Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

20.10.2008

Zapatero és un frívol irresponsable

Ho llisc i no m'ho puc creure. Zapatero ha donat l'ordre a tots els socialistes que aprovin els pressupostos de qualsevol institució on es troben en l'oposició. És a dir, que votaran (o 'no impediran') l'aprovació dels pressupostos de la Diputació que l'inefable Fabra presideix a Castelló, per exemple. Són tan flagrants, les contradiccions que posa sobre la taula una ordre semblant, que únicament pot qualificar-se de ridícula. Però més enllà de la irresponsabilitat del 'diktat monclovita', allò que impressiona és la frivolitat.

Zapatero és un frívol i un populista. Ara, una decisió com aquesta supera tot allò que es pot arribar a imaginar. Diu que ho fan per demostrar responsabilitat en la crisi. Però tothom sap que ho fa perquè està irritat, per les dificultats que té a l'hora de fer aprovar els seus pressupostos i per encunyar la imatge d'un PP irresponsable..., perquè Zapatero opina que hauria d'haver-se brindat a aprovar els pressupostos espanyols sense ni debatre'ls, simplement per 'responsabilitat'.

Però en una democràcia les coses no funcionen així. No és perquè sí ni per caprici, que hi ha un govern i una oposició. És que sense oposició una democràcia no funciona. La tasca de l'oposició és de controlar el govern, d'evitar que exercesca més poder del que té el dret d'exercir, de proposar alternatives, però també de permetre que la ciutadania tinga propostes variades i diferents per a poder triar quan calga. I la plasmació més evident de la política dels uns i dels altres, de qualsevol partit o institució, és com redacten els pressupostos, en què proposen gastar els diners. La política és això, sobretot això: plasmar idees en pressupostos. I Zapatero pretén que els seus hi renuncien, com si no tinguera importància fiscalitzar i fer visible el projecte polític de qui governa.

Però resulta que no és igual invertir en escola pública que donar diners a col·legis privats, i això es veu en els pressupostos. Com no és igual limitar els llits de la sanitat pública que obrir nous hospitals, i això també es veu en els pressupostos. I no és igual pagar una televisió com TV3 que pagar-ne una com Canal9, i això es veu en els pressupostos. No és igual reequilibrar un territori que mantenir espais desatesos, i això es veu en els pressupostos. No és igual sostenir la cultura que repartir diners entre els amics, i això es veu en els pressupostos. No és igual fer polítiques ambientals sensates que permetre i fomentar l'especulació urbanística, i això es veu en els pressupostos. No és igual acumular dèficits monstruosos que sanejar les finances públiques, i això es veu en els pressupostos. I no és pas igual apostar per l'economia productiva que aclucar els ulls a la immoralitat, i això també es veu en els pressupostos...

Cap polític sensat no frivolitzaria en una qüestió tan important i essencial, però Zapatero, una vegada més, opta per burlar-se dels ciutadans, i ara fins i tot es burla dels pobres militants del seu partit, que aquestes setmanes vinents hauran de mastegar un sac de rocs monumental, per exemple a la Diputació de Castelló.

Editorial