| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | dijous, 25 d'abril de 2024

 EL TOP 50 DE LES WEBS EN CATALÀ

Alexa.com ha creat un servei que permet calcular en tot moment quin és el nombre de visitants d'una web i en quina posició pel nombre de visites es situa aquesta web en el conjunt de les webs del món.
Aquest sistema és molt innovador i permet superar els problemes que tenien altres sistemes anteriors, tot i no ser tampoc el sistema perfecte.
Una altra característica important del sistema d'Alexa és que es fa sobre totes les webs del món, amb independència de l'idioma que aquestes usin. Fins ara havien aparegut diversos estudis d'abast global però es basaven en les webs en anglès o, com a molt, en llengües occidentals.
El sistema d'Alexa, que es va introduïr en la seva versió actual el maig de 2002, funciona principalment a partir de les dades que aplega dels navegadors on hi ha instal·lada la barra de navegació d'Alexa. Alexa és una companyia que pertany a Amazon i col·labora amb Google. Tots dos servidors, dels més importants del món, ajuden també a configurar les dades que després Alexa reflexa en la classificació.
És evident que la classificació es basa en un mostreig del nombre total d'usuaris. Malgrat això les dades d'Alexa són extremadament lògiques i raonables i comencen a ser reconegudes com les més segures de les moltes que es fan servir estadísticament a la xarxa.
La redacció de VilaWeb ha revisat de forma exhaustiva com classifica Alexa les principals webs en llengua catalana. Ho ha feta partir de la base de dades del Nosaltres, que és la més completa base de dades sobre webs del nostre país. D'aquesta revisió ha sortit la llista de les 50 webs més visitades en català, que podeu llegir completa aquí. Però així i tot és possible que se'ns hagi escapat alguna pàgina que no he, contemplat i que mereixeria figurar entre les 50 primeres. Si és així us preguem que ens ho notifiqueu i la rectificarem immediatament.
El criteri que s'ha seguit és el de mirar quina classificació tenen a nivell global les webs que són en català o que són en diferents llengües però amb una part significativa en català. (Per exemple: no hem inclòs Terra perquè el poc que té en català és irrellevant dins la seva web però, en canvi, hem inclòs El Periódico malgrat ser obvi que la gran majoria dels seus lectors van a l'edició en espanyol). En alguns casos, finalment, ens hem trobat amb la impossibilitat de saber la classificació ja que Alexa no la dóna. (Per exemple no dóna cap dada sobre Yahoo! en català).
Cal tenir en compte, finalment, que les dades canvien de manera constant i que les que hem presentat corresponen a la primera setmana del 2003.


 
  TOP 10 EN CATALÀ

1 La Caixa
2 Generalitat de Catalunya
3 El Periódico
4 Ajuntament de Barcelona
5 Generalitat Valenciana
6 Xarxa Telemàtica Educativa
7 Universitat Oberta de Catalunya
8 Universitat de Barcelona
9 FC Barcelona
10 VilaWeb

> Veure el Top50 de les webs en català




  TOP 10 DEL MÓN

1 Yahoo!
2 Microsoft Network
3 Daum.net
4 Daver.com
5 Google
6 Alexa
7 Yahoo! Japó
8 Sayclub.com
9 Microsoft.com
10 E-Bay

> Veure el Top500 de les webs de tot el món


  ALTRES SISTEMES DE MESURAMENT

Des de fa anys es proven diversos sistemes de mesurament de les audiències d'internet. Els tres més coneguts són els d'OJD, EGM i Mediametrix. El d'OJD requereix que les webs demanin ser auditades i analitza els 'logs' de cada dia. Darrerament ha estat font de nombrosos conflictes per les tàctiques que usen algunes webs per inflar les xifres d'audiència de manera artificial. El d'EGM es basa en una entrevista que omplen de manera voluntària milers d'internautes, que són cridats amb 'banners' en algunes webs. Es publica un cop l'any. El de Mediametrix i alguns altres més que han aparegut nous es basen en criteris molts variats com, per exemple, el control d'alguns ordinadors que s'hi presten. Les dades són considerades poc fiables. En general, les xifres d'OJD i EGM coincideixen a grans trets, cosa que no sol passar amb les de Mediametrix.


   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000