Opinió

 

<2/88>

Andreu Barnils

07.12.2014

La 'via Claver'

La 'via Claver' és una de les millors idees que he llegit aquesta darrera setmana de nervis. De molts nervis. Mentre hiperventilats de CiU i d'ERC es tiraven els plats pel cap, el gran @elsomatent pensava fredament pel seu compte i, des de baix, com continuar avançant. L'home penjava un post a Twitter que em va fer saltar de la cadira. El sometent calcula que CiU i ERC acabaran posant-se d'acord, que guanyaran junts les eleccions catalanes i que començaran el procés d'independència. Si ens imaginem aquesta sitaució, què hi pinten aquests dos partits presentant-se a les eleccions espanyoles? No, ni CiU ni ERC, diu ell, no s'hi haurien de presentar. La 'via Claver', la trobo una idea genial. Consisteix en el compromís d'ERC i CiU de no presentar-se a les eleccions espanyoles que es faran a final del 2015. La CUP és clar que tampoc no s'hi presentarà. Aquesta idea no deu ser tan dolenta quan en poques hores milers de persones van visitar el seu bloc i van llegir el seu post. I aquest article és un humil intent de propagar encara més la idea entre la gent que no l'hagi llegit.


Tot això que llegireu és la seva idea resumida: si CiU i ERC no es presenten, sumant-se a l'abstenció de la CUP, es pot aconseguir que hi hagi una abstenció espectacular a Catalunya. Ell diu que només el 30% de la gent vagi a votar. Tant de bo. Però, encara que la participació voregi el 40%, tal com diu ell, 'serà molt difícil que Madrid convenci les cancelleries exteriors que té legitimitat per a governar-nos si la participació ha estat ridícula'. Es tria president espanyol, i els catalans no van a votar? Certament una participació minsa a les eleccions espanyoles deslegitimaria molt el govern de Madrid i acabaria de convèncer als catalans de la desconnexió.


A més a més, i només cal mirar les enquestes, Podem guanyaria fàcilment les eleccions espanyoles a Catalunya. De llarg, Perquè ells sí que anirien a votar i s'emportarien la majoria dels diputats catalans a Madrid. La 'via Claver' seria la millor manera d'ajudar Pablo Iglesias a arribar a la Moncloa. Ens agradarà més o menys, però de tots els unionistes, Podem és el partit que ens convé més. No ens agradarà prou, si voleu, però es troba a anys llum del PP i del PSOE. Manant Podem, la independència no serà bufar i fer ampolles, però sí més fàcil que amb el PP i el PSOE. Això segur.


Finalment, diu @elsomatent, aquest compromís de no presentar-se a les eleccions espanyoles, ERC i CIU l'han de fer públic durant la campanya electoral de les eleccions catalanes. Això ajudaria el votant a triar. Que et presentes a les espanyoles? No et voto. Que et compromets amb la 'via Claver'? Et voto. Tot plegat descol·locaria Duran i Lleida fins a límits mai vists. Què faria Duran sense el seu càrrec a Madrid?


És la segona vegada que m'apunto a una idea de @elsomatent. La primera vegada vaig seguir els seus consells i vaig donar suport a Jordi Martí a les primàries del PSC. Era l'únic candidat que es decantava clarament pel dret de decidir. No va guanyar com volíem, cert. Però de camí vam descobrir la corrupció a les primàries del PSC, la vam fer pública, i ara molta gent sap que Jaume Collboni va guanyar aquelles eleccions fent trampa. I finalment hem vist com Jordi Martí deixava el PSC, i es passava a Moviment d'Esquerres.


Estic convençut que la 'via Claver' pot donar encara més fruits.

Editorial