| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | dijous, 25 d'abril de 2024

 EIVISSA: VEUS CONTRA L'AUTOPISTA

Eivissa viu una mobilització ciutadana sense precedents: entitats, partits progressistes i ciutadans a títol individual protesten contra la construcció d'una autopista que amenaça l'entorn natural de l'illa. El 17 de febrer d'enguany 22.000 persones van manifestar-se a Eivissa per a protestar contra el projecte i gairebé cada dia desenes d'activistes es concentren per provar d'aturar les excavadores i per a denunciar les expropiacions il·legals. En aquest especial podeu llegir les opinions d'algunes de les persones que han encapçalat aquests moviments de protesta i també us oferim un recull d'imatges de les mobilitzacions.

LES VEUS

'La revolució democràtica d'Eivissa', per Josep Costa, membre de l'equip d'advocats de la plataforma 'No Volem Autopista'

Els eivissencs ens manifestem, ens concentrem davant les màquines, tot aixecant la veu contra la destrucció del nostre patrimoni natural. Però seria molt simplista definir aquestes mobilitzacions com a només ecologistes o proteccionistes. Segons el meu parer, el que succeeix és una autèntica revolució democràtica. (+ article)


'L'autopista d'Eivissa: una amenaça territorial', per Fanny Tur, exconsellera de Cultura i Medi Ambient del Consell d’Eivissa i Formentera

Encara que la lluïta començà fa més de dos anys, va ser el passat mes de gener quan iniciàrem la resistència finca a finca contra els projectes d’autovies que ens volen imposar des del govern balear i el Consell d’Eivissa i Formentera per la força i la via de la majoria absoluta. Cada dia som més i cada dia comptam amb més recolzament, tant dins com fora d’Eivissa. (+ article)


'Eivissa és una illa petita', per Juanjo Cardona, president de l'associació de veïns de Sant Rafel

Per desgràcia, els problemes de trànsit de cada estiu no s'han mirat de solucionar amb propostes que prioritzin les persones i l'entorn, com ara la promoció i la millora del transport públic, sinó que s'ha optat per potenciar l'ús del vehicle privat i sense límits: la solució han estat, doncs, les autopistes. Aleshores va ser quan va començar tot el conflicte. (+ article)


'Ciutadans o vasalls?', de Catalina Torres, membre de l'Institut d'Estudis Eivissencs

Si repassem les paraules més utilitzades a Eivissa al llarg dels darrers mesos (dels fets, ja se n’ha parlat molt i són prou coneguts), segurament trobarem les següents: autopistes, autovies, desdoblaments, màfia, revenja, expropiacions, legal, il·legal, caciquisme, prepotència, repressió, antiavalots, mentida, sostenibilitat, macroprojectes, peatge (a l’ombra), hipotecats, ciment, asfalt, lluita, ciutadania, detinguts, antiautopistes, ca na Palleva, can Malalt, (in)justícia... (+ article)


'Les autopistes: Eivissa, al límit', de Marià Marí, portaveu del GEN-GOB d'Eivissa

Eivissa és, avui i per a desgràcia de tots, una gran olla a pressió a punt d’esclatar, on la societat viu, dividida i amb ràbia, i com a resultat de l’execució del projecte d’autopista Sant Antoni-Eivissa-aeroport, els moments més crítics de la seua història recent. Però l’autopista ha set, únicament, el detonant a una situació que estava anunciada i que ara, finalment, es manifesta amb rotunditat. (+ article)


'Raons d'una lluita', de Marià Serra, president de l'Institut d'Estudis Eivissencs

A tots els mitjans de comunicació es multipliquen cartes i articles d'opinió que expressen queixes, dolors, ràbia, impotència, parers... A hores d’ara ja s’ha dit gairebé tot el que es pot dir, per activa i per passiva. Un clam unànime s’ha aixecat i escampat per tota l’illa: no volem una illa de ciment! I qui hauria d’escoltar, no escolta. Qui hauria de representar tots els eivissencs i eivissenques, no els representa. Qui hauria de governar, desgoverna. Qui hauria de procurar pel poble, l’apallissa. Qui ha d’ordenar el territori, el capola i el destrueix. (+ article)


LES IMATGES










 
 AVUI A VILAWEB...

Palma, a punt per a la revetlla de Sant Sebastià

El llibre digital català a la recerca de mercat

La flama de la llengua catalana continua viva a Prada de Conflent
----------
+ Anar a portada



   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000