Opinió

 

1/88>

Vicent Partal

26.05.2008

'Link journalism'

El New York Times va anunciar la setmana passada que iniciava el que anomena 'link journalism'. Això significa que a partir d'ara el que jo considere encara el millor diari del món posarà enllaços en les notícies. I fins i tot autoritza els enllaços a blocs! Els lectors de VilaWeb potser trobaran fora de lloc que destaque una notícia com aquesta, ja que hi estan acostumats al 'link journalism' des de fa tretze anys. Però crec que val la pena aprofitar l'ocasió per a parlar una mica més a fons, avui, de periodisme.

La història del periodisme a internet encara viu una fase molt embrionària. Això que tots plegats estem fent avui és enorme si ho comparem amb el que feiem deu anys enrere però no és res si ho comparem amb el que estarem fent en vint o trenta anys més. Siga com siga ja estan passant moltes coses. Hem vist aparèixer sistemes d'informació, com VilaWeb mateix, impensables fa una dècada i mitja tant en el seu concepte periodístic com en en el seu impacte sobre el públic, una adaptació a la xarxa del periodisme independent de qualitat, que sap ser líder i n'exerceix. Hem vist també fenòmens d'un calat espectacular com ara els blocs que alteren la percepció completa del que és la comunicació i de qui la fa. O estem assistint als primers passos del que serà la televisió de demà mateix. Però també hem vist males pràctiques, malentesos, pors... no només provinents dels mitjans tradicionals però molts d'ells provinents dels mitjans tradicionals. D'uns mitjans tradicionals que es resisteixen a entendre que tot plegat no té marxa enrere i que el món d'abundància i exageració que van viure els diaris en paper en les dècades dels vuitanta i els noranta no tornaran. Ara, d'una forma molt especial els darrers mesos, molts d'aquests diaris han iniciat una cursa apressada per a recuperar el temps perdut i intenten reforçar les seues webs, de vegades amb iniciatives bones, però massa vegades amb iniciatives que degraden el periodisme com ara aquesta plaga de comentaris sense moderació sota cada notícia pensats només a la recerca d'incrementar les visites a qualsevol preu. Fins i tot al preu de l'insult permanent, la manipulació i la mentida autoritzada.

A internet hi ha lloc per al periodisme de qualitat. Per al periodisme que creu que les normes de treball d'una redacció i la independència professional i empresarial garanteixen un millor producte als seus lectors. I una part indispensable del periodisme de qualitat a internet és la capacitat d'ensenyar al lector on hi ha les fonts de la notícia i oferir-li-les. Això és el link, l'enllaç, l'eina que trenca el model piramidal del vell periodisme i converteix el nou periodisme en una xarxa oberta d'informació que circula de forma pública i que les redaccions vehiculen i endrecen a la vista dels seus lectors. El recurs que fa del periodisme un ofici molt més transparent i per tant menys depenent i més lliure.

És en aquest context que la nova orientació anunciada pel New York Times és una notícia excel·lent per a tots els qui hem defensat això al llarg d'aquesta dècada darrera i per a tots els qui creguem que el futur immediat del periodisme l'estem construint ací, a la xarxa.

(Sobre les repercussions de tot plegat és interessant l'article de Scott Karp New York Times Embraces Link Journalism

Editorial