Opinió

Miquel Calçada

19.05.2014

Miquel Calçada: 'La intencionalitat política del tancament de canals de TV3 és evident'

Més enllà de la tristesa per haver de tancar canals i limitar la difusió de l'única televisió pública que emet vint-i-quatre hores en català, hi ha una qüestió que també cal valorar: la inseguretat jurídica amb què ens movem en l'àmbit de l'espectre radioelèctric. La Generalitat té un seguit de competències, però el pla i la distribució de les freqüències els determina l'estat espanyol. Si ara decideix que necessita més espai perquè ha d'incorporar-hi no sé quins agents o operadors, ho farà sense encomanar-se a cap sant. La cosa no té cap més secret.

El conseller Homs ho ha dit perfectament: aprofiten un condicionant tècnic que no sabem fins a quin punt és absolutament polític. Hi ha un rerefons polític evident. Volen limitar la capacitat que té Televisió de Catalunya. Ara ens quedarem amb quatre canals, però s'han acabat l'alta definició i molts dels canals d'àudio de Catalunya Ràdio, etc. Això és molt trist.

Se'n ressentirà una hipotètica reciprocitat amb les Illes i el País Valencià? Bé, d'això de la reciprocitat n'hauríem de parlar. Quina reciprocitat hi pot haver amb un País Valencià que ja no té televisió pròpia perquè el govern del PP ja l'ha tancada? I a les Illes, veient com va tot plegat, no sé quin futur pot tenir la reciprocitat. És a dir, em sembla que la reciprocitat hauria de ser automàtica. No n'hauríem d'estar pendents. S'haurien de poder veure les televisions anomenades autonòmiques sense haver de negociar res, com unes televisions més de l'oferta habitual. Però això ja és una altra qüestió.

Diria que la intencionalitat política del tancament d'un dels dos múltiplexs de la Corporació Catalana de Mitjans és evident. En tots els àmbits hi ha un procés de recentralització per part de l'estat espanyol. També es veu en la cultura, la llengua, l'educació… Pot ser casualitat aquesta convergència de processos recentralitzadors? M'estranyaria molt, oi? Sigui com sigui, aquest atac és trist perquè TVC és l'única televisió de les que ells anomenen autonòmiques capaç de competir al mateix nivell que les altres.

Editorial