Opinió

 

<2/88>

Vicent Partal

01.04.2009

La coalició de govern basca té majoria a l'Ajuntament de Barcelona

Els recomane que, si no ho han fet encara, lligen el document del pacte entre el PSOE i el PP per a governar el País Basc. I que quan hagen acabat de llegir-lo pensen un moment la cara que faran la pròxima vegada que des del carrer de Nicaragua el PSOE local prove de tornar a jugar a allò del llop, que ve el llop. Jo he rigut prop de deu minuts.

Però no és cap broma aquest document. Amb massa bona fe hi havia qui es va creure això que els socialistes no collarien i que evitarien un front nacionalista espanyol perquè en el fons (se suposa que) saben que no convé. Ací ho tenen, senyors: en negre sobre blanc i d'una manera indiscutible. Un document de nou pàgines, amb una de dedicada a sanitat i a habitatge, una a economia (i això que cau!!) i set a proclamar que la funció principal d'aquest govern serà de desfer tot quant puga haver avançat el nacionalisme basc fins ara. Obsessió nacionalista espanyola en estat pur. Ni una concreció econòmica o social de pes, però un paràgraf dedicat a pactar que el mapa del temps d'Euskal Telebista ja no serà el de la nació basca. Ben contents i cofois, de bracet, alegres, PP i PSOE, PSOE i PP. Orgullosos socis de govern robustos i segellats. Sense gens de dissimulació ni vergonya. Sense escletxes. 'Todos juntos en unión...'

I vist i llegit això, ja pot eixir el Zaragoza a bramar que hem d'impedir que guanye CiU perquè pactarà amb els dolents, més que dolents, del PP. I ja pot el president Montilla recordar enmig de qualsevol debat, encara que no vinga gens a tomb, que CiU era tan dolenta que pactava amb el PP i d'ací ens vénen els mals. Que ara n'hi haurà prou de portar en la butxaca un exemplar d'aquest pacte i traure'l cada vegada que un socialista qualsevol prove de fer-nos creure aquella bajanada que, si no els votes a ells, els altres tornaran.

I, dit tot això, ja cal que anem fent números, que això no s'aturarà a Euskadi. Una pista velada per a començar a fer boca: amb els actuals resultats electorals, a l'Ajuntament de Barcelona PSC i PP (14+7) també podrien formar una majoria nacionalista. Jo, per si de cas, faria els possibles per no caure en la temptació i per evitar que no sumen, que després del pacte basc ja res no serà igual.

Editorial