| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | dilluns, 13 de maig de 2024

 MANIFESTACIÓ DE LA PLATAFORMA 'COMPROMÍS PEL TERRITORI'

Milers de persones (entre cinquanta mil, segons els organitzadors i quinze mil, segons la policia ) es van manifestar el 3 de juny a la vesprada pels carrers de València per reclamar una moratòria urbanística. Convocats per la plataforma 'Compromís pel Territori', la marxa l'encapçalà una gran pancarta amb el lema 'Pel nostre futur, defensem el territori'. Els manifestants que van sortir al carrer pertanyien al teixit social, sindical i polític del País Valencià.


Heus ací un recull d'imatges fetes des de l'edició de Gandia de VilaWeb.












 
  BALANÇ DE LA PLATAFORMA COMPROMÍS PEL TERRITORI

Compromís pel Territori exigirà un canvi de rumb en la política territorial amb vista a preservar els nostres recursos, el medi natural, el paisatge i el patrimoni cultural per a les generacions futures. Desenes de milers de manifestants (50.000 segons l’organització, 15.000 segons la policia) vinguts de l'una punta a l'altra del País Valencià clamaren contra la insostenibilitat de l’actual model territorial i per la necessitat de canviar radicalment el model de desenvolupament. Més de 100 col·lectius i plataformes de tota índole, però decidits a no suportar ni un minut més l’actual política que destrueix el territori i espolia els nostres recursos, inundaren València amb centenars de pancartes contra la munió de projectes insostenibles i malbaratadors, urbanístics o no urbanístics, que amenacen el futur de la nostra terra. El govern de la Generalitat Valenciana, màxim responsable d’aquesta política, ha de prendre bona nota de la ferma voluntat ciutadana d’impedir aquests projectes; però també n'han de prendre nota els alcaldes i regidors de tants municipis valencians de signe polític divers, que abonen els PAI, camps de golf, macrohotels, abocadors i molts projectes insostenibles en una política de 'pa hui i fam demà'. Compromís pel Territori, valora molt positivament que haja estat la ciutadania que haja protagonitzat aquesta manifestació sense precedents. Compromís pel Territori aplegarà ben prompte una nova assemblea de col·lectius per a acordar l’estratègia dels mesos vinents amb la mirada fixa en la necessària moratòria urbanística, en l’obertura d’un debat social sobre el futur del nostre país, en la participació ciutadana i en una nova legislació que tinga per objectiu clar frenar l’especulació i prioritzar la protecció del medi, del paisatge i del patrimoni cultural.



  MANIFEST DE LA PLATAFORMA

Aquests darrers anys el territori valencià sofreix el major conjunt d’agressions de la seua història recent. Al llarg de tot el país i de totes les comarques, a la costa i a l’interior, als pobles i a les ciutats, el nostre territori es va destruint progressivament, desapareixent sota una capa d’asfalt i formigó. Urbanitzacions sense control, camps de golf i centres d’oci fora mida s’escampen pertot arreu, acompanyats d’un excés de noves vies de comunicació i d’infrastructures molt sovint innecessàries. S’especula amb la terra i amb l’aigua, es destrossen el paisatge, el medi natural i el patrimoni cultural, amb la permissivitat interessada i la complicitat activa de les administracions locals i autonòmiques, en les quals es fa cada dia més present l’ombra de la corrupció. La creixent opinió ciutadana contra aquesta dinàmica destructiva és sistemàticament menyspreada. L’irracional deteriorament industrial, la progressiva liquidació de l’economia agrària i una nefasta gestió dels recursos hidràulics i energètics i dels residus, no fan sinó agreujar aquest panorama. Darrere de tot això, una economia basada en el turisme multitudinari i en la construcció, que només busca el benefici particular immediat, en perjudici de tot interès social: l’educació, la sanitat i els altres serveis públics es deterioren cada dia més, i la joventut i els sectors socials més desafavorits no poden accedir a un habitatge digne. Cal una resposta col·lectiva, un compromís actiu dels ciutadans i ciutadanes del nostre país, per a posar fi a la destrucció, la corrupció i l’especulació, en favor d’una alternativa econòmica i social que respecte el territori, racionalitze els recursos naturals i energètics i la producció industrial, redrece l’agricultura i garantisca la participació de la ciutadania en les decisions. Pel nostre futur, defensem el territori!

   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000