| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | dissabte, 20 d'abril de 2024

 CICLE DE REFLEXIÓ 'EL PENSAMENT EN PERILL?'



Coincidint amb l'inici d'una nova col·lecció d'assaig en català publicada per Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors, el KRTU ha organitzat el cicle 'El pensament en perill?', a partir dels quatre primers títols de la col·lecció. VilaWeb li ha dedicat una atenció especial. En aquesta pàgina apleguem els diversos continguts que hem ofert sobre el cicle.

El cicle ha constat de quatre conferències: 'El model Barcelona en discussió', per Joan Ramon Resina, amb la intervenció posterior de Josep M. Montaner i Toni Puntí (dijous 8 de novembre de 2007); 'L'obra d'art i la seva interpretació', per Dore Ashton, amb la intervenció posterior de Maria Josep Balsach i Jordi Balló (dijous 15 de novembre); 'La literatura en perill' per Tzvetan Todorov, amb la intervenció posterior de Quim Monzó i Jordi Cornudella (dimarts 20 de novembre); i 'L'artista com a escriptor', per Perejaume, amb la intervenció posterior d'Antoni Llena i Carles Guerra (dijous 29 de novembre).

Podeu consultar:

'Barcelona ha entrat en crisi'
Entrevista amb Joan Ramon Resina, professor de la Universitat de Stanford. Al gener publicarà 'La vocació de modernitat de Barcelona', dins la nova col·lecció d'assaig de Galaxia Gutenberg / Cercle de Lectors. Resina diu que Barcelona ha entrat en crisi. No gosa encara a dibuixar-ne el futur, però observa algunes intencions clares. N'és una la de descatalanitzar la ciutat, per esborrar definitivament això que ha estat històricament.

'La mare em deia: de tant llegir novel·les, acabaràs idiota'
'De tant llegir novel·les, acabaràs idiota' deia a Quim Monzó la seva mare, quan l'atrapava amb un llibre que no era de matemàtiques o de física. Precisament per això, Quim Monzó llegia, perquè era una cosa prohibida. Ho explica en un vídeo, on també hi intervé el poeta i editor Jordi Cornudella, l'altre cara de la moneda: fill d'una família il·lustrada, amb una gran biblioteca, sempre va tenir llibres a mà i gent al voltant llegint-los. Aquesta sessió la va protagonitzar el filòsof Tzvetan Todorov, autor del polèmic assaig 'La literatura en perill?', que s'acaba de publicar dins una nova col·lecció d'assaig. També podeu escoltar l'audio de la conferència que va fer Todorov.

Perejaume: L'obra no per a un públic, sinó per a una mirada punyent
Vídeos de les intervencions dels artistes Perejaume, Antoni Llena i Carles Guerra, que van parlar a partir de la idea de 'L'artista com a escriptor'. Aquest acte va cloure el cicle 'El pensament en perill'. Perejaume va apuntar: 'Treballem i vivim encarats a un públic que s'ha objectivat, un públic mundial. És tot el món que sembla que estigui pendent de nosaltres. I potser hauríem de recuperar un tipus de creació on l'obra pugui generar-se sense la noció de públic, sense la presència immediata... No treballar per un públic sinó treballar per una altra cosa, que no és ben bé un públic: treballar com s'havia fet sempre, per una mirada punyent, per una immensa i profunda companyia... Potser això ens donaria alguna sortida a aquest tipus d'expressions com la por i el perill.'


 
  VÍDEOS DE VILAWEB TV

Extracte de la intervenció de Quim Monzó. L'escriptor parla dels seus orígens lectors en una casa familiar on només hi havia set llibres.

Quim Monzó i Jordi Cornudella han respost a la pregunta 'La Literatura està en perill?' al Cercle de Lectors de Barcelona. Aquest vídeo recull íntegrament la seva intervenció.

Conferència de Perejaume a la Fundació Cercle de Lectors de Barcelona, on l'artista reflexiona sobre les idees exposades en el seu últim llibre, 'L'assaig i la por'.

Intervenció íntegre de l'artista Antoni Llena a la Fundació Cercle de Lectura de Barcelona, on parla sobre l'artista com a escriptor i lector.

Intervenció del crític i artista Carles Guerra, on reclama que l'artista ha de retrobar la pròpia veu.


   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000