Opinió

 

<21/88>

Andreu Barnils

01.06.2014

El PIB, més brut que mai

Ara fa vuit dies, l'agència italiana d'estatística donava la notícia. El govern d'Itàlia comptabilitzarà el tràfic de drogues i la prostitució en el producte interior brut (PIB) a partir de la tardor. Putes i drogues dins el PIB. Per entendre la bellesa del moment, recordem dues coses bàsiques. Primera: el PIB és la quantitat de coses i serveis que produeix un país durant un any. Cotxes, gelats, camises, classes d'anglès... I segona: veure créixer el PIB és una fita dels governs. Una obsessió. Un objectiu. Si el PIB creix, bones notícies. Si baixa, males notícies. Un gran PIB és positiu. Aquesta és la bellesa del moment italià: una gran absurditat.


Al cap i a la fi, el PIB calcula la quantitat de coses que es fabriquen, però no la qualitat. Si en un país augmenta la producció d'antidepressius, això farà créixer el PIB, però seran bones notícies? Que hi hagi més gasos contaminants és positiu? Ara hem de celebrar que fabriquem més armes o un augment dels serveis psiquiàtrics? Doncs, per més bèstia que sembli tot això, avui es comptabilitza i se celebra. No tan sols a Itàlia. A tot arreu. El fet important és produir. Tant se val què. Mel o metzines. I governs sencers anuncien el creixement del PIB en conferències de premsa que obriran les portades dels diaris de l'endemà.


Jo no sé per quina estranya raó, les drogues i la prostitució n'eren excloses. Comprar armes sí, anar de putes no. En fi. Sigui com sigui, aquesta hipocresia ha estat trencada per Itàlia, que ara comptabilitzarà el tràfic de drogues i els serveis de prostitució com una part del PIB. No tinc cap mena de dubte que la mesura farà que augmenti considerablement el PIB italià. Enhorabona. De fet, jo ja veig el ministre de torn parlant del positiu augment del PIB del país, ratlles de cocaïna, antidepressius, i serveis de sexe inclosos. D'això en dieu creixement?


Aquest dies he vist gent alarmada pels antisistema. Doncs sapigueu que el servei dels bombers apagant el foc, els cops de porra, la nova màquina de so dels mossos, la gasolina dels còctels molotov, la grua cremada, els vidres trencats dels bancs, els serveis mèdics que han rebut els ferits, són, a ulls del govern, mostres de creixement. Ajuden a fer pujar el PIB. I aquest article és per a avisar que amb la novetat italiana ens hi col·locaran la cocaïna que es deuen haver pres els infiltrats de banda i banda, els seus sous, i el de les putes de Calella.

Editorial