Opinió

 

<2/88>

Vicent Partal

24.10.2007

La Generalitat desapareguda

Ens trobem en un desori colossal i la Generalitat insinua que s'estima més de renunciar al traspàs de Renfe, si no es fa en condicions. Com pot ser això? No hauria de dir, ben altrament, que frisa per assumir aquestes competències i per demostrar als ciutadans que la Generalitat pot gestionar millor la Rodalia que no pas el govern espanyol?

En aquest desastre total de Renfe l'actuació de l'executiu català ha estat fins ara molt trista. Gairebé s'ha fet fonedís, però amb aquesta actitud arriba al límit: vol dir que renuncia a governar, si no li ho fan fàcil?

La Generalitat hauria de tenir gestos públics contundents i molt durs en tot aquest embolic de la Rodalia. I no en fa, o no es veuen, més enllà d'una compareixença al parlament. Però hom espera, i no veu, gestos públics contundents i molt durs envers el govern espanyol i també envers les empreses involucrades en aquest lamentable afer: no solament la Renfe, sinó també les empreses encarregades de la construcció dels túnels, de l'estació i de tot plegat. I, en lloc de fer aquests gestos, sembla que es limite a anar a remolc, com espantada. I per què? Per no fer mal a Zapatero? Perquè es pensa que, si s'està quieta, la gent potser no s'adonarà que tot això també la concerneix? No ho sé, però el govern autònom de Catalunya és el gran desaparegut de la crisi present, i això és terrible, devastador, per a la institució. Hi ha la ministra, hi ha aquell senyor que semblava que ho havia d'arreglar tot i que va arribar de Madrid com si fos qui sap què, hi ha el president de la Renfe, hi ha Zapatero mateix, hi ha fins i tot empreses acusades de boicots difícils d'imaginar. I amb tot plegat, on és el govern de la Generalitat? Què fa?

Que no se n'adonen, els nostres governants, que amb aquesta inacció deslegitimen la Generalitat? Ja poden anar fent homenatges a Tarradellas, ja... La resposta contundent que esperem d'ells no està a tenir competències o no, està a lluitar al costat dels ciutadans que la Generalitat representa. Encara que no tinguem cap competència ni una, la Generalitat té l'obligació d'alçar la veu en defensa dels ciutadans catalans. Si no, què? El president de la Generalitat no hauria d'anar en algun lloc a fer quadrar algú? No hauria d'eixir per la televisió dient que està indignat i que no pararà fins que això no s'arregle? No hauria de reclamar a crits més participació dels ajuntaments i de la Generalitat en la gestió de la Rodalia, precisament per salvar aquesta situació absurda que vivim? No és prou gros el desastre que ens ha caigut al damunt? (Que s'afegeix, no ho oblidem, el caos de l'estiu passat al tram nord de Rodalia.)

Per comptes d'això, a la conferència de premsa posterior a la reunió de govern ens vénen a dir que no hi ha condicions per al traspàs de la Rodalia. I doncs? Què fem? No assumir el traspàs i llestos? Fuig problema fuig? És això? Doncs, sí que anem bé...

(És clar que sempre pot passar que, la culpa, la tinga un altre, no? Com es diuen aquests? OHL?)

Editorial