| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | divendres, 19 d'abril de 2024

 EL VIATGE PELS PAPERS

La Comissió de la Dignitat ha viatjat a Salamanca amb la intenció de donar a conèixer de manera directa el clam de la societat civil catalana al voltant dels papers de l'Archivo General de la Guerra Civil. Dos cents representants del món de la política (excepte el PP), la societat i la cultura del país s'hi han desplaçat per presentar la Comissió davant els mitjans de comunicació i les autoritats salmantines. Tanmateix, tot i l'espectació dels mitjans de comunicació, cap autoritat local ha assistit a l'acte.
Toni Strubell, en nom de la Comissió, ha llegit un manifest en què es remarca la voluntat de superar el clima de crispació existent, així com de fomentar l'enteniment de les diverses forces implicades. També s'ha criticat l'exposició 'Propaganda en guerra', que estava previst que s'inaugurés en el marc de Salamanca 2002 (Ciutat Europea de les Cultures).
La roda de premsa ha tingut una segona part en què diversos integrants de la comitiva han dirigit unes paraules a favor del retorn dels papers a les persones o institucions que van patir l'expoli de les tropes franquistes. El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans, ha apel·lat a dos principis bàsics de l'arxivística: la unitat d'arxiu i el respecte envers l'origen dels fons. Dos conceptes que, amb les darreres tecnologies, esdevenen complementaris i no pas antagònics. Henry Ettinghausen, professor de la Universitat de Southampton, ha parlat en nom dels més de sis cents catedràtics d'arreu del món que han donat suport al retorn dels documents retinguts a Salamanca. Agustí Barrera, president del CADCI, ha destacat la violència amb què aquest material fou arrabassat als seus legítims propietaris, així com la pèrdua de la dignitat que va significar per al poble català. Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT catalana, ha recordat als treballadors i treballadores de Salamanca que aquests documents van servir per contribuir a la repressió de la classe política i obrera republicana. Joan Saura, president d'ICV, ha apel·lat al diàleg del poble salmantí, davant la manca de predisposició del govern espanyol. Josep Lluís Carod-Rovira, secretari general d'ERC, ha fet notar el contrasentit d'anomenar papers de Salamanca a uns documents que, de fet, són uns papers de Catalunya que circumstancialment es troben a la ciutat castellana. Josep Maria Carbonell, del PSC, ha puntualitzat que aquest viatge no és pas un acte de guerra, ans una lliçó de pedagogia. La nota més emotiva ha estat la de Rosa Maria Carrasco, filla de Manuel Carrasco i Formiguera, dirigent d'Unió Democràtica de Catalunya que fou executat a Burgos l'any 1938. Carrasco ha denunciat la manca d'ordre que hi ha a l'arxiu, fet que provoca que no se sàpiga del cert què s'hi pot trobar. També s'han llegit paraules de persones que per diverses raons no han pogut assistir al viatge, entre els quals hi ha Teresa Pàmies, Noam Chomsky o Paul Preston.
A continuació, la comitiva s'ha dirigit fins a la seu del Archivo General de la Guerra Civil per col·locar una corona de llaurer que simbolitza els morts per la repressió derivada de l'expoli de les tropes franquistes. L'acte s'ha acabat amb la interpretació al violí d''El cant dels ocells' i d''Els segadors'.



Vol organitzat per la Comissió de la Dignitat

Arribada a l'aeroport de Salamanca. Rosa Carrasco i Josep Lluís Carod Rovira, a la foto

Roda de premsa de la comitiva a l'hotel Abba-Fonseca de Salamanca

Carod-Rovira (ERC), Josep Maria Alvarez (UGT) i Elisenda Romeu

El secretari general del Govern Antoni Vives, Henry Ettinghausen, catedràtic de la Universitat de Southampton i Carod Rovira

Violinista interpretant 'El cant dels ocells', al davant del Archivo de la Guerra Civil

Toni Strubell, coordinador de la Comissió i J. Maria Sans, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, porten una corona de llorer al davant de l'Archivo

Josep Maria Sans i el cartellista Carles Fontserè

Tota la comitiva, al davant de l'Archivo General de la Guerra Civil. Entre altres s'hi veu a Antoni Vives (CiU), Joan Saura (ICV) i Josep Maria Carbonell (PSC)

Els assistents van onejar una gran senyera estelada
 
  EL VIATGE A LA PREMSA

+El nacionalismo catalán invade el Archivo (La Tribuna de Salamanca)
+La Administración dice que la polémica está "zanjada" (El Adelanto de Salamanca)
+ Los catalanes se van de vacío (El Adelanto de Salamanca)
+Todos los partidos, menos el PP, exigen la devolución del archivo expoliado a Cataluña (El País)
+ La pressió catalana fa ajornar l'exposició dels arxius prevista per avui a Salamanca (El Punt)
+Plantada a Salamanca (El Periódico)
+La procesión va por dentro (La Vanguardia)
+La procesión va por dentro (La Vanguardia)
+El PP català qualifica ara els documents de "botí de guerra" i diu que en negociarà el retorn (Avui)
+Misión catalana en Salamanca (La Vanguardia)
+Salamanca ignora la missió unitària catalana per reclamar els 'papers' (La Vanguardia)



   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000