| Què és VilaWeb? - Publicitat - Correu - Versió text - Mapa web - English |
| Notícies | Xats - Fòrums - Enquestes | divendres, 26 d'abril de 2024

 TRENTA ANYS D'AQUELLA NIT



El 20 de novembre fa trenta anys de la nit més esperada per molts. La mort del dictador Franco. Va ser una espera llarguíssima, grotesca els darrers dies. Una mort que significava que la dictadura s'extingia biològicament però no políticament però que, en qualsevol cas, obria una nova era.
Franco trenta anys després continua éssent una referència. Dissortadament encara és difícil fer un judici de la dictadura -com ho demostren els diversos episodis de reivindicació de la memòria de l'anti-franquisme o els papers de Salamanca. Encara hi ha llocs on la simbologia franquista perviu. I no s'ha fet tot el que calia per a dignificar els qui varen lluitar per la llibertat, arriscant les seves vides.
VilaWeb aprofita la commemoració d'aquests trenta anys de la mort del dictador per a oferir-vos un recull d'enllaços i per ressaltar dues activitats d'entre les moltes que es fan aquest dia. Per una banda, podeu accedir al tràiler de la pel·lícula 'Entre el dictador i jo', que s'estrena de forma simultània en moltes ciutats del país aquest 20-N. I, per una altra, us oferim la possibilitat de participar en una activitat molt especial que té lloc a Vilafranca: podeu enviar un mail a Franco. Que és evident que no hi ha cap necessitat que sigui amable.


La pel·lícula 'Entre el dictador i jo'




Amb motiu del trentè aniversari de la mort de Franco, la productora Barcelona Estudi Playtime ha rodat el documental 'Entre el dictador i jo'. El llarg-metratge consta de sis peces de nou minuts realitzades per joves directors que pertanyen a la primera generació nascuda durant la democràcia. El punt de partida és la pregunta 'Quina va ser la primera vegada que vas sentir parlar de Franco?' i cadascun dels realitzadors emprén un viatge de recerca envers la seva història persona i la dels familiars i amics més pròxims.
La pel·lícula vol donar veu a aquells que no han viscut el franquisme de primera mà, però que aporten un testimoni particular de la manera com s'ha transmès la història. Els narradors de la història són Juan A. Barrero de Marcos, Raúl Cuevas, Guillem López, Mònica Rovira, Sandra Ruesga i Elia Urquiza. Tània Balló.



Tràiler mitjà (4,8Mb)
Tràiler gran (14,8Mb)


La instal·lació de Vilafranca


El Museu de Vilafranca del Penedès exposa, fins al 27 de novembre, la mostra participativa 'Escolta Franco!'. Al pati gòtic del museu s'hi ha instal·lat un bust del dictador (el que hi havia, per força, en temps de la dictadura) davant del qual tothom qui ho vulgui, i de la manera que vulgui, pot deixer el seu testimoni. Tot amb tot, sense malmetre l'escultura.
A més, per si algú no s'hi pot desplaçar, a través de la web del museu es pot accedir a un fòrum on també s'hi poden deixar missatges, des d'aquest formulari.




Nom:

E-Mail:

Títol:

Missatge:










 
  RECUPERANT LA MEMÒRIA

La recuperació de la memòria històrica

> Associació per a la memòria històrica
> Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya.
> Fòrum per a la memòria històrica del País Valencià.
> Memòria de la nostra infantesa: els nens de la guerra.
> La Ruta de l'Anarquisme.
> Una aproximació al franquisme.
> Portal del exilio.

La Batalla de l'Ebre

> Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre.
> Museïtzem els espais de la Batalla de l'Ebre.
> Diario de un superviviente.

Les Brigades Internacionals
> Homenatge a les Brigades Internacionals.
> Asociación de amigos de las Brigadas Internacionales.
> No jubilem la memòria!.
> The Spanish civil war remembered.
> The International Brigade Memorial Trust.

L'exili

> La Generalitat de Catalunya a l'exili.
> Museu de l'exili.
> L'exili, a l'espai de literatura catalana Lletra.




  FER MEMÒRIA DE LA DICTADURA

El Diari de l'escola dedica un especial a analitzar un dels períodes més foscs de la nostra història col·lectiva, i posar de manifest les iniciatives que es duen a terme per a denunciar-lo, honrar-ne les víctimes i fer-lo conèixer a les noves generacions, a fi i efecte que no es torni a repetir mai més.


   
Una producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000