Congrés el 10 de març.

Al vespre, el cap de llista barceloní es va desplaçar fins al Teatre Felip Pedrell de Tortosa, on va participar en un míting davant unes sis-centes persones. Duran hi va reivindicar la força de CiU per condicionar els dos grans partits estatals. I va carregar especialment contra el PSOE, que «ha posat fi al PSC i ara vol posar fi al catalanisme». Pel candidat de la federació, Zapatero voldria «una Catalunya postrada davant la causa socialista», una situació de «país claudicat» que va encoratjar a superar amb «una resposta contundent a les urnes» el 9-M que provi «que no ens fa por ningú o, en tot cas, que ens fa tanta por el PSOE com el PP».



PERDÓ PEL PHN
A les Terres de l'Ebre, Duran va reconèixer que CiU s'havia equivocat en el vot afirmatiu que va donar, d'entrada, al transvasament de l'aigua de l'Ebre dins del pla hidrològic (PHN) dissenyat pel PP.

Com a mostra del seu compromís amb les comarques meridionals, el candidat nacionalista va assegurar que «la riquesa del país ni comença ni s'acaba a les comarques de Barcelona». I per això CiU va assegurar que treballarà perquè el pressupost general de l'Estat deixi de marginar les Terres de l'Ebre si té força a Madrid.



RESPOSTA A ICV-EUIA
Duran també va acusar ahir el cap de llista d'ICV-EUiA, Joan Herrera, de veure «massa pel·lícules americanes» després que l'ecosocialista insinués que CiU actua en funció de les pressions i les trucades dels lobbies. Duran va admetre que agafa el telèfon i es reuneix «amb tots aquells» que li ho demanen, igual que «el senyor Herrera deu rebre trucades dels sindicats» i els grups ecologistes. Respecte a la proposta d'ICV-EUiA de crear un registre públic de trucades rebudes i reunions celebrades per cada partit, Duran no s'hi va oposar: «Endavant les atxes», va concloure.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Llamazares adverteix al PSOE que un acord amb IU li sortirà «car»

>Montilla acusa els nacionalistes i el PP d'agitar passions identitàries per vots

>Nous drets, velles crítiques

>El candidat a àrbitre

>LES FRASES

>AMB AMICS COM AQUESTS...

>La dama de les comèdies

>Els regants del Delta s'oposen a la venda de l'aigua de Tarragona a Barcelona

>Tarragona estudiarà si redueix el cabal que rep de l'Ebre en el futur

>LES REACCIONS

>L'Estat aprova l'abastament del Penedès amb aigua del sistema Ter-Llobregat

>Duran es decanta ara per influir «des de la barrera» i no per pactar amb el PSOE

>«Ara Zapatero haurà de triar entre abaixar els impostos i fer més política social»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.