| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | Top7 - Tots els fòrums | dissabte, 13 de desembre de 2025

 ELS TOP 7 DE Nyonya Food 17/10/2003 06:00

L'escriptor i verbívor Albert Figueras, viatger impenitent, ens escriu des de Malàisia per comentar-nos una curiositat gastronòmica gens carrinclona. Resulta que a la part continental del país (que també agafa un tros de l'illa de Borneo) s'hi menja una barreja de plats indis, xinesos i malais que rep el nom de "Nyonya Food", escrit i pronunciat com la nostra "nyonya" somnolent. No costa d'imaginar com deuen anar les migdiades després d'un àpat d'aquests! Aprofitem aquesta coincidència per demanar-vos noms xocants de plats, productes o procediments gastronòmics, en el benentès que compten tant els molt exòtics (com aquesta "Nyonya Food") com els més nostrats: durant anys en Pere Portabella (militant del PSUC) celebrava cada estiu el seu conegut "(P)Suquet de peix". Ben segur que si en Portabella hagués estat convergent hauria organitzat una degustació de "Civet". Aquesta setmana, el missatge més destacat rebrà a casa un exemplar del llibre recomanat: "Sobre la imaginació analògica: Lautréamont, Breton, Roussel" (Quaderns Crema) de Maurici Pla per gentilesa de Quaderns Crema i de la llibreria virtual llibres.com.


1. Entrepà reivindicatiu
Guanya el fòrum F. Xavier Gil , per una troballa gastronòmica impactant que ens fa descobrir en quin país vivim:
“A Barcelona, a la cantonada del passeig Maragall amb el carrer Pinar del Rio, hi ha una granja/bar especialitzada en entrepans que es diu "Marc's Entrepans". N'hi ha un de pernil del país i pebrots escalibats que està especialment bo. Però encara més bo és el que hi posa a la carta. L'entrepà, segons el menú, s'anomena "Catalunya", i tot seguit -entre parèntesi- s'aclareixen els ingredients: país amb pebrots.”



2. Camas comidas
En Martí va topar-se a Castella la Vella amb unes menges ben curioses:
“No és un nom de plat, però fa uns quants anys, voltant per Castella la Vella, a les fondes dels pobles solien tenir uns rètols rudimentaris a fora que sempre posaven el mateix: "camas comidas" ...”



3. Prestigi
Xeiè ens demostra com l’actualitat pot arribar a modificar el nom dels plats més prestigiosos:
“Mesos enrera alguns restaurants van haver de modificar les cartes i van aparèixer plats com aquests: "chapapotaje de garbanzos", "Pulpo a Fueleira", "Bacalao al fuel-fuel", Musclos a la benzinera, Turbot al dièsel, Assortidor de marisc,"Fuelada asturiana".



4. Coses del temps
La curiositat gastronòmica que ens tramet Núria, la dels formatges és fruit d’un menú ben normal modificat per circumstàncies totalment atzaroses, o no:
“A Collserola, en un d'aquells 'merenderus' per a 'duminguerus', temps era temps hi havia un cartell amb el menú. Hi deia: PAELLAS Y COSTILLAS A LA BRASA. Amb la mala pata que van anar a caure justament la E i la T...”



5. Menú vocàlic
El llarguíssim menú monovocàlic en les cinc vocals que ens serveix Pere Sousa mereix una menció especial.
“MENÚ VOCÀLIC Àpat barat: Patata d' Alfarràs, gamba cara, Matança (rap, vaca, rata, pardal, marrà, gat, garsa, cabra) , carabassa, fava catalana, alga, cranc, all blanc. (…) Receptes del Xef Del despenser: Be negre, llebre, ren, bledes, cebes, llet, gerds, mel, peres, herbes, te, pebre, xerès. Del Be negre fresc de les terres de l'Ebre, pesem setze fetges, fel, venes, encenem el fem per fer cendres. (…) Pícnic distint. Vi, bikini, cítric, kiwi, lliri, mill, pit simi. (…) Mos compost: Cos; tord, toro, colom, porc, poll, moll, moltó, boc Hort: fonoll, col Boldo, crostó Rom, bombó, torró, coco, ponx, most Compro tot, poc cost. (…) Full d' us. Lluç, mul, nyu, puput, duc, bulb. Suc. Truc: Cull un lluç, un mul, un nyu, bull junt un duc, un puput brut, xup, xup. Surt fum, tuf. Un bulb cru, dur ¡un gust! - Duc un cub. Tu duus suc ? - Un munt, suc pur, un tub Punt.”




Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000.
Secció mantinguda per Màrius Serra
Posa VilaWeb a la teva pàgina.