| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 16 de juny de 2024


divendres, 7 de desembre de 2007
>

El turisme també se'n ressentla crònica

SALVADOR GARCIA-ARBÓS.

+ Canó de neu artificial a la Molina. Foto: ROBIN TOWNSEND EFE

El canvi climàtic ja afecta el sector turístic. Neva menys a muntanya i plou menys al pla. El temps és menys fred. «No totes les estacions d'esquí obren pel pont de la Puríssima i les que ho fan no estaran al cent per cent per falta de neu», publicava El Punt a les planes d'Economia de dimecres.

La sequera de muntanya va malament per al país, per a les reserves d'aigua i per a les pistes d'esquí. Les estacions d'esquí ja no es poden refiar només del cicle meteorològic natural, perquè la temporada seria cada cop més curta: començaria tard i s'acabaria aviat. Per això, inverteixen en instal·lacions de canons de neu artificial.

I això és un problema: cada cop més estacions depenen quasi en exclusiva de la neu artificial. I els grups ecologistes ho denuncien. Consideren l'esquí l'agressió més important que afecta actualment l'alta muntanya a Catalunya, més enllà de l'esport de l'esquí. Irregularitats urbanístiques a banda, l'ampliació dels dominis esquiables implica una sobreexplotació de recursos naturals: la producció de neu artificial comporta un consum elevat d'aigua i una despesa energètica molt important.

Ramon Baylina, de Meteosort (www.meteosort.com), alerta que cada any la neu arriba més tard, més malament i en una cota més elevada. Recorda que les precipitacions al Pirineu han baixat dels 780 litres anuals el 1986, als 721 el 2006. Baylina pronostica que els dominis esquiables voldran guanyar cada cop més alçada. Ara mateix a Vaquèira, l'estació arriba als 1.500 metres; és a la vessant atlàntica, on plou i neva més que a la vessant sud. Malgrat això, gasten aigua i energia per fabricar neu artificial, per garantir neu a les pistes. Baylina recorda que un quart de segle enrere no feia falta la instal·lació de canons de neu. Al vessant sud del Pirineu, les estacions ho passen més malament, perquè tenen menys aigua; sovint les extraccions per als canons de neu afecten el subministrament d'aigua potable, fet que provoca queixes dels ciutadans afectats.I A LA COSTA FA «BO»
La reducció del nombre de dies hivernals amb temperatures extremes ha beneficiat el sector turístic al pla i a la costa. Martí Sabrià, gerent de la Unió d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, opina que fa més bo, que el temps acompanya per viatjar i que els dies són esplèndids per jugar a golf a les zones costaneres i a la plana. Reconeix que ha augmentat la clientela en temporada baixa i que s'ha aconseguit per primer cop la desestacionalització. «Abans només tenien temporades llargues Marbella i les Canàries», diu Sabrià, que afegeix: «Ara hi ha la sensació que no fa mal temps per venir a Girona a la tardor. La idea de no poder jugar al golf perquè plou desapareix.» Sabrià creu que l'actual situació la provoca el canvi climàtic i alerta que ningú no se'n pot alegrar, malgrat els beneficis econòmics que li pugui reportar.

«Som conscients que hi ha un problema global, però a vegades perceps que les persones tenen la idea que la cosa no va amb elles i que elles no poden fer gaire res per corregir-ho. Tothom pensa que no hi té cap culpa», comenta l'especialista en turisme. Martí Sabrià ha avançat que des de l'associació que dirigeix s'impulsarà un pla d'estalvi energètic. Es tracta d'un pla pilot d'implantació d'energies alternatives en hotels, mitjançant la instal·lació de plaques solars. L'associació fa temps que ha incidit en un pla d'estalvi d'aigua, ja que tothom té força més clar que l'aigua és un bé escàs i que cal estalviar-ne perquè no n'hi ha. NOTÍCIES RELACIONADES

>El canvi climàtic amenaça els aiguamolls de l'Empordà i la primera línia de la costa

>Fauna i vegetació en perill

>Les sèries històriques de dades meteorològiques

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.