Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

11.06.2009

Dec ser raret

No ho descarte. Però, francament, necessite que algú m'ho explique. Resulta que en tot de poblacions, viles i ciutats les dades dels resultats electorals que tenen els ajuntaments no coincideixen amb les que té la web del Ministeri de l'Interior espanyol. I segons que sembla, això no preocupa ningú, malgrat aberracions tan notables com que al poble on vota De la Vega no hi haja ni un vot al PSOE. Quan parles amb els polítics i els demanes sobre aquestes irregularitats la resposta invariable és que això passa sempre! Caram. I ja està bé així?

Concretament, expliquen que després les dades es corregeixen, perquè les legals són les que té l'Ajuntament, però que les dades corregides no es fan públiques a tothom i solament arriben en format CD als ajuntaments que les demanen. Per què? Doncs perquè sembla que val massa diners refer les dades de la web.

És surrealista. Simplement. Jo descarte motivacions polítiques. No és una tupinada això (tot i que no sé encara si al País Basc n'hi ha hagut o no...). En tot això que hem anat publicant aquests dies, em sembla, més que no pas una tupinada, hi ha incompetència supina. Però allò que em deixa perplex és que ningú no s'immute. Ni que siga per una qüestió de bon servei al ciutadà. L'explicació que donen, per exemple, és que els noms dels partits es confonen perquè es comuniquen per telèfon. I allà on l'un diu PSOE la telefonista de Madrid entén POSI. Doncs, si és així, caldrà canviar de mètode, no? O és que ens hem de conformar a fer les coses mal fetes? Si resulta que no saben ni passar-se les dades de les eleccions, com puc fiar-me de la qualitat de l'estat en què m'ha tocat de viure?

I això que no parlem de fets aïllats. Ahir un gran nombre de lectors ens van enviar còpies d'actes municipals que no coincidien amb les del ministeri. Tantes que no sé si pensar que allò que és rar i insòlit és que coincidesquen. Supose que això ha passat sempre, i com que no hi havia internet ni cap motiu concret per a pensar que aquest caos fos possible, no se'n preocupava ningú. Però ara que ho sabem i ho constatem, crec que qualsevol possible reacció fóra vàlida, tret de dir que això passa sempre. Perquè crec raonable demanar que els vots es compten d'una manera eficaç i que els resultats es comuniquen a la població com cal. Res més. Però tampoc res menys.

Editorial