Opinió

 

1/88>

Xavi Sarrià

18.09.2014

La demagògia espanyolista

Posa el 'Puntcat' de TV3 sobre l'Onze de Setembre. Per internet, és clar. Els demòcrates de la Generalitat Valenciana van tallar el senyal de TV3 que s'havia finançat per sufragi popular. Enganxa el programa quan parla una senyora de Ciutadans. Li fa gràcia. Quina paia. De veritat s'ho creu, això que diu? Aleshores intervé un del PP i ja li fa una mica més de ràbia. Quina barra. L'assalten els paral·lelismes amb el País Valencià mentre el polític amolla la tirallonga d'arguments habituals del nacionalisme espanyol adaptats a l'audiència catalana. Com es pot ser tan demagog? La pregunta li resulta una obvietat. Però no el calma.


No és dels que fa piulades amb l'etiqueta dels programes de la tele. Però s'hi sent moralment obligat. En la guerra de la informació, els valencians són els grans oblidats. Intenta escriure'l a la pantalla del mòbil. Li costa ordenar les idees. Encabir-les en cent quaranta caràcters sembla una gesta impossible: 


Que si diuen que TV3 no és plural quan un debat com aquest hauria estat impensable a Canal 9, la televisió que ells van utilitzar per censurar, manipular i negar als altres fins a la sacietat --i que van tancar quan ja no els va servir. [Esborrar]. Que si denuncien que el dret de decidir s'ha apropiat l'Onze de Setembre quan ells fa dècades que exclouen desenes de milers de valencians del Nou d'Octubre i toleren les intimidacions de l'extrema dreta en la processó cívica. [Esborrar]. Que si adverteixen d'una suposada fractura social quan al País Valencià ells sempre han fet ús de la prepotència absoluta a l'hora d'imposar i passar damunt de qui faça falta --incloent-hi les víctimes del metro de València. [Esborrar]. Que si es queixen que l'ensenyament s'ha polititzat quan ells imposen el seu programa ideològic amb la LOMCE, liquidant el que quedava d'immersió lingüística i tancant un centenar d'unitats escolars públiques mentre subvencionen les concertades religioses. [Esborrar]. Que si al Principat es discrimina el castellà quan al País Valencià tenim deu mil xiquets i xiquetes que cada any es queden sense oferta en valencià mentre la Generalitat haurà de pagar sis mil euros a les famílies que volen estudiar només en castellà --com si tingueren problemes per fer-ho! [Esborrar]. Que si ells també defensen el català quan ací s'han dedicat a atacar els drets lingüístics dels valencianoparlants amb tota mena de restriccions i infraccions de la normativa vigent en matèria lingüística –incloent-hi l'atac a l'AVL que ells mateixos van crear. [Esborrar] Que si s'ha d'acatar el marc legal quan ells anaven contra el projecte de l'Estatut valencià i van desfermar un campanya violenta per condicionar-lo segons els seus interessos. [Esborrar] Que si l'independentisme té tics feixistes quan al País Valencià ells han defensat el manteniment de la simbologia franquista, les seues joventuts es fotografien cada dos per tres saludant a la romana i els grups neonazis ostenten una impunitat escandalosa. [Esborrar] Que si es tergiversa la història quan ells fa quatre dècades que ens unflen el cap amb teories surrealistes sobre l'origen del valencià... [Esborrar]


Buf. Maleïts cent quaranta! Ha de resumir. Sintetitzar. No sigues burro, pensa. És molt més senzill encara: 


Tots els arguments que defensa l'espanyolisme a Catalunya es desmunten amb el que fan al País Valencià. [Enviar]

Editorial