Opinió

 

1/88>

Marta Rojals

21.01.2014

No t'escolto, nananà

Sabeu aquell gest infantil de cantar amb les orelles tapades mentre algú t'intenta enraonar? Doncs sembla que molts tertulians unionistes fan això. I no em refereixo als despistats dels mitjans d'Espanya, que encara van per la pantalla del 'órdago de Mas', sinó als de casa nostra que, podent estar al cas de la situació, prefereixen cantar 'nananà' i recrear-se en les pròpies recreacions.


Per exemple, segur que ens sona la cantarella: 'Els independentistes van dient que, amb la independència, Catalunya serà una Arcàdia feliç.' O aquesta altra, lligant amb l'anterior: 'Els independentistes us penseu que la independència serà una cosa fàcil, que un matí us llevareu independents i que a partir d'aleshores tot serà meravellós.' Exacte, són cançons que sentim cada dia, però només per part dels unionistes creadors d'opinió. Perquè els 'indepes', no és per presumir, sí que ens els escoltem a ells. Potser massa i tot.


De la mateixa manera, tampoc no els surt gens malament la jugada d'imposar quins arguments ens han d'espantar perquè sí, perquè ells n'estableixen les connotacions negatives: 'Us faran fora de la Unió Europeaaa', 'Us volen colar una DUIIII', i aaapa, tots els tertulians pro-independència corrent a apagar un incendi fictici amb tota la càrrega argumental --que no, que segur que ens hi voldran; que no, que segur que hi haurà consulta--, mentre els altres es llimen les ungles i nananà.


Entre els qui paren la trampa i els qui hi cauen, així és com els indecisos aprenen a tenir por: por d'això de la independència que els farà uns desgraciats, perquè els tertulians sobiranistes els insisteixen que no seran pas més feliços; por de les dificultats, perquè els remarquen que no serà gens fàcil; por de no ser a Europa (per on queia Islàndia?), perquè s'obstinen que no ens n'han de fer fora; por que els polítics mentiders perpetrin aquesta cosa tan ETA que es veu que és una DUI, perquè nananà nananà. Un 'gallifant' per als tertulians del no.


Tant se val què se'ns inventin, perquè el tertulià 'indepe' es veu que no necessita cap veritat perquè se li dispari automàticament la molla de la pedagogia. Ai, la pedagogia! Serem independents que encara anirem donant explicacions i excusant-nos per l'atreviment. Però això ja ho tenim, i tampoc no ho canviarem d'avui per demà. En canvi, als qui només s'escolten a ells mateixos, com que es retroalimenten amb un argumentari fet a mida, sempre els resulta fàcil de rebatre la realitat que s'han creat. El dia que aprenguem a desmuntar-los la trampa, el món de la tertúlia hi perdrà molt: els sords passaran a muts. Mentrestant, però, dos 'gallifants' per als tertulians del no.

Editorial