Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

22.09.2009

És hora de ser generosos

Decisions d'uns partits i altres han contribuït aquestes darreres hores a enterbolir una mica l'ambient del referèndum d'Arenys de Munt. Després d'unes quantes hores de seny i d'unitat, les malalties que han acaçat el país aquest últims anys sembla que es desperten. Per això dic, és la meua opinió, que ara és l'hora de ser generosos. Generosos envers els altres, els enemics polítics circumstancials, els qui van fer fa temps allò que no volies. I ho dic perquè estic convençut que solament podrem avançar des de la generositat de no fer pagar a l'altre el pa i la sal que es va menjar ahir.

No dic que evitem les critiques i ens imaginem un esdevenidor pur i tou, ensucrat, sorgit com per obra de màgia, on es diluiran totes les diferències. Naturalment que no. Solament dic que ara hi ha prioritats i que no crec que ho siga, una prioritat, furgar en els elements que ens han separat mentre un objectiu tan concret com el dels referèndums necessita l'esforç de tothom. Tots, jo el primer, hauríem d'anar amb molta cura perquè en la pròxima contesa electoral podria haver-hi en joc una cosa més important que no la presidència de la Generalitat, i seria penós que una aspiració tan insòlita fos ofegada per baralles partidistes.

Seria penós, sobretot, perquè ara la ratlla ja no és, o no ho hauria de ser, allò que en tal va dir fa un any o allò que aquell i aquell altre van fer ara en fa sis. La ratlla simple i nítida que es va traçar a Arenys de Munt solament posa en un costat tots els qui volen votar i, en l'altre, els qui no volen que voten. I hem de ser conscients que per a consolidar aquest canvi històric pot caldre fins i tot una amnèsia momentània en favor de l'interès general del país. Per tant, no podem convertir un moment tan especial de la nostra història com el que ara vivim en un concurs per a veure qui treu més pit o qui presenta les credencials més nítides o pot acusar l'altre de més traïcions.

I ja donarem les gràcies cas per cas. A Arenys de Munt, les gràcies més immediates s'han de donar a la CUP i a l'Entesa de Progrés Municipal, és clar, perquè van posar-ho tot plegat en solfa i van fer-ho possible. Però la victòria d'Arenys de Munt va ser dels 2.569 ciutadans que van votar sí units i que, naturalment, en qualsevol altra contesa votaran CUP i Entesa i Esquerra i Unió i Convergència i Reagrupament i potser PSC o vés a saber si PP i tot.

No oblidem que, tal com van les coses, no som temptats a curt termini per un canvi de govern, sinó per un canvi de règim.

Editorial